
Drukning tar liv. Vi har et felles ansvar.
KRONIKK: Altfor mange liv går tapt i drukningsulykker hvert år. I fjor mistet 95 personer livet – en økning på 20 prosent fra året før. Så langt i år har 15 personer omkommet. Det er en markant nedgang sammenlignet med samme periode i fjor, da 41 personer druknet, men det er fortsatt 15 for mange.
Drukning kan skje under bading, i forbindelse med fall fra båt, brygge eller land.
Årsakene er sammensatte, men fellesnevneren er at mange kunne vært unngått.
Det er mange som jobber utrettelig for å forebygge drukning. Frivillige- og ideelle organisasjoner som Flyte og Redningsselskapet gjør en uvurderlig innsats for å avverge tragedier og redde liv.
For å styrke den nasjonale innsatsen, har vi i samarbeid med flere andre departementer utarbeidet en handlingsplan som skal bidra til å fremme bevisstheten og bygge en kultur for trygghet i og nært vann.
Dette er ingen quick-fix. Det krever samhandling på tvers av sektorer – mellom myndigheter, organisasjoner, private aktører og frivillige. Men klarer vi å skape gode holdninger og øke bevisstheten, er vi på vei i riktig retning.
Vi har alle et ansvar. Det kan være så enkelt som å lære noen å svømme, bruke flyteutstyr eller minne hverandre om badevett- og sjøvettreglene. Disse burde være like godt kjent som fjellvettreglene!
Nå er vi inne i en tid der mange søker mot vannet – for å bade, fiske eller dra ut med båt. Vannet gir oss glede, men vi må lære oss å balansere denne gleden med respekt for risikoen.
Det skal ofte lite til for å havne i en drukningsulykke – men også lite til for å forhindre det. Sammen tar vi ansvar – og sammen kan vi gjøre en forskjell.