Brannstasjon

Venneforening overtar den gamle brannstasjonen i Begnadalen

Publisert av Arne Heimestøl 26.01.2025. Sist oppdatert 25.01.2025.

Torsdag 23. januar vedtok formannskapet i Sør-Aurdal enstemmig å godkjenne fremforhandlet avtale om overdragelse av Gamle Begnadalen Brannstasjon fra kommunen til Venneforeningen Gamle Begnadalen Brannstasjon.

Formannskapet vedtok også å gi venneforeninga 10 000 kr i støtte. Disse midlene kan blant annet brukes til å sørge for at bygget blir forsvarlig sikret.

Den gamle brannstasjonen

Gamle Begnadalen Brannstasjon, som ligger langs E16 sør for Begnadalen kirke, ble etablert på 1950-tallet som den første brannstasjonen i Sør-Aurdal kommune. Bygningen er karakteristisk med sitt omtrent 14 meter høye tretårn, som ble brukt til å henge opp brannslanger for tørking.

Brannstasjonen var operativ fram til 1976, da den ble lagt ned og har siden stått ubrukt. I 2024 ønsket Sør-Aurdal kommune å selge eiendommen, noe som førte til reaksjoner. En venneforening ble etablert med mål om å bevare bygningen som et kulturminne, i tråd med kommunens kulturminneplan som gir bygningen høy verneverdi.

Formannskapet vedtok i august 2024 å overføre eiendommen vederlagsfritt til en venneforening, forutsatt at de etablerer seg som en juridisk enhet innen seks måneder. Dette gir lokalsamfunnet muligheten til å restaurere og bruke brannstasjonen til formidlings- og pedagogiske formål, og dermed bevare en viktig del av lokalhistorien.

– Glade for formannskapets vedtak

– Vi er glade for formannskapets vedtak som vi skal drøfte på styremøte søndag ettermiddag, sier Reidar Schlytter.

– Jeg regner med at styret godkjenner avtalen, og da er vi i gang. Det første vi starter med, er å sikre huset slik at uvedkommende ikke kan komme inn. Vi har allerede begynt planleggingen av hva som må gjøres framover. Dette arbeidet gjøres i samarbeid med Valdres Folkemuseum og vil danne grunnlaget for en søknad om midler fra Kulturminnefondet.

– I henhold til avtalen med kommunen skal venneforeninga ivareta brannstasjonen i tråd med kommunens kulturminneplan. Dette innebærer at vi må foreta noen utbedringer, blant annet av dører, vinduer og – ikke minst – branntårnet. Vi må sannsynligvis også skifte noe utvendig panel.

– Når det gjelder inventar, har vi allerede sporet opp mye gammelt brannutstyr, som slanger, brannøkser med mer, som etter hvert skal komme på plass. Vi har også funnet en av de første brannbilene som ble brukt da brannstasjonen var i drift. Denne har vi planer om å restaurere og plassere i brannstasjonen.

– Som nevnt er venneforeningen i startfasen med oppgraderingen av brannstasjonen, så informasjonen er foreløpig noe begrenset. Etter hvert vil det komme flere nyheter og oppdateringer. Brannstasjonen skal bli et flott historisk minne for Sør-Aurdal, i tråd med kommunens kulturminneplan, sier Schlytter.

Les også..

1. mai

1. mai i Sør-AurdalBEKJENTGJØRELSE 

Årets 1. mai-arrangement er i Hedalen. Her er programmet for ...
Digihjelp

DigihjelpBEKJENTGJØRELSE 

Torsdag 24. april er det digihjelp på biblioteket kl. 15.00–16.00. ...
Deltakere

Skiskytternes dag

Til tross for nær snøfrie forhold ble den tradisjonsrike Skiskytternes ...
Fotball

DamefotballBEKJENTGJØRELSE 

Torsdag 24.4.25 kl 20.00. Oppmøte utenfor Hedalen barne- og ungdomsskole.  Starter ...
Strøm

Gladnyhet til strømkundene i Sør-Aurdal: Nettleia blir lavere i 2025!

I regjeringens forslag til statsbudsjett er det satt av 18 ...
klubbmesterskap

Jaktlagskyting – nytt stedBEKJENTGJØRELSE 

Den årlige jaktlagsskytingen mellom jaktlagene i Sør-Aurdal og Øvre Ådal ...