Vil komme til orde og bli hørt
Fredag 1. november hadde ungdomsrådet i Sør-Aurdal invitert ungdomsskolene i kommunen til ungdomspolitisk dag i Sør-Aurdalshallen.
Ungdomsrådet har følgende medlemmer: Karine Langedrag, Knut Kvåle Garthus, Lars Kvåle Garthus, Kristian Aspmo Fossholt, Ingrid Langedrag og Agnes Bredesen Fossholt.
Møtte kommunestyret
17. oktober ga Ingrid Langedrag, Knut Kvåle Garthus og Lars Kvåle Garthus kommunestyret en orientering om rådets arbeid og om ungdomspolitisk dag.
Ungdomsrådet har et sterkt ønske om å få ungdommer i kommunen engasjert i politikk. – Skal vi få dette til, må vi få saker som rådet kan behandle, sa Knut Kvåle Garthus.
Han stilte seg undrende til at ungdomsrådet ikke hadde fått sakene om for eksempel tomtevalg for nye SAUS og barnehage i Begnadalen på sakskartet til noen av sine møter. – Vi har lyst til å være med på å påvirke hvordan kommunen vår skal utvikle seg, sa Knut.
– Uten motstand – ingen mestring
Øystein «Pølsa» Pettersen var invitert til ungdomspolitisk dag for å holde foredrag. Han har gjort det sterkt i langrennssprint og seinere langløp på ski. I tillegg er han en TV-personlighet, podkaster og forfatter.
– Vær ærlig med deg selv. Tør å stole på deg selv. Det er forskjell på å passe inn og å høre til. Man må tåle motgang i livet. Uten motstand – ingen mestring, sa Pettersen, som også reflekterte over hvor viktig det er finne en god balanse mellom å være på og å være av.
Tre rådsmedlemmer
I en pause på ungdomspolitisk dag tok vi en prat med tre av ungdomsrådets medlemmer.
Knut Kvåle Garthus (16 år) ønsker at ungdommer fra hele kommunen lettere kan møtes. Han tar til orde for gratis transport slik at det skal bli lettere å nå dette målet.
– Hva mener du er attraktivt med å bo i Sør-Aurdal?
– Det er veldig fint her, dessuten har vi veldig mange fritidstilbud og aktiviteter. I Begnadalen har vi for eksempel teknoklubb, fotball, revy, ungdomsklubb og dans. Selv om barneskolen vår er nedlagt, er vi en sterk bygd som holder sammen. Derfor tror jeg det vil være tilbud for ungdom i bygda vår i årene som kommer også, men da må vi få ha lokaler der slike aktiviteter kan gjennomføres.
– Så du ønsker at det fortsatt skal være tilbud i Begnadalen?
– Ja, det blir dumt om alt skal sentraliseres til Bagn, spør du meg.
Agnes Bredesen Fossholt går i 10. klasse på Hedalen barne- og ungdomsskole. Hun gleder seg over opprustinga som snart er fullført av skolen og barnehagen i bygda. – I Sør-Aurdal er det mange fritidstilbud, sier Agnes.
– Bør det fortsatt være ungdomsskole i Hedalen?
– Ja, det mener jeg. Det blir veldig vanskelig for mange i Hedalen å dra helt til Bagn for å gå på skole der.
Som medlem av ungdomsrådet håper Agnes at flere blir flinkere til å lytte til det ungdommene mener.
Det synspunktet ga ungdomsrådsmedlem Kristian Aspmo Fossholt støtte til da vi tok en prat med ham også.
Spørreundersøkelse
Ungdomsrådet hadde forberedt en spørreundersøkelse. Ungdomsskoleelevene skulle svare på spørsmålene ved hjelp av mobiltelefonene sine, og svarene som var levert anonymt, ble straks vist på storskjerm.
Spørsmålene var knyttet til evaluering av dagen, men rådet ville også ha innspill til hva de burde jobbe mer med.
Noen elever benyttet anledningen til å komme med tullesvar. Dette ble de oppfordret til å slutte med.
Ordførerens avslutning
Ordfører Marit Hougsrud var med på hele dagen, og hun deltar på ungdomsrådets møter. Marit oppsummerte og avsluttet samlinga.
– Vær snille og rause med hverandre! sa Marit og la til:
– Dere er så heldige som har dette ungdomsrådet. Alle rådsmedlemmene deltar aktivt på møtene. Det er bra!