Hytta

Skjulte krigshemmeligheter i Vassfar-hytte

Publisert av Arne Heimestøl 03.07.2025. Sist oppdatert 02.07.2025.

Suzanne Clareus Weston er i dag eier av hytta Raggebu som ligger i Storekrakvegen 500 i Bogen. Hytta, som ved første øyekast fremstår som en vanlig familiehytte, viser seg å skjule interessant krigshistorie.

Bygget under krigen

Raggebu ble oppført av Gunnar Haugen og Thorvald Fekjær under andre verdenskrig, nærmere bestemt i 1940–1941. Ifølge Weston ble det allerede ved bygging lagt til rette for en spesiell funksjon: et skjult rom i taket. Dette rommet ble senere brukt av medlemmer av motstandsbevegelsen.

Motstandskamp

Westons morfar og mormor, Ragnar og Vera Fossum, var aktive i motstandsarbeidet. Familien tror at Ragnar Fossum blant annet hjalp jødiske flyktninger til Sverige.

På vei til hytta under krigen. Vera som nummer 2 på bildet og Ragnar som nummer 3.
Foran: Datteren Turid (seinere gift Weston). Bak: Jon Gunderhuset.
Foto: privat

Hytteboka og et bilde dokumenterer at den norske jøden Israel Krupp var innom Raggebu i 1942.

Ifølge ikaj.no utførte Israel Krupp som del av den Oslo-baserte motstandsgruppen “Ivar” flere oppdrag som kurer under krigen, for blant andre Martin Tranmæl.

Han utviklet vennskap med både både Tranmæl og Haakon Lie. Etter krigen ble Krupp kaptein og kompanisjef i den norske hæren.

Israel Krupp var én av få i sin familie som overlevde Holocaust. Hans bror Isak, svigerinnen Rachel og deres tre måneder gamle sønn Jan Larry ble deportert til Auschwitz i november 1942 og drept kort tid etter ankomst.

Israel Krupp på Raggebu i 1942
Foto: privat

Det skjulte rommet

Et hemmelig rom befinner seg i taket på ett av soverommene. Det er vanskelig å oppdage og har kun plass til to slanke personer. En liten luke i rommet vender ut mot Hedalen.

– Man må fjerne 2–3 planker og stå på noe for å se inn, forklarer Weston.

Innbrudd og skjult våpen

Ifølge hytteboka ble hytta utsatt for innbrudd av tyske soldater ved to anledninger under krigen. Det er også kjent at hedølen Thorvald Fekjær hadde lagret et våpen i hytta, men dette ble aldri funnet av tyskerne.

– Dette er en kopi av et brev som min far, Thorvald Fekjær, mottok i august 1944. Som du ser, brant han det ikke, skriver Tor Einar Fekjær i e-post til Hedalen.no.

Her ser du brevet. Nedenfor gjengir vi teksten slik at den skal være lettere å lese.

«Advarsel.
Vi tillater oss herved å underrette Dem om at ns-elementer er kommet undervær med at De har saker som bør være ukjent for almenheten og at disse elementer har forsøkt (overveiet) å angi Dem til myndighetene.
De bør derfor snarest skjule sakene og avtale det nødvendige med slekt og venner for tilfelle forklaring skulde bli optatt hos Dem av politiet.
På sætre eller hytter bør alt fjernes.
Omtal ikke dette for uvedkommende og tilintetgjør brevet når De har lest det.»

– Thorvald var også medlem av Milorg. Jeg er ganske sikker på at brevet gjelder Krag’en han hadde gjemt i Fossums hytte på Storekrak. Det var min far som solgte tomta – utskilt fra setereiendommen Storekrak, gnr./bnr. 111/2 – til Fossum, forteller Tor Einar Fekjær.

Funnet på 1980-tallet

Under opprydding i hytta på 1980-tallet ble det gjort flere funn i det hemmelige rommet: flygeblader, fotografier og to halmmadrasser.

Også et tysk kart over området ble funnet – hyttas plassering var merket av. Om kartet ble funnet i rommet eller et annet sted i hytta, er usikkert.

Suzanne Clareus Weston
Foto: privat

Spørsmål som gjenstår

Weston håper flere kan bidra med informasjon om Ragnar og Vera Fossum og deres innsats i motstandsbevegelsen. Hadde de kanskje kontakt med andre i motstandsbevegelsen i Vassfaret?

Les også..

Erling Sande. Foto: Senterpartiet

– Nå får du billigere vann og avløp – ny momsreduksjon sparer deg for en tusenlapp

PRESSEMELDING FRA SENTERPARTIET: Tirsdag 1. juli ble momsen på vann ...
Drosje

Bestillingsbussen

ANNONSE: Skal du til eller fra Hedalen, Bagn, Begnadalen, kan ...
Ola Jonny Fossholt

Etterlyste markering

Rehabiliteringen av Hedalen barne- og ungdomsskole er nå fullført. Prosjektet ...
Hedalsheimen. Foto: Helge Nordby

Norge renner over av penger. Men det gjør ikke Sør-Aurdal kommune.

YTRING: «Hver nordmann har i gjennomsnitt litt over 3,4 millioner ...
Jannicke Hexum Foto: Arne Heimestøl

Omvisning i kirka

ANNONSE: Hedalen stavkirke er åpen for omvisning i perioden 29. ...
Logoen til Bautahaugens Venner

Bautahaugen lørdag 5. juli 12.00–16.00

BEKJENTGJØRELSE: I sommer kretser temalørdagene rundt utstillinga «SAU. Livredder gjennom ...