Gi gass eller bremse?YTRING
Utfordringsbildet for Sør-Aurdal er blant annet at det stadig blir færre innbyggere i kommunen. Forventet utvikling er at det i 2030 vil være 2811 av oss her. Samtidig blir det stadig flere eldre over 75 år, og vi har en høyere andel enn landsgjennomsnittet.
Det er viktig at det planlegges for en slik utvikling av befolkningen, men skal man bare slå seg til ro med at det MÅ bli slik?
Bolystprosjektet arbeider med en helt annen målsetting, og det er viktig å være framoverlent og modig!
Denne befolkningsutviklingen er ikke gjeldende bare for Sør-Aurdal, men det er noen kommuner som har greid å dempe eller snu utviklingen.
I avisen Valdres får vi 5. oktober høre om Øystre Slidre som har greid å snu befolkningsutviklingen. Hva har de gjort? Er det mulig å lære noe av dem?
Rådmann Jostein Aanestad forteller at kommunen har som mål å holde oppe og øke innbyggertallet. De har også som mål å øke deltidsinnbyggerne med 1 % i året. Hårete mål kan man si, og de har jo Beitostølen, vet vi. Hvis de også greier å øke antall gjestedøgn, vil de totalt kunne skape flere arbeidsplasser, påstår Aanestad. Spenstig tankegang, og det må jo gjøre andre nysgjerrig?
Øystre Slidre jobber parallelt på flere områder for å kunne lykkes med sin målsetting, og jeg kjenner at dette bør vi få vite mer om. Man kan ha offensiv strategi om hva som må gjøres, men til slutt blir det avgjørende om hvordan man gjør de ulike tiltakene.
En ting er sikkert, man må prioritere annerledes enn før og stimulere utviklingen mot de mål vi vil ha i kommunen mot 2030.
Forresten så har Lærdal kommune også vært innovativ og nytenkende på dette området. Konklusjonen på overskriften må være at vi må både gasse og bremse.
Finn Olav Teslo
Kommunestyremedlem i Sør-Aurdal for Arbeiderpartiet