Billeangrep i Vidalen

Granbarkbilleangrep flere steder i Sør-Audal

Publisert av Arne Heimestøl 22.07.2024. Sist oppdatert 20.07.2024.

Storstormen 19. november 2021 førte til store skader på skog flere steder i Sør-Aurdal. Verst rammet var områder i Hedalen, Begnadalen og på Leirskogen.

Omfattende oppryddingsarbeid ble satt i gang. Fortsatt er det mye vindfall som ligger igjen, og noen grantrær som det fortsatt er liv i, er så svekket at de er utsatte mål for angrep av granbarkbiller. Flere steder kan vi nå se grantrær som har blitt helt brune. Billeangrepene er i gang.

Barnåler dør og faller av grantrær som blir angrepet.
Barnåler dør og faller av grantrær som blir angrepet. Dette bildet er tatt i skog som Arne Storruste eier vest i Lia, Vidalen.
Foto: Arne Heimestøl

Granbarkbilla

I Store norske leksikon leser vi at granbarkbilla er svart eller svartbrun med brune antenner og bein. Svermingen skjer i mai–juni når dagtemperaturen når opp til ca. 18 grader.

«Granbarkbillen er ikke farlig for skogen når bestanden er lav. Først når den får gode utviklingsbetingelser, i for eksempel stormfelt virke, slik at bestanden blir høy, er billene i stand til å overvinne motstanden fra levende trær. Som regel må flere tusen biller gå sammen for å drepe en frisk gran. Etter større stormfellinger kan granbarkbillen lett øke i antall og drepe store arealer med eldre granskog.»

Granbarkbille. Foto: Pierre Bornand
Granbarkbille Foto: Pierre Bornand

– Potensialet for angrep har økt etter stormen. Hogst i kantområder må prioriteres, sier tidligere skobrukssjef i Sør-Aurdal, Arild Haglund. Han minner om at slike billeangrep ikke er noe nytt. – Trusselen for angrep er størst i lavereliggende strøk.

Behov for ytterligere opprydding

Arne Storruste har 6000 dekar med skog og var én av dem som ble hardest rammet av storstormen i 2021. Han har fått ryddet bort 25 000 kubikkmeter med skog. Det tilsvarer 500 tømmerbillass.

I sommer har oppryddingsarbeidet fortsatt. Ytterligere 5000 kubikkmeter med billeangrepet skog skal fjernes.

Nå håper han at avvirkningskapasiteten kan vris over fra normal hogst til hogst der målet er å hindre flere større granbarkbilleangrep.

Denne tanken støtter daglig leder i Valdres skog AS, Andreas Råheim.
– Utfordringen er at mange skogeiere har fått utsatt vanlig avvirkning. Nye avtaler må gjøres med disse hvis en nå skal prioritere hogst der granbarkbiller herjer.

Oppryddinga er i gang. Foto: Arne G. Perlestenbakken
Det er behov for flere slike maskiner
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Økonomisk tap

– Heldigvis har jeg fått en avtale om avsetning av billeangrepet tømmer. Viken skog klassifiserer det som en mellomting mellom skur og slip, forteller Storruste. – Land sag tar imot slikt virke. Grana som er angrepet, blir blå, men sagtømmer kan brukes i reisverk som ikke er synlig.

Storruste legger til at prisen han får på billeskadet sagtømmer som blir tatt nå, er akseptabel. Han taper kun 100 kr per kubikkmeter.

Så gode priser får en ikke om tømmeret blir stående for lenge. Andreas Råheim Valdres Skog AS anslår tapet per kubikkmeter tømmer kan bli 300 og 500 kr. Han håper på en god høst og vinter der det skal være mulig å rydde opp.

Været har mye å si

– Jeg håper vi kan få en kald og våt sommer og høst, sier Storruste. Det kan begrense veksten i antall granbarkbiller og dermed ytterligere skade på skog som ble skadet av storstormen i 2021.

Les også..

Molter

Bærnytt 2

Moltesesongen er i gang, i alle fall i lavereliggende strøk ...
Markedskart

Stor interesse for markedsdagen på Bagn

Valdrestunet Kjøpesenter, Mitt Sør-Aurdal, Circle K, Sør-Aurdal Frivilligsentral og andre ...
Vandring over Hedalsfjellet

Ny poesti-rute

Helga 2.–4. august arrangerer Hedalen kulturforum Hedalen kulturfestival 2024. Nedenfor ...
Boreriggen

Borer energibrønner

Denne uka er Valdres brønnboring i gang med å bore ...
Teinvassåsvegen

Nesbyen–Hedalen veglag orienterer

Det har kommet noen spørsmål til styret for veglaget angående ...
Hedalen.no

De mest leste nyhetsoppslagene

Google Site Kit gir opplysninger om hvor mange sidevisninger de ...