Hva menes med boplikt?
I kommunestyrets spørretime sist torsdag bad Arnstein Li (Sp) om å få en statusrapport om boplikten i Sør-Aurdal.
Jordbrukssjef Gunhild Bergene svarte, og hun har sendt oss følgende utfyllende svar:
«Boplikt betyr at noen må bo på eiendommen. Det kan være boplikt på landbrukseiendommer og på andre eiendommer. Boplikten kan være personlig eller upersonlig. Om det er boplikt på en eiendom bestemmes av:
- konsesjonsloven direkte.
- –> Hvis noen overtar en eiendom fra nærslekt der det er bolighus og mer enn 35 dekar dyrket jord og/eller 500 dekar produktiv skog, så er det krav om personlig boplikt i minst 5 år.
- Vedtak om konsesjon på eiendom
- –>Hvis noen kjøper en eiendom med hus, og eiendommen har mer enn 35 dekar dyrka jord eller er mer enn 100 dekar totalt, kan det settes vilkår om boplikt i konsesjonsvedtaket.
Det er et politisk mål å ha bosetting i hele landet. Boplikten skal være med på å sikre dette.
Personlig og upersonlig boplikt
Personlig boplikt betyr at eier må bo der selv. Den personlige boplikten oppfylles ved at den boplikten gjelder, er registrert som bosatt på eiendommen i Folkeregisteret.
Ved upersonlig boplikt kan andre enn eier bo der. Den upersonlige boplikten oppfylles ved at noen er registrert som bosatt på eiendommen i Folkeregisteret.
I Sør-Aurdal er gjeldende politikk at landbrukseiendommer skal benyttes til fast bosetting og landbruk. I løpet av et år er det mange henvendelser om dette da små gårdsbruk er attraktive fritidseiendommer. I Sør-Aurdal er hovedregelen at det skal settes krav om boplikt når det søkes konsesjon.
Hva skjer hvis boplikten ikke blir oppfylt?
Brudd på boplikten kan føre til at eiendommen blir tvangssolgt. Det er kommunen som kontrollerer og følger opp brudd på boplikten.»