Utdeling av kulturprisen Foto: Arne Heimestøl

Ordførerens tale ved utdeling av kulturprisen

Publisert av Marit Hougsrud 22.11.2024. Sist oppdatert 22.11.2024.

Kulturprisen ble opprettet i 1978 etter forslag fra det som den gangen het kulturstyret. Og prisvinnere har vært kåret hvert år siden det.

Retningslinjene for kulturprisen er vedtatt av kommunestyret i «Kulturplan for Sør-Aurdal kommune» og lyder som følgende: 

For å stimulere til økt innsats i kunst, kulturliv og miljøarbeid og for å gi en oppmuntring til de mange som er engasjert i slik virksomhet, opprettet Sør-Aurdal kommune en ordning med årlig utdeling av kulturpris.

Prisen kan deles ut til enkeltpersoner som har gjort en særlig innsats i kunst og kulturliv i Sør-Aurdal på frivillig basis. Prisen kan også deles ut til lag og foreninger. Med kultur mener en kultur i vid betydning, slik at for eksempel ungdoms- og idrettsarbeid kommer med. Opplysningsarbeid, humanitær innsats og engasjement i religiøs virksomhet kan også regnes som kultur i denne sammenhengen.

Kommunen ønsker ved tildeling av kulturprisene å verdsette den fantastiske frivillige innsatsen prisvinneren har lagt ned i kommunens kulturliv og vil komme til å gjøre fremover.

Formannskapet gjorde i juni et enstemmig vedtak om at prisen i år skulle gå til Bautahaugens venner!

Bautahaugens Venner ble stiftet i 2007, med et interimstyre.

I den aller første årsmeldingen som jeg har funnet, fra 2008, blir det dannet et styre for første gang. De aller første i styret var: Gunnar Fossholt (leder), Sekretær Lisbeth Garli, Mari Goplerud Rygg og Kjellaug Kjensrud. Det er jo ganske kjente navn er det ikke?

I dag så består styret av Leder og sekretær Sigrid Haugen, Nestleder Bjørg Elisabeth Berg, Kari Delphin Holm, Gunnar Hansen og varamedlem Karin Skimten Li.

I 2008 var det rundt 20 medlemmer i venneforeningen. I 2010 var det 42, fem år fram i 2015 var det opp i 79. Og i årsmeldingen fra 2023 står det at det er rundt 100 medlemmer.  

Det er altså en klar stigning på antall medlemmer siden oppstarten og dermed en venneforening med etter hvert mange venner. Gode venner.

Og disse venners formål er som følger:  

“Bautahaugens venner har til formål å arbeide for å fremme Bautahaugens samlinger ved å øke oppslutningen om museet, gjøre mer synlig det museet arbeider med og støtte opp om arrangementene på museet”.  

Og sjelden har vel en formålsparagraf blitt mer oppfylt! For på Bautahaugen skjer det veldig mye. Og veldig mye fint. Jeg har lest gjennom noen årsmeldinger, og du verden så mye som egentlig har skjedd!

Her har det vært temalørdager, sommerutstillinger, enkeltarrangementer, medlemsturer og lysfest. Det har vært bufardag, seterdager og juletrefester. Det har vært fokus på ysting, hedalsdialekta og gamle skoledager. Jeg skal komme litt nærmere inn på dette.

Det er guiding på Bautahaugen hver sommer, og det er valdresmusea som står for det. De dagene det er guiding, har venneforeningen åpen kafé og selger kaffe og vaffel. Hver lørdag i sommersesongen har de i tillegg servering av tradisjonsmat som rømmegraut, klubb, potetsuppe, rabarbrasuppe eller lapskaus.

Det blir sagt at dette er et kjærkomment tilbud, ikke bare for de tilreisende og besøkende, men også for bygdefolket.

Hver lørdag er det temadag og det blir det vist eller praktisert et tema. Det kan være trykk på skinnfell, tægerarbeid, lage sopelime, ysting på setra. 

Hver sommer lager de en sommerutstilling. Av temaer i sommerutstillingene kan vi nevne: bunader, skolehistorie, mamelukker og snøreliv, strikkekofter, jakt i Vassfaret og Hedalsfjella, fiske, fra vogge til grav. Det har vært laget fotoutstilling og skogmuseum.

Jeg kan tenke meg hvor mye jobb det er å lage en sommerutstilling. Likevel har det altså vært sommerutstilling på Bautahaugen hvert år siden 2010. Bortsett fra 2020, selvfølgelig. Men det er så godt gjort, det! Det fortjener rett og slett en liten applaus – midt i talen.

I fjor sommer var temaet for utstillingen «Sang og musikkliv i Hedalen gjennom tidene». Temalørdagene stod da i sangens og musikkens tegn, der sangkor og musikkorps med flere stilte opp med underholdning og allsang.

Årets sommerutstilling på Bautahaugen var temaet «Bare ei bjørk?». Og det var stilt ut nydelig tægerarbeid i den forbindelse. Og det var ved åpningen av denne jeg hadde gleden av å formidle formannskapets vedtak om kulturprisvinneren.

Jeg tror de var uvitende om det da jeg kom, og til og med forslagstilleren var til stede og ble overasket, siden hun hadde glemt hele greia.

Når du kan se gleden og overraskelsen og takknemligheten utspille seg i disse fjesene, da syns jeg at det blir ekstra moro å være ordfører.

Dere ble glade på ekte og det syns jeg er fint!

Sommeravslutningen av Bautahaugen Samlinger har et par år falt sammen med Hedalen kulturfestivals familiedag på Bautahaugen, der barna står i sentrum med stort mangfold av aktiviteter og tilbud. Bautahaugens Venner har bidratt med ysting, smed, skomaker, gamle leiker og aktiviteter i skolestua. De selger drops, rømmegrøt, kaffe og vafler i store mengder.

Hver høst arrangeres det en aktivitetsdag for mellomtrinnet ved Hedalen barne- og ungdomsskole, der elevene får delta på stasjoner med ulike aktiviteter i Bautahaugens ånd.

I desember arrangerer Bautahaugens Venner tradisjon tro lysfest i Liesstuggua med eventyrstund, servering av risgrøt og god julestemning i samarbeid med Lions Club Vassfaret.     

Som jeg har nevnt, så serveres det selvfølgelig kaffe, vafler, rømmegrøt, og annen tradisjonsmat. For venneforeningen bemanner kjøkkenet i hele åpningstiden i sommersesongen. Det er jo litt av en jobb, er det ikke?

Så har jeg registrert at Venneforeningen har ganske god økonomi. De har i alle fall delt raust av sine ressurser til nærmiljøet. De har bevilget penger til både gangveg, skigard, musikkorpset, utbedringer av dammen på området, lekeapparat og ikke minst til Kulturfestivalen.

Jeg må også nevne at denne venneforeningen har lagt ned en stor innsats lags Hedalen Natur- og kultursti med rydding av kratt og vindfall, og fått satt opp nye stolper og skilt.

Til slutt må jeg presisere at de også legger ned mange dugnadstimer med vasking og rydding i husene på Bautahaugen før sesongstart, og samarbeider med styret i Bautahaugen Samlinger.

Alt jeg har ramset opp nå, hadde ikke vært mulig uten den unike dugnadsånden som vi finner her. Dette er frivillig arbeid på sitt aller beste.

Se godt på denne gjengen!

Det oser av samhold, arbeidsvilje, glede og dugnadslyst.

Det er vanskelig å finne ord som kan beskrive hvor glad jeg er for at det finnes sånne som dere. Dere er helt nødvendige i et samfunn. Og jeg tror alle i salen er enig med meg når jeg sier at: vi er så glade for den jobben dere gjør.   

Så:

Bautahaugens Venner formidler kulturarven og bidrar til at Bautahaugen blir et levende museum med gode opplevelser for alle. Dere demonstrerer gammelt håndverk og andre tradisjoner. Dere lever opp til forventningene til en kulturprisvinner. Dere er verdige vinnere.

Sør-Aurdal kommune ønsker å få hedre og takke Bautahaugens Venner for den store frivillige innstasen venneforeningen legger ned i kulturlivet i kommunen med tildeling av Kulturprisen.

Gratulerer!

Les også..

Panfløyte

Juletoner med panfløytistBEKJENTGJØRELSE 

Roar Engelberg julekonserter: Torsdag 5. desember 2024 Kl. 11.00: Sør-Aurdalsheimen, ...
Penger

Eiendomsskatt – ny, allmenn taksering etter 10 år

I 2025 er det beregnet at Sør-Aurdal kommune kan ta ...
Hedalen kulturfestival 2025

Påskekonsert med Rein AlexanderBEKJENTGJØRELSE 

Hedalen Kulturforum ønsker velkommen til påskekonsert i Begnadalen kirke onsdag ...
Anne Mette Strand

Ny lokalhistorisk bok av Anne Mette Strand: Svalle ved kongen

Nytt blikk på bondeorganisering i 1818: Svalle ved kongen. I ...
Leilighet til leie

Leilighet til leie i HedalenANNONSE 

I Hedalsvegen 1651 er det en leilighet med tre soverom ...
Kristian spiller VR og Marie koser seg med en serie. Foto: Sigrun

Fiberutbygging nord i Hedalen

Robert Pettersen i firmaet Netel opplyser at fiberutbygginga til sju ...