Ekstra midler til helse og omsorg

Lukket folkevalgtopplæring

Publisert av Arne Heimestøl 20.08.2021. Sist oppdatert 19.08.2021.

26. og 27. august er det en sterkt forsinket folkevalgtopplæring i Sør-Aurdal. Hedalen.no spurte ordfører Marit Hougsrud om dette møtet var åpent for pressen, og fikk først ja.

Mandag 16. august fikk redaksjonen denne e-posten fra ordføreren:

«Jeg  har tidligere sagt at folkevalgtopplæringen er et åpent møte. Men der tok jeg visst feil. Dette er et kurs og dermed ikke åpnet for andre enn de dette gjelder, nemlig de folkevalgte. Beklager misforståelsen. Spørsmål om dette kan stilles til kommunedirektøren.»

Statsforvalteren om saken

Hedalen.no har tatt temaet opp med Statsforvalteren i Innlandet, og her er svaret seniorrådgiver Marianne Wiken har gitt:

«Kommuneloven § 11-2 sier at folkevalgte organer skal behandle saker og treffe vedtak i møter.

Vi viser til kommentarene til kommentarene kommuneloven § 11-2 ved Jan Fridthjof Bernt på Rettsdata, som sier følgende:

«Det er likevel ikke slik at enhver sammenkomst av folkevalgte må oppfattes som et «møte» i kommunelovens forstand. Det kan arrangeres kurs og orienteringsmøter for de folkevalgte uten at bestemmelsen i § 11-2 første avsnitt gjelder. Men forutsetningen for dette er at det er helt tydelig at det enten er tale om et kurs eller lignende av helt generell karakter uten tilknytning til pågående eller kommende saker som skal behandles, eller om en ren orientering i form av en enveis kommunikasjon til de folkevalgte, uten at samlingen går i realitetsdrøftelse av saker som vedkommende folkevalgt organ er ansvarlig for.

Om dette uttaler departementet på forespørsel fra Sivilombudsmannen (sak 94/6586, referert i rundskriv H-17/96 s. 78):

«Når det arrangeres ‘kurs’, og særlig når det skjer i tilknytning til formelle møter, må det imidlertid unngås at kurset leder over i diskusjon og behandling av saker som skal behandles i åpne møter. Departementet antar at medlemmene i det folkevalgte organ i så fall må anses å være samlet i møte slik at § 31 [bestemmelsen i koml. 1992 om åpne møter] får anvendelse. Dette gjelder uansett om man er samlet på frivillig eller obligatorisk basis.»

Statsforvalteren oppfatter at folkevalgtopplæring av kommunestyremedlemmene kan skje uten at dette er et «møte», forutsatt at det er helt klart at det kun dreier seg om opplæring av generell karakter som uten tilknytning til pågående eller kommende saker som skal behandles, og uten at samlingen går i realitetsdrøftelse av saker som vedkommende folkevalgt organ er ansvarlig for. Vi tenker at det ikke er avgjørende at ordfører har innkalt til opplæringen og den er kunngjort på møteplanen, men at det er om det i realiteten er et «møte» som er avgjørende..

Ordfører og kommunestyret selv har ansvaret for at det holdes rene linjer og at den  ikke går over til å anta formen av et møte.

Etter dette oppfatter vi  at pressen ikke kan kreve å være til stede iht. kommuneloven § 11-5 ved en ren opplæring, men at det er opp til kommunen om pressen skal gis tilgang i slike tilfeller.»

Les også..

Elling Goplerud

Gamle bjørnehistorier fra Hedalen – del 6 av 6

I september, året etter Ellings bjørnejakt i Dytthølknatten i Vassfaret, ...
Hedalen kulturfestival

Hedalen kulturfestival 2024

Hedalen kulturfestival har de siste årene blitt arrangert første helga ...
Konfirmanter

Samtalegudstjeneste

I år er det 13 konfirmanter i Hedalen. Det blir ...
Hedalenen helselag sin logo

Syng med oss senior på KrokenBEKJENTGJØRELSE 

Vi har hatt ei lang pause fordi pianisten vår har ...
Elling Goplerud

Gamle bjørnehistorier fra Hedalen – del 5 av 6

En av sine verste opplevelser mens han var på bjørnejakt, ...
Begnadalen barnehage. Foto: Rune Stenslette

– Barnehagedrift først når det er takket ja til 15 plasser

Barnehagen i Begnadalen er ikke nedlagt. Foreldre til sju barn ...