– Vagt språk
Mandag 14.11. ble forslag til årsbudsjett 2024, økonomi- og handlingsplan for 2024–2027, samt gebyrer og avgifter for 2024 lagt ut til offentlig ettersyn.
Vi har utfordret Språkrådet til å gi en kommentar til forordet i dokumentet.
Dette skriver Margrethe Kvarnes, avdelingsdirektør | språk i skole og offentlig forvaltning:
«Takk for muligheten til å kommentere språket i forordet til økonomiplan.
Teksten er unødvendig vag, abstrakt og tung å lese. Innholdet er godt pakket inn, og det kan nesten se ut som om man prøver å skjule en sannhet.
Ta dette eksempelet: «Behovet for å gjøre endringer i tjenestetilbudet tvinges frem som et resultat av demografisk sammensetting og -utvikling, utfordringer med rekruttering av nødvendig kompetanse, samt det faktum at den samme kompetansen lider under det vi kan kalle små-drifts ulemper».
Hvis vi pakker det ut, kan det se slik ut:
«Tjenestetilbudet i kommunen bør endres. Dette skyldes flere ting, blant annet befolkningssammensetningen og hvordan den utvikler seg, at det er vanskelig å rekruttere nødvendig kompetanse, og at det er dyrt å drifte små enheter.»
Beslutningsdokumenter som dette er ofte preget av vagt språk. Det er alvorlig. Flere kommunale politikere har tatt til orde for klarere språk i slike tekster, og noen kommuner har gjort noe med problemet, blant annet Kristiansand kommune og Stavanger kommune:
- Nå skal språket i kommunens beslutningstekster bli bedre | Stavanger kommune»
- Se også Språkrådet sitt dokument Kansellilisten – Ord og uttrykk som kan byttes ut.