Området som foreslås vernet

Foreslår vern av Korpekløvet i Hedalen

Publisert av Arne Heimestøl 02.11.2021. Sist oppdatert 01.11.2021.

Statsforvalteren i Innlandet har sendt ut et varsel om oppstart av verneprosesser for 14 områder. Ett av disse er et 342 dekar stort område i Korpekløvet i Hedalen.

Frivillig vern

I saksdokumentet Statsforvalteren har lagt ut, leser vi at det dreier seg om frivillig vern av skog. Skogvern etter naturmangfoldloven skal sikre et økologisk representativt og sammenhengende nettverk av viktige leveområder for naturmangfoldet i norske skogøkosystem.

– Vi har et mål om å verne 10 prosent av skogen i landet, og per i dag er vi halvveis til det målet. Når det gjelder vern av produktiv skog, var ca. 3,8 prosent vernet i hele landet per januar 2021. Formålet med vernearbeidet er generelt å sikre et representativt utsnitt av både det typiske og sjeldne i norsk skognatur.

Jon Breen Aspholt er én av grunneierne i Korpekløvet. Han forteller at prosessen med vern startet for rundt to år siden. Da planla han hogst i området. Ettersom dette er et ulendt område, foreslo SB skog at han burde se på mulighetene for frivillig vern. Det gis et engangsbeløp til dem som inngår avtale om vern.

Naturreservat

Aktuell verneform for områdene vil være naturreservat (§ 37 i naturmangfoldloven). Dette innebærer et strengt vern med forbud mot hogst, fysiske inngrep og motorferdsel. Tradisjonelt friluftsliv, jakt, fiske, bær- og sopplukking og beiting vil være tillatt.

I samsvar med § 42 i naturmangfoldloven skal grunneiere, rettighetshavere, kommuner og andre gis en rimelig frist for å komme med innspill og merknader til planarbeidet før det utformes et verneforslag. Denne fristen er satt til 1. desember 2021. Eventuelle innspill og merknader sendes til Statsforvalteren i Innlandet, Postboks 987, 2604 Lillehammer eller sfinpost@statsforvalteren.no.

Les også..

Bilvask

Ren bil til 17. mai?!ANNONSE 

9. trinn tar oppdraget! Inntektene går til 10. klassetur. Tidspunkt: ...
Begnadalen barnehage. Foto: Rune Stenslette

Det blir både barnehage og SFO i Begnadalen fra høsten

Torsdag 2. mai behandlet kommunestyret i Sør-Aurdal saken Endring av ...
Ved Småvatna. Foto: Olaf Søbekkseter

Ut på ski?

Det er fortsatt mye snø i fjellet, og det er ...
Taket på mellombygget begynner å ta form. Foto: Arne Heimestøl

Rehabiliteringsprosjektet fortsetter nær som planlagt

Til tross for kostnadssprekk på vel 25 % på rehabiliteringsprosjektet ...
Oddvar Gran. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Oddvars 11. dialektkviss

Oddvar sender fortsatt inn dialektuttrykk som vi lager kvisser av. ...
Kor

Konsertar med koret OFFbeat frå Nord-Tyskland

OFFbeat er eit kor frå Schleswig i Tyskland, nærare bestemt ...