Bjørnar Erikstad - Stiftelsen VI

Vi er ikke mål, selv om «Team Pølsa» er detYTRING 

Publisert av Bjørnar Erikstad Stiftelsen VI 15.04.2025. Sist oppdatert 10.04.2025.

Over én million nordmenn har sett slitet, åpenheten og samarbeidet til Syver, Sunniva, Trygve, Mikkel, Pia og Peder. 15 000 tilskuere jublet dem frem da de i siste episode krysset målstreken sammen i Granåsen. Nå begynner neste etappe – og den blir enda viktigere.

I Norge er det 110 000 personer med funksjonsnedsettelser som ønsker å delta i arbeidslivet, men som ikke får jobb. De blir, i likhet med Pia, stående utenfor laget – uten mulighet til å bidra i en økonomi som faktisk mangler arbeidskraft. Mange forblir utenfor fra endt skolegang og livet ut, ofte med en rekke negative konsekvenser.

De seks fantastiske ungdommene har skapt noen utrolige øyeblikk – både for tv-seerne og ikke minst for programlederen selv – som har fått en mye større forståelse for hva som bor i oss mennesker, og hva vi trenger for å overvinne store utfordringer. Og ikke minst: hva det kan bety for et menneske å være en del av et lag for aller første gang.

Krav og støtte

I «Team Pølsa» ble deltakerne møtt med tøffe krav og høye forventninger for at laget skulle lykkes. Men å møte kravene ga dem også mestringsfølelsen som løftet dem videre. Syver, Sunniva, Trygve, Mikkel, Pia og Peder trosset svært ulike utfordringer for å nå et felles mål. Hver enkelt bidro til laget ut fra sine individuelle forutsetninger. Vi kommer ikke til å glemme hvordan Trygve gikk fra å være skeptisk og misfornøyd, til å bli den verbale motivatoren laget trengte.

Sammen – og på hver sin måte – presterte de bedre enn de ville gjort hver for seg, og ble det laget som Pia ønsket seg.

Sånn er det i idretten, men er det ikke også sånn i utdanning og arbeidsliv? Arbeidsgivere må gjerne stille de samme kravene til folk med funksjonsnedsettelser, så lenge man også er villig til å gi støtte. Uten krav blir det bare «inkludering litt på liksom».

Neste etappe?

Sympati og omsorg er fint, men det viktigste er å få muligheten til å gjøre sitt beste – muligheten til å feile, og muligheten til å lykkes. De seks ungdommene håndterte utfordringene – de trengte bare litt ekstra tid og støtte. Det gir fremgang.

«Team Pølsa» har vist oss hva som er mulig når vi tror på hverandre. Vi tror at det finnes mange «lokale Øystein» som kan ta lærdommen videre for å skape mer inkludering – i idretten, i skolen og i arbeidslivet.

Les også..

Ola Jonny Fossholt

Etterlyste markering

Rehabiliteringen av Hedalen barne- og ungdomsskole er nå fullført. Prosjektet ...
Hedalsheimen. Foto: Helge Nordby

Norge renner over av penger. Men det gjør ikke Sør-Aurdal kommune.

YTRING: «Hver nordmann har i gjennomsnitt litt over 3,4 millioner ...
Jannicke Hexum Foto: Arne Heimestøl

Omvisning i kirka

ANNONSE: Hedalen stavkirke er åpen for omvisning i perioden 29. ...
Logoen til Bautahaugens Venner

Bautahaugen lørdag 5. juli

BEKJENTGJØRELSE: I sommer kretser temalørdagene rundt utstillinga «SAU. Livredder gjennom ...
Bjørg taler

Bautahaugen åpnet sommersesongen med sau i sentrum

Sommersesongen på Bautahaugen samlinger i Hedalen ble offisielt åpnet sist ...
Kari-Anne Jønnes Foto: Marianne Gunnerud, Høyre

Skattekutt, rettferdighet og forutsigbarhet

YTRING: Høyre vil at du skal få beholde mer av ...