Politiets oppgave og rolle
Da stormen slo til sist fredag, rammet den flere deler av Valdres.
– Langs E-16 i Begnadalen var det etter hvert en del vindfall, og to patruljer ble sendt dit. Det ble nødvendig å stenge E-16 i en lengre periode, forteller innsatsleder i politiet i Valdres, Bård Sørumshaugen.
Vanskelig å kommunisere
– Da vi ble kjent med at strøm- og mobilnett, hadde gått ned, og nødnettet bare delvis virket i Hedalen, sendte vi to patruljer til bygda. Den ene patruljen hadde med satellitt-telefon. Det skulle vise seg å være nødvendig, for nødnettet ble etter hvert helt dødt.
Hogstmaskin satt inn
Sørumshaugen forteller at patruljene ble stasjonert ved Joker Hedalen. Her var også Valdres brann- og redningstjeneste, samt en representant for Brødrene Dokken AS. Dette selskapet har driftsansvaret for fylkevegene, og de fikk avtale med en hogstmaskin som startet arbeidet med å rydde fylkesveg 243 og Vestbygdvegen.
Rekvirerte politihelikopter
– Vår vurdering var at det var svært utrygt å ferdes i området fra Hedda hytter til Joker Hedalen. Vi rekvirerte derfor et politihelikopter som seint på kvelden fløy over nevnte veger. Slike helikopter har varmesøkende kamera. Det ble ikke gjort noen funn.
– Vi var opptatt av å holde vegene ut av Hedalen åpne slik at de i en eventuell nødsituasjon kunne brukes. Ellers bidro vi i arbeidet krisestaben i Sør-Aurdal satte i gang.
Koordinerende rolle
Da den mest akutte fasen var over, overtok Valdres brann- og redningstjeneste videre bistandsarbeid i Hedalen.
– Vårt fokus var å ta vare på liv og helse. Om det hadde oppstått et redningsoppdrag inne i kriseområdet, hadde vi satt inn redningshelikopter med løftekapasitet. Vi hadde dessuten en koordinerende rolle og sørget blant annet for kommunikasjon med ambulansetjenesten og Valdres legevakt, sier Sørumshaugen.