Dødt rådyr funnet i boligfelt
Mandag morgen oppdaget beboere i boligfeltet Skolehagen i Hedalen et hodeløst rådyr midt i feltet. Kjell Arvid Briskodden, som er rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, var tilfeldigvis i bygda. Han fikk tips om funnet.
– Det ser ikke ut som det er tatt av gaupe der det ble funnet, men hodet er gnagd av og fjernet, og det er på halsen man eventuelt kunne funnet spor som dokumenterer at gaupa har tatt det, sier Briskodden.
– Jeg så ett sporavtrykk ved rådyret som muligens var gaupespor. Rev har lett for å gnage av og ta med seg hodet av slike dyr, og jeg tror nok at det er rev som har vært på rådyret og dratt det fram natt til mandag.
Gaupespor like ved boligfeltet
Briskodden ble samme dag kontaktet av noen som hadde funnet spor ved Bjørnstadsaga. Den ligger like ved boligfeltet. Her kunne Briskodden fastslå at det hadde vært gaupe.
– Den har gått en runde mot Skolehagen, fulgt bekken ned mot hovedvegen og ned på Bjørnstadjordet, oppover igjen – antagelig forbi rådyret og så imot saga igjen. Disse sporene er nok minst to døgn gamle.
Statens naturoppsyn
Kjell Arvid Briskodden er altså rovviltkontakt i Statens naturoppsyn. – Oppsynets hovedoppgave er å dokumentere forekomster av rovdyr, noe som gjøres ved å spore/kontrollere spor meldt inn fra publikum. Vi sporer etter fastsatt instruks som varierer litt ettersom hvilken art det er. Gaupe registreres i perioden oktober til og med februar, og det er da kun familiegrupper, hoe med unge(r), som registreres, sier Briskodden.
– Vi dokumenterer også skade på beitedyr/tamrein ved mistanke om at disse er tatt av rovvilt. Det kan også være aktuelt å kontrollere skade påført elg/rådyr for å eventuelt dokumentere bjørn/ulv, men rådyr tatt av gaupe er noe vi normalt ikke drar ut på, dog kan det være aktuelt om det er mye gaupespor og mistanke om familiegruppe.