Dødt rådyr

Dødt rådyr funnet i boligfelt

Publisert av Arne Heimestøl 02.03.2021. Sist oppdatert 02.03.2021.

Mandag morgen oppdaget beboere i boligfeltet Skolehagen i Hedalen et hodeløst rådyr midt i feltet. Kjell Arvid Briskodden, som er rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, var tilfeldigvis i bygda. Han fikk tips om funnet.

– Det ser ikke ut som det er tatt av gaupe der det ble funnet, men hodet er gnagd av og fjernet, og det er på halsen man eventuelt kunne funnet spor som dokumenterer at gaupa har tatt det, sier Briskodden.

– Jeg så  ett sporavtrykk ved rådyret som muligens var gaupespor. Rev har lett for å gnage av og ta med seg hodet av slike dyr, og jeg tror nok at det er rev som har vært på rådyret og dratt det fram natt til mandag.

Kjell Arvid Briskodden
Kjell Arvid Briskodden, rovviltkontakt i Statens naturoppsyn

Gaupespor like ved boligfeltet

Briskodden ble samme dag kontaktet av noen som hadde funnet spor ved Bjørnstadsaga. Den ligger like ved boligfeltet. Her kunne Briskodden fastslå at det hadde vært gaupe.

– Den har gått en runde mot Skolehagen, fulgt bekken ned mot hovedvegen og ned på Bjørnstadjordet, oppover igjen – antagelig forbi rådyret og så imot saga igjen. Disse sporene er nok minst to døgn gamle.

Gaupespor. Foto: Kjell Arvid Briskodden
Gaupespor ved Bjørnstadsaga. Foto: Kjell Arvid Briskodden

Statens naturoppsyn

Kjell Arvid Briskodden er altså rovviltkontakt i Statens naturoppsyn. – Oppsynets hovedoppgave er å dokumentere forekomster av rovdyr, noe som gjøres ved å spore/kontrollere spor meldt inn fra publikum. Vi sporer etter fastsatt instruks som varierer litt ettersom hvilken art det er. Gaupe registreres i perioden oktober til og med februar, og det er da kun familiegrupper, hoe med unge(r), som registreres, sier Briskodden. 

– Vi dokumenterer også skade på beitedyr/tamrein ved mistanke om at disse er tatt av rovvilt.  Det kan også være aktuelt å kontrollere skade påført elg/rådyr for å eventuelt dokumentere bjørn/ulv, men rådyr tatt av gaupe er noe vi normalt ikke drar ut på, dog kan det være aktuelt om det er mye gaupespor og mistanke om familiegruppe.

Kjell Arvid Briskodden undersøker spor
Kjell Arvid Briskodden på sporingsoppdrag

Les også..

Molter

Bærnytt 2

Moltesesongen er i gang, i alle fall i lavereliggende strøk ...
Markedskart

Stor interesse for markedsdagen på Bagn

Valdrestunet Kjøpesenter, Mitt Sør-Aurdal, Circle K, Sør-Aurdal Frivilligsentral og andre ...
Vandring over Hedalsfjellet

Ny poesti-rute

Helga 2.–4. august arrangerer Hedalen kulturforum Hedalen kulturfestival 2024. Nedenfor ...
Boreriggen

Borer energibrønner

Denne uka er Valdres brønnboring i gang med å bore ...
Teinvassåsvegen

Nesbyen–Hedalen veglag orienterer

Det har kommet noen spørsmål til styret for veglaget angående ...
Hedalen.no

De mest leste nyhetsoppslagene

Google Site Kit gir opplysninger om hvor mange sidevisninger de ...