Illustrasjonsbilde fra Hellsenningen. Foto: Per_Otto Nedrelid

Unngå familiestrid om hytta

Publisert av Henrik Tangen, daglig leder / fagansvarlig / eiendomsmegler MNEF 28.12.2024. Sist oppdatert 20.12.2024.

Hver fjerde nordmann eier hytte sammen med andre familiemedlemmer. For mange er feriene unisont med de samme spørsmålene hvert år. Hvem skal være der når? Skal ikke broren din bidra litt i malearbeidet?

Henrik Tangen

Og er det ikke snart på tide å investere i nye utemøbler? Hva med å ta investeringen, bore etter vann og installere avløp med mer i år?

Mange ønsker svar på disse spørsmålene etter hvert som de dukker opp, men ser raskt at de er gjenstand for irritasjon. De tror formalisering rundt bruk og vedlikehold av hytta er unødvendig. I vår dialog med hytteeiere kan vi derimot kun rapportere om positive erfaringer med tydelige regler.

Vi anbefaler å kontraktsfeste både praktiske og økonomiske forhold, så langt det lar seg gjøre, selv om det kan virke «uromantisk».

Her er våre tips til familier som eier hytte sammen

1. Bli enige om tidsperspektivet for eierforholdet

Vær åpen om hva dere ser for dere fremover. Lag for eksempel et ti-års perspektiv, der dere er enige om at dere fortsetter eierskapet slik det er i dag – og at dere da gjør en ny vurdering.

2. Avklar hva som skal skje dersom én ønsker å selge seg ut av hytta

Avhengig av hvor mange dere er som eier hytta, lag en potensiell plan for alle mulige scenarier, der nedsalg og økonomisk håndtering rundt dette er avklart i forkant.

Skal dere tinglyse en forkjøpsrett på hytta og kjøre en fullverdig salgsprosess når førstemann vil ut? En forkjøpsrett kan virke prisdempende, men det er jo ikke urimelig at den som vil først ut risikerer noe lavere innløsningspris.

Ved å diskutere dette i forkant blir situasjonen mer forutsigbar, rettferdig, og avgjørelsen er forhåpentligvis mer preget av fakta og mindre preget av følelser.

3. Bli enige om bruksfordeling

Lag regler for hvem som skal bruke hytta når. Skal dere disponere den helt og full annethvert år, eller skal dere ha den et visst antall uker hver i juli og august?

Hva med helger og andre ferier? Er det fritt frem for andre dersom du allikevel ikke vil bruke hele din oppsatte tid på hytta? Bør de som bruker hytta mye betale en større andel av drifts- og vedlikeholdsutgiftene?

4. Avklar hva som skal skje dersom en ønsker å leie ut sin del

Ha tydelige regler for dette – før det eventuelt vil være aktuelt. Er det greit? Og innenfor hvilke rammer?

5. Avklar på forhånd hvilken standard ferieboligen skal ha

Dette kan være vanskelig fordi ulike familiemedlemmer har ulik smak, forskjellige krav til hytta og varierende økonomisk utgangspunkt. Forsøk å diskutere dere frem til en felles enighet, og husk at dette er tiden for å inngå kompromisser. Om mulig, bør alle store avgjørelser avgjøres gjennom stemming.

6. Spar penger i «hyttekassa»

Det kan være lurt å spare opp en sum øremerket oppussing, vedlikehold og bruk. Et forslag er å fordele sparingen ut i fra hvor mye en selv har brukt hytta, for eksempel ved å sette en pris per overnattingsdøgn.

7. Fordel arbeidet

Oppussing og vedlikehold kan være et triggerpunkt for irritasjon. Det er derfor greit å synliggjøre hvilken arbeidsinnsats som legges inn i hytta. En enkel, skjematisk oversikt bakerst i hytteboka der større og mindre arbeidsinnsats legges inn, er med på å synliggjøre hvem som gjør hva

8. Gjør deg kjent med økonomiske fremtidsutsikter

Vær obs på fremtidige renteoppganger, eller andre forhold som påvirker din personlige økonomi. Slik kan du planlegge bedre, og gjøre eventuelle grep som sikrer at hytta ikke skaper mer trøbbel enn glede. Særlig når flere er involvert!

9. Ha alle papirer i orden!

Gå heller en runde for mye enn en runde for lite i å få orden på det juridiske rundt eierskap og bruk av eiendommen. En del foreldre overfører for eksempel eierskapet av hytta til barna av skattemessige årsaker, med bruksrett resten av livet.

Dette må forankres formelt. Det samme gjelder forsikring av hytta, bruk av eksempelvis felles veier, etc. Det kan være vanskelig å orientere seg rundt disse spørsmålene, så invester i juridisk bistand for å sikre at alle forhold er hensyntatt og kjent.

Les også..

Bjørn

BjørnestoffANNONSE 

Jeg er på utkikk etter gammelt bjørnestoff fra området Hedalen, ...
Svømmehallen i Bagn

Seniorsvømming våren 2025BEKJENTGJØRELSE 

Eldrerådet inviterer til seniorsvømming våren 2025. DATOSTEDTID03. januarSvømmehall Bagn10.00 – ...
Manfjellet

Foreningen Hedalsfjella – del 2

«Det udelte fjellet» – «Styret for Hedalsfjella» – «Fjellstyret» «Foreningen ...
Saubekken

Foreningen Hedalsfjella – del 1

«Det udelte fjellet» – «Styret for Hedalsfjella» – «Fjellstyret» «Foreningen ...
Hedalen stavkirke

HøymesseBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til nyttårshøymesse i Hedalen stavkirke 1. nyttårsdag kl. 12.00. ...
Aktørene

Nyttårskonsert i Begnadalen kirkeBEKJENTGJØRELSE 

Det blir nyttårskonsert i Begnadalen kirke, tirsdag 31. desember klokken ...