
Spennende radiobyggerverksted ble en suksess i Teknoklubben Sør-Aurdal
Søndag 6. april 2025 ble en minneverdig dag for medlemmene i Teknoklubben Sør-Aurdal. På grendehuset Soltun i Garthus samlet barn, ungdom og voksne seg for å bygge hver sin kort- og mellombølgeradio (AM-radio). Verkstedet ble ledet av Henning Pedersen og Caroline Carmone fra Robinrotor.
Engasjement og skaperglede for alle aldre
Verkstedet engasjerte både små og store deltakere. Henning, som tidligere har besøkt Teknoklubben i 2019 da de bygde droner sammen, roste deltakerne:
– Det er så moro med barna og ungdommene i klubben deres – de er så interesserte og engasjerte, sier han.
Caroline, opprinnelig fra Brasil, holdt en presentasjon på engelsk om hva radio er, og delte fascinerende kunnskap om blant andre Nikola Tesla og hans banebrytende arbeid med elektrisitet og radiobølger.




Barnas opplevelser og reaksjoner
– Det var moro å bygge radio som jeg kunne høre musikk på. Det var også gøy å høre historier om radio fra gamle dager, 8 år gamle Bork Høglien Karlsson.
Grethe Stensrud, som har sønnen sin i klubben, overhørte barna si at verkstedet var myyyyye bedre enn en vanlig skoledag. Kanskje fordi det handler om å lære gjennom praktisk arbeid?
Fra teori til praksis – sammen
Henning og Caroline loset deltakerne grundig gjennom byggeprosessen.
– Å bygge denne typen radio er egentlig på videregående nivå, men alle fulgte godt med og klarte det, sier Henning.
Verkstedet ble avsluttet utendørs, der deltakerne koblet radioene sine til flaggstanga – som for anledningen fungerte som antennemast. Spenningen var stor da signaler som lignet på musikk og stemmer begynte å strømme inn.




Tverrfaglighet i praksis
Deltakerne fikk utforske en rekke fagfelt i løpet av dagen. Caroline og Henning oppsummerer:
– Geografi, språk, musikk, elektroteknikk, fysikk, håndverk, kommunikasjon, radioteknikk, historie, forsvar, beredskap, teknologi, innovasjon, samarbeid og utvikling – ekte tverrfaglig skaperglede og mestring.
Foreldre og veiledere hjalp barna aktivt under hele verkstedet.
– Barna var utrolig flinke til å fokusere. De opplevde stor mestring da de loddet sammen elektriske kretser som faktisk fungerte som radio, sier Kristian Grimsrud Strøm.
Samarbeid mellom generasjoner
Deltakerne var mellom 7 og 18 år, og samhandlingen mellom barn og voksne fungerte sømløst.
Tim Dammerud, far til 7 år gamle Vetle Brager Dammerud, fortalte:
– Jeg syntes det var minst like moro som sønnen min, spesielt å lære å lodde. Jeg kommer til å lodde mer hjemme fremover!


Historiske perspektiver
Henning viste frem en 100 år gammel radio for å forklare radioens oppbygning og prinsipper.
Anders Garthus fulgte opp med å fortelle om sin barndomshobby: å sende lytterrapporter til radiostasjoner rundt i verden. Han viste frem en bunke kort fra Sovjet, Israel, Storbritannia og Sør-Amerika – en slags datidens «likes».
– Dette ble mitt vindu ut i den store verden. Vi hadde ikke internett den gang, fortalte Anders.
Radioverkstedet sett gjennom barnas øyne
Vetle og faren Tim oppsummerer:
– Det var en lærerik dag hvor vi opplevde stor mestring da det kom lyd i radioen. Sosialt og hyggelig for både barn og voksne.
10 år gamle Peter Ask forteller:
– Jeg synes det var veldig gøy! Jeg lærte hvordan man lager radio, og litt om historien. Jeg fikk vite hvem som oppfant den, og at man under krigen kunne havne i konsentrasjonsleir for å ha radiosender.
– Det mest spennende var at radioen min fungerte! Jeg tror jeg hørte en sending fra Russland. Jeg skal prøve radioen min hjemme på kveldene – det er da signalene er best.
Foreldrenes begeistring
Ida Ask, mor til Peter, sier:
– Radioverkstedet er ett av mange gode initiativ fra Teknoklubben. Barna koste seg med å lære lodding, og det var stort å se reaksjonene da de fikk inn radiosignaler. Jeg har lært masse selv også – dette var lærerikt og gøy for både liten og stor.
Nadine Stricker, mor til Felix (7) og Lukas (10), sier:
– Dette var et fantastisk tilbud for både små og store. Guttene syntes det var stas å bygge sin egen radio. Vi hadde med limpistol og har nå kjøpt loddestasjon for å fortsette hjemme. Verkstedet var en flott kombinasjon av konsentrasjon og kos med grillmat og kake.
– Historisk bakgrunn var en stor suksess. Vi kunne lytte til stasjoner fra hele Europa. Hele familien satt i sofaen og lette etter signaler da vi kom hjem. Tusen takk til Teknoklubben!