
Overskred fluorgrensene i mange år – slipper påtale
Politimesteren i Innlandet har gitt påtaleunnlatelse etter svikt i drikkevannsleveranse i Hedalen vannverk. Sør-Aurdal kommune har unnlatt å sikre trygt drikkevann fra dette vannverket i over ti år, viser dokument fra Innlandet politidistrikt.
Fluoridnivåene i vannverket har jevnlig ligget over den lovpålagte grensen. Likevel slipper kommunen straff, etter at politiet har gitt en såkalt påtaleunnlatelse.
Brudd på matloven og drikkevannsforskriften uten straff
Påtaleunnlatelsen gjelder brudd på matloven § 28 første ledd første straffalternativ, jf. drikkevannsforskriften § 30, jf. § 5, jf. straffeloven § 27.
Sør-Aurdal kommune har i perioden 2012 til 2024 unnlatt å sikre at vann fra Hedalen vannverk holdt seg innenfor grenseverdien for fluoridinnhold. Loven krever maksimalt 1,5 mg/l fluorid – i flere år var nivåene betydelig høyere:
År | Måling |
2013 | 2,2 mg/l |
2014 | 1,9 mg/l |
2015 | 1,8 mg/l |
2017 | 1,86 mg/l |
2019 | 2,41 mg/l |
2023 | 2,26 mg/l |
Først i 2024, etter ombygging av vannverket, ble nivåene redusert til akseptabelt nivå.
Hva er en påtaleunnlatelse?
En påtaleunnlatelse betyr at politiet mener det er grunnlag for straff, men likevel velger å ikke reise tiltale. Det er en form for formell reaksjon, og innebærer ikke frifinnelse.
Påtaleunnlatelse kan gis av hensyn til for eksempel allmennpreventive eller ressurshensyn, eller dersom forholdet er rettet opp i ettertid – slik som i dette tilfellet.
– Vi beklager

Foto: Arne G. Perlestenbakken
Konstituert kommunedirektør Berit Dokkebakke Navrud uttaler til Avisa Valdres 16. juli at kommunen aksepterer politiets avgjørelse og har formidlet dette muntlig til politiet – og vil gjøre det skriftlig.
– Vi har ikke i den grad vi burde, ivaretatt og fulgt opp. Det ønsker vi å beklage til de som har vært berørt av dette, sier Dokkebakke Navrud.
– Så må fokus framover være å ha en bedre internkontroll der ansvar og oppgaver er enda tydeligere enn det har vært. Vi må lære av slike saker, sier kommunedirektøren, og legger til at dette er noe organisasjonen tar på største alvor.
Hun påpeker at det i organisasjonen, særlig de siste årene, har vært et høyt fokus på internkontroll, rutiner og håndtering av avvik, nettopp for å styrke styring og kontroll fremover.
– Endelig får innbyggerne det de har krav på
Bakgrunnen for etterforskningen var en anmeldelse levert av tidligere kommunalsjef Gro Anita Bakketun til Økokrim 12. juni 2024. Hun mente kommunen hadde sviktet sitt ansvar som vannverkseier og utsatt innbyggerne for helsefare over mange år.
Hedalen.no har spurt Bakketun hvilke tanker hun har om vannverkssaken nå. Her er svaret vi har fått på e-post:

Foto: Privat
«Konklusjonen fra påtalemyndigheten er kort og konsis, og det fremkommer tydelig at kommunen har brutt matloven og vannforskriften, og således ikke ivaretatt sitt forvaltningsansvar. Innbyggerne i Hedalen har således i en årrekke betalt for trygt og godt drikkevann, men som har vært helseskadelig, og ikke har tilkommet det de har betalt for.
Endelig får de det de har krav på, og betaler for. Det var dette jeg kjempet for, og nå er dette på plass
Daværende kommunedirketør ble kjent med fluoridverdiene i februar 2024. Ordfører ble også orientert på samme tid. Først i kommunestyremøte i august 2024, ble det besluttet å gå til anskaffelse av teknisk installasjon for rensing av vannet.
Jeg støtter nåværende kommunedirektør i det hun sier om manglende internkontroll. Jeg mener derfor det er på høy tid at kommunens kontrollutvalg «våkner», og tar oppgaven sin på alvor.
«Kontrollutvalget skal føre tilsyn og kontroll med kommunens virksomhet på vegne av kommunestyret. Et velfungerende system for kontroll er avgjørende i kommunens arbeid for å forebygge og avdekke uetisk atferd og korrupsjon. Gode kontrollrutiner øker sjansen for at uetisk atferd og korrupsjon blir oppdaget og virker dermed forbyggende».
Først når kontrollutvalget gjennomfører sitt tilsyn og kontroll, vil alle mangler komme til overflaten, og man får kontroll på kvalitetsstatus og forbedringsområder.»
– Vi har drukket vann med for høyt fluorinnhold i over 40 år
Dette sier Folkehelseinstituttet om fluorid (fluor) i drikkevann: «Fluorid i moderate mengder forebygger tannråte (karies). I større mengder vil fluorid kunne forårsake misfarging og skade på tannemaljen og eventuelt skadevirkninger på skjelettet ved at skjelettet blir hardere og sprøere.»
Én av beboerne i boligfeltene som får drikkevann fra Hedalen vannverk, har følgende kommentar til det som har skjedd i denne saken:
«Det er positivt at vannkvaliteten nå endelig er innenfor det man bør kunne forvente av et kommunalt vannverk som forsyner så mange innbyggere.
Samtidig er det viktig å påpeke at utfordringer knyttet til høyt fluorinnhold i drikkevannet har vært kjent i lang tid. Det vises ofte til at saken oppsto i 2008, men dette stemmer ikke med tidligere hendelser.
Allerede rundt år 2000 ble det oppdaget misfarging på tennene til et mindreårig barn. Dette ble undersøkt av Tannhelseinstituttet i Oslo, som konkluderte med at skaden hadde oppstått under tannutviklingen i fosterlivet. Det innebærer at det høye fluorinnholdet har vært et problem helt tilbake til 1980-tallet.
Denne saken ble også den gang tatt opp med kommunen, og det ble da bekreftet at fluorinnholdet i vannet var for høyt. Likevel ble det ikke iverksatt noen konkrete tiltak.
I praksis betyr dette at innbyggere i området i over 40 år har betalt for en tjeneste – trygt og helsemessig forsvarlig drikkevann – som ikke har holdt tilfredsstillende standard.»
(Hedalen.no kjenner identiteten til beboeren som ønsker å gi denne uttalelsen anonymt.)
Dokument først unntatt innsyn
Hedalen.no ble, da vi leste kommunens postliste for 7. juli, klar over at det hadde kommet brev fra politiet i Innlandet til Sør-Aurdal kommune. Brevet var imidlertid unntatt for offentlig innsyn med henvisning til § 13 i offentleglova.
14. juli sendte vi følgende begjæring om innsyn til kommunen:
«Hedalen.no stiller spørsmål om hvorfor dette dokumentet er unntatt offentlig innsyn. Dette er en sak som har stor offentlig interesse. Dersom kommunen mener at deler av dokumentet skal unntas offentlighet, ber jeg om at det i tråd med offentleglova § 11 blir gitt delvis innsyn, og at eventuelle unntatte deler sladdes.»
Torsdag 17. juli fikk vi oversendt brevet. Ingen tekstdeler var sladdet, og nå er hemmeligstemplingen fjernet fra dette dokumentet i postlista.
– Ang unntatt off; det var nok kun fordi de som satt og tok inn post, hadde blitt usikre, skriver kommunedirektøren i e-post til Hedalen.no.
Vannkvaliteten nå innenfor lovkrav
Hedalen vannverk forsyner skolen, barnehagen, Hedalsheimen og boligfeltene Skolehagen og Brunbakklia i Hedalen med vann.
I midten av desember 2024 ble det montert to omvendt osmose-filter – for fjerning av bl.a. fluorid – og ett remineraliserings-filter for å få opp igjen pH og aktivere mineralene i vannet fra vannverket. Sistnevnte tiltak gir vannet bedre smak.
En prøve i januar i år viste at fluoridnivået da var nede på 0,34 mg/l, godt under grenseverdien på 1,5 mg/l. Februarmåligen viste at fluoridnivået hadde sunket til 0,13 mg/l.
Problemet med for høye fluoridverdier i drikkevannet synes dermed å være løst.

Foto: Arne Heimestøl