Ivar Martin Sandvik

Ivar Martin Sandvik – minneord

Publisert av Arild Haglund 10.01.2021. Sist oppdatert 10.01.2021.

Ivar Martin Sandvik, Oslo, gikk bort 27.9.2020. Han var født i Oslo 27.2.1946. Det var først og fremst et smertelig tap for hans kone, Kristin Holte, og deres sønner, Sigurd og Kristian med familier, å miste ham så altfor tidlig.

Bygdelagene med tilknytning til Vassfaret har i Ivar Martin Sandvik mistet en stor ressurs i kulturminneforvaltning og -formidling i Vassfartraktene.

Ved sitt giftermål med Kristin ble han også en del av Holteslekta som eier flere av de mest interessante kulturhistoriske eiendommene i Vassfaret.

Som arkitekt hadde han pietet for ekte historie. Her ser vi nå imponerende resultater ved gjenoppbygginga av Vassfarplassen med Fjellsetra ved Fjellvatnet. Jeg tror ingen vil ta seg nær av om jeg sier at Vassfarplassen har ei særstilling blant kulturminnene knyttet til Vassfaret.

Jeg snakket med Christen Berg i Hallingdal rett etter Ivar sin bortgang, og han fortalte at han hadde oppfattet Ivar som en svært samlende personlighet i mange tiår.

I forbindelse med arbeidet som Bautahaugen Samlinger startet i forbindelse med 75-årsjubileet for frigjøringa, meldte Ivar stort engasjement. Personlig hadde Ivar som bagasje at hans onkel med samme navn – Ivar M. Sandvik – hadde vært forsyningssjef i Heimefrontens eksportorganisasjon. Han falt dessverre i desember 1944.

Skjebnens merkelige luner avdekket sist vår at han var barndomskamerat med sønnen til den berømte Lingekaren Martin Olsen («Vassfar-Harald») – Ola Dybwad-Olsen. Dermed satte Ivar inn sine siste krefter i fjor for å bidra til at krigshistoria knyttet til Vassfarplassen ble sikret på en god måte.

I utmarka til Vassfarplassen ved Fjellvatnet hadde Martin Olsen natta til 26.11.1944 stått og tatt imot hovedpartiet av offiserer til BASE ELG. Dette ble landets mest benyttede slipplass, og Vassfarplassen ble benyttet til det første lederkurset som ble gjennomført i januar 1945.

Det viste seg også at sønnen til den vidkjente Vassfarfotograf Nils Viker – Bjørn var en tredje ungdomskamerat av Ivar og Ola. Han har lovet å tilgodese Bautahaugen i Hedalen med materiale etter sin far.

Seriøs informasjon om stedene i Vassfaret kan leses i bind D Hedalen (1992) av «Gard og bygd i Sør-Aurdal» med unntak av Slasetra som omtales i bind C (1990) Begnadalen.

Jeg er veldig takknemlig for å ha kjent Ivar M. Sandvik.

Les også..

Fjellsyn og Kroken

Dugnad på Fjellsyn og KrokenBEKJENTGJØRELSE 

Bli med tirsdag 7. mai kl. 17.00, hvis du har ...
Hedalsheimen. Foto: Helge Nordby

Dugnad på HedalsheimenBEKJENTGJØRELSE 

Hedalsheimens venner inviterer til dugnad rundt Hedalsheimen onsdag 15. mai ...
Nordre-Lokalet

TeatersjefANNONSE 

Hedalen ungdomslag søker teatersjef for og  kunne gjennomføre barneteater jula ...
Bagn. Foto: Åse Østgård Hagen

SAUS skal være i Bagn

Torsdag 2. mai vedtok kommunestyret enstemmig at midlertidig skolebygg for ...
Flotte løyper i Hedalsfjella Foto: Heidi Sverdrup Augdal

Hedalen løypelagYTRING 

En lang og snørik vinter er over. Løypekjørerne startet allerede ...
Oddvar Gran. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Oddvars 12. dialektkviss

Oddvar hjelper oss med å lage dialektkvisser. Hvor mange kvissoppgaver ...