Kjøttfe på beite

Må betale for å produsereYTRING 

Publisert av Anders Norstrand, generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag 27.01.2022. Sist oppdatert 25.01.2022.

Tenk å måtte betale 200 000 kroner for å produsere norsk kjøtt basert på 97 prosent norsk gras fra inn- og utmark. For å produsere det trolig reneste kjøttet verden har å by på, altså.

Dette er realiteten for en bonde jeg kjenner, som driver med ammekyr i Trøndelag. På Stjørdal. Vi kan kalle han Kai Roger. Moen til etternavn. For eksempel.

Han har selvsagt full jobb ved siden av bondeyrket og måtte i fjor skyte inn 200 000 kroner av inntekten fra denne jobben for å akkurat klare å holde kjøttproduksjonen i gang. Og for å kunne fortsette å jobbe 90 timer i uka. Eller mer.

Gardsbruket har foretatt moderate investeringer for å sikre omtrent 55 ammekyr god dyrevelferd. Gjelden burde være håndterbar hvis inntjeningen hadde vært bedre. Nå er den tyngende.

Og dette i et land der det produseres for lite kjøtt og der både forbrukere og dagligvarehandelen ønsker seg nettopp mer norsk kjøtt basert på bruk av norsk gras. Og mindre tysk kjøtt basert på tysk gras, GMO og betydelige mengder antibiotika.

Hvorfor er det sånn?

Hvorfor må norske matprodusenter som Kai Roger betale penger for å få lov til å produsere et produkt det er større etterspørsel etter enn tilbudet rekker?

Jo, det er fordi noen vil ha det sånn eller ikke vet hvordan virkeligheten ser ut. Åpenbart.

Men er det sånn vi vil ha det? Vil dette bidra til økt selvforsyning med mat i verdensklasse?

Eller vil det gjøre oss enda mer avhengige av tysk kjøtt basert på tysk gras, GMO og betydelige mengder antibiotika?

Og Kai Roger er ikke alene. Så absolutt og dessverre ikke.

Han produserer mat på bærekraftig vis til ikke bærekraftige vilkår. Og da er det ikke bærekraftig rett og slett. Det sier seg selv.

Nå er det på høy tid å få gjort noe med dette. Ellers forvitrer vår evne til å forsørge oss selv med mat. Og den evnen kommer ikke igjen.

Aldri!

Les også..

Cecilie Holter Næss og Cato Skimten Storengen fikk Sør-Aurdal kommunes kulturpris i år 2000.

Hedalen.no 25 år – oppstarten

Hedalen.no kom på nettet i mai år 2000. Ideen til ...
Tingvoll Foto: Arne Heimestøl

Utsettelse av tilsetting av ny kommunedirektør i Sør-Aurdal kommune 

Pressemelding: Etter endt søknadsfrist for den utlyste stillingen som kommunedirektør ...
Uføretrygd

Bare svak økning i antall uføre i Innlandet

Innlandet er fortsatt fylket med høyest andel uføretrygdede i aldersgruppen ...
Logoen til Bautahaugens Venner

Sommerutstilling på Bautahaugen 2025BEKJENTGJØRELSE 

Årets sommerutstilling har SAU som tema. Vi ønsker oss innspill ...

Vårkonsert på Hedalen bo- og servicesenter

Hedalen sangkor fylte stuene på Hedalsheimen med vakker sang søndag ...
Siste dans

Kurve inviterer til konsertarKUNNGJERING 

For 18 år sidan hadde han ein visjon om å ...