
Mobildekning i Hedalen nord løftet til Stortinget
Dårlig mobildekning i Hedalen nord har lenge skapt frustrasjon og bekymring blant beboere og næringsdrivende. Nå er saken løftet til Stortinget – med håp om politisk støtte til bedre dekning.
En spørreundersøkelse gjennomført høsten 2024 av Sør-Aurdal kommune og Hedalen bygdeutvalg avdekket det mange allerede visste: Mobildekninga i nordlige deler av Hedalen er svak. Bekymringa gjelder ikke bare daglig bruk, men også beredskap – muligheten til å nå nødnummer i kritiske situasjoner.
Nkom: – Leveringsplikten er oppfylt
Bygdeutvalget tok kontakt med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) for å få vurdert om Telenor oppfyller sin leveringsplikt for telefontjenester i området. Svaret fra Nkom var klart: Fordi husstandene har tilgang til Telenors fibernett og dermed kan bruke WiFi-tale innendørs, anses leveringsplikten som oppfylt.
Nkom understreket at terskelen for å pålegge mobiloperatører å sikre utendørsdekning er høy, og at den terskelen ikke er nådd i dette tilfellet.
Telenor har foreslått å bygge en ny basestasjon for å bedre dekningen i Hedalen nord. – Vi kan ikke ta kosten på dette alene, derfor må vi ha samarbeid, uttalte dekningsdirektør Bjørn Amundsen i et oppslag på Hedalen.no 27. mars.
Løftet til nasjonalt nivå
Etter Nkoms avslag tok Hedalen.no saken videre og kontaktet stortingsrepresentant Anne Kristine Linnestad (H), medlem av Kommunal- og forvaltningskomiteen.
Hun sendte et skriftlig spørsmål til digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap), der hun ba statsråden vurdere bruk av midler fra statsbudsjettets post for telesikkerhet og beredskap til forbedring av mobildekninga i Hedalen og Begnadalen.
Statsrådens svar: Åpner for vurdering
I sitt svar viser statsråd Tung forståelse for bekymringene og erkjenner at manglende dekning i noen tilfeller kan få alvorlige konsekvenser.
– Jeg har full forståelse for at dette kan oppleves som svært vanskelig for dem det gjelder, og det kan i enkelte tilfeller få alvorlige konsekvenser dersom man ikke kan få ringt nødnummer, skriver statsråden.
Hun påpeker samtidig at det fortsatt vil finnes områder uten dekning i Norge – særlig i tynt befolkede strøk.
Regjeringen har i sin digitaliseringsstrategi mål om å forbedre mobildekningen der folk bor og ferdes, og understreker at alle husstander i Norge skal ha tilgang til mobilnett med høy hastighet. Men utbygging er kostbart, og mange operatører finner det ikke lønnsomt å etablere nye basestasjoner i områder med lav befolkningstetthet.
Midlene på 195 millioner kroner til telesikkerhet og beredskap kan i prinsippet benyttes til slike tiltak, men det må vurderes opp mot andre nasjonale behov. Tung understreker at det nå vil være naturlig at Nkom gjør en faglig vurdering av situasjonen i Hedalen, i lys av Stortingets budsjettvedtak.
Mobildekning som del av bredbåndsstøtte?
Statsråden peker også på at det i fremtiden kan bli aktuelt å inkludere mobildekning i den statlige ordningen for bredbåndsstøtte, som forvaltes av fylkeskommunene. En ny støtteordning skal kunngjøres i 2025, med mulig oppstart i 2026.

Ordføreren: Vil følge opp mot Nkom
Ordfører Marit Hougsrud (Sp) sier at kommunen og bygdeutvalget nå vurderer å rette en ny henvendelse til Nkom, i tråd med statsrådens oppfordring:
– Det vil være naturlig at vi samarbeider om en henstilling til Nkom om å se nærmere på dette. Jamfør det Linnestad påpeker, altså å foreta en faglig vurdering opp mot budsjettposten fra Stortingets budsjettvedtak det her er snakk om, sier Hougsrud.