
Historisk tilbakeblikk på Sørgarden, gnr. 76 bnr. 6
Åsli ligger lengst nord og øverst i Hedalen. Her finner vi blant annet Sørgarden, som kan spores tilbake til 1600-tallet – kanskje enda tidligere. Garden har vært i familiens eie i flere generasjoner.
Eierforhold og drift på 1800-tallet
I 1866 var det Anders Johnsen og Kari Kristafersdatter Steinsetre som drev Sørgarden. Eiendommen besto da av 11 mål åker og dyrket eng. De hadde én hest, seks naut, ti sauer og tolv geiter. De sådde ¾ tønne bygg, 1 ½ tønne blandkorn og satte 2 ½ tønner poteter.
(Opplysningene er hentet fra Gard og bygd i Sør-Aurdal, bind D: Hedalen og Vassfaret, av Jon Ola Gjermundsen.)

Kristoffer A. Aaslie tar over
I 1906 overtok Kristoffer A. Aaslie – bestefaren til dagens eier – garden etter sine foreldre. Han giftet seg med Anna Martinsdatter Amundfoss i 1932, og sammen fikk de seks barn som vokste opp på garden.

Setring på Hytten
På setra Hytten (Søre) ble det drevet seterbruk fram til 1954. Anna var hver sommer på setra med dyra, men de siste årene overlot hun driften til Marit Ruste. Hennes barnebarn Terje minnes godt de flotte hvite og brune ostene som ble satt på lager den siste høsten.




Foto: Arne G. Perlestenbakken
Generasjonsskifte og sjølberging
I 1959 tok sønnen Anders over, men i 1963 overlot han videre drift til broren Martin og kona Astrid. De holdt hest, ku, sau og høner. Melk ble levert til meieriet på Bagn, og i retur fikk de smør og ost.
Familien var selvforsynt med kjøtt, grønnsaker og poteter. Jakt og fiske var et verdifullt tilskudd til husholdningen, og det fantes rikelig med både hage- og skogsbær.

Modernisering og sauehold
I 1982 sto et nytt saufjøs ferdig, med plass til 140 vinterfôra sauer. Sauehold ble hovednæringen på garden fram til januar 2014.
Dagens drift og framtidshåp
Dagens eier tok over i 2013. Etter at saueholdet ble avviklet, har garden vært drevet med grasproduksjon og skogbruk.
Det er tankevekkende å lese at det tidligere ble dyrket korn både i Hedalen og Vassfaret – til og med helt øverst i Åsli. Det er fint å tenke på at folk i stor grad var selvforsynte med mat før i tida.




Flere bildeglimt

