Elektrisk strøm

Kan du gjøre noe med strømutgiftene dine?

Publisert av Arne Heimestøl 10.04.2021. Sist oppdatert 09.04.2021.

Når du skal beregne hva du må betale for strømmen du kjøper til hytte eller bolig i Sør-Aurdal, må du ta hensyn til hva du betaler til den du kjøper strøm av + nettleie.

Kjøp av strøm

Det finnes mange kraftleverandører. Statistisk sentralbyrå opplyser at gjennomsnittsprisen på elektrisitet for husholdninger, eksklusiv avgifter og nettleie i 4. kvartal 2020 var på 22,2 øre per kWh. Kraftprisen kan variere svært mye. Den er avhengig av blant annet forbruk, tilgang og hvilken avtale du har.

– Vår klare anbefaling er å velge en spotprisavtale med minst 12 måneders prisgaranti. Hvis du bytter avtale på strømpris.no, kan du også legge inn varsel når garantitiden er ute, slik at du kan sjekke om selskapet setter opp prisen, skriver kommunikasjonsrådgiver Øyvind H. Kaldestad i Forbrukerrådet.

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket anbefaler alle å sjekke strømavtalen sin mot avtalene som topper sammenligningstjenesten strømpris.no.

Nettleien

Sør Aurdal Energi AS (SAE) har monopol på transport av strøm. Annenhver måned sender dette selskapet ut faktura på nettleie. Tar vi utgangspunkt i at du har en hovedsikring som er mindre eller lik 63 A, består nettleien av et årlig fastledd på 8400 kr + et beløp som er avhengig av forbruk.

Prisen per kWh er i vinterhalvåret 39,61 øre inkl. mva. I sommerhalvåret betaler du 36,11 øre per kWh inkl. moms. SAE regner med at ca. 62 % av forbruket er knyttet til vinterhalvåret.

Slik vil utgiften til nettleie inklusiv mva. da se ut med ulike typer forbruk:

ForbrukFastleddForbrukSum
15 000 kWh8 400 kr5 742,00 kr14 142,00 kr
20 000 kWh8 400 kr7 656,00 kr16 056,00 kr
25 000 kWh8 400 kr9 570,00 kr17 970,00 kr



Det er nettselskapet selv som fastsetter prisen på nettleie, og NVE kontrollerer at det ikke hentes inn høyere inntekter enn det selskapet totalt har lov til å kreve.

Hvordan kan du spare utgifter til strøm?

Her kommer vi med våre forslag.

  1. Det første du bør gjøre, er å sjekke strømavtalen du har. Dette skriver Forbrukerrådet: «Folk med et vanlig årsforbruk på ca. 20 000 kWh vil kunne spare betydelige beløp ved å bytte strømleverandør.

    – Sjekk hva du betaler for strømmen på strømpris.no og bytt til en billigere leverandør. Å bytte er både enkelt og gratis, sier Flesland som selv har kuttet strømregningen ved hjelp av strømpris.no.»

  2. Undersøk om du kan få ned strømforbruket. Du vil per i dag spare 39,61 øre per kWh i nettleie om vinteren og 36,11 øre om sommeren i tillegg til det du betaler for selve strømmen.
95 prosent av strømmen som blir brukt i Norge, er fornybar. Har du noen miljøargumenter som taler for å spare strøm?

Les også..

Molter

Bærnytt 2

Moltesesongen er i gang, i alle fall i lavereliggende strøk ...
Markedskart

Stor interesse for markedsdagen på Bagn

Valdrestunet Kjøpesenter, Mitt Sør-Aurdal, Circle K, Sør-Aurdal Frivilligsentral og andre ...
Vandring over Hedalsfjellet

Ny poesti-rute

Helga 2.–4. august arrangerer Hedalen kulturforum Hedalen kulturfestival 2024. Nedenfor ...
Boreriggen

Borer energibrønner

Denne uka er Valdres brønnboring i gang med å bore ...
Teinvassåsvegen

Nesbyen–Hedalen veglag orienterer

Det har kommet noen spørsmål til styret for veglaget angående ...
Hedalen.no

De mest leste nyhetsoppslagene

Google Site Kit gir opplysninger om hvor mange sidevisninger de ...