Fra leirskoleaktivetet. Foto: Anne Ingunn Grøhaug

Vassfaret leirskole

Publisert av Arne Heimestøl 30.10.2024. Sist oppdatert 27.10.2024.

Ekteparet Grete og Harry Østerås var ansatt av Sør-Aurdal kommune som lærere ved Søbekkseter leirskole fra 1974. Denne leirskolen ble lagt ned i 1997.

Vassfarfoten

Lærerparet Østerås hadde et sterkt ønske å fortsette som leirskolelærere, og nå åpnet en ny mulighet seg. Hedalsfamiliene Næss og Strandbråten hadde kjøpt Vassfarfoten for å starte opp igjen med turistnæring.

Harry og Grete fikk tilbud om å leie lokalene utenom i helgene. Dette takket de ja til, og dermed var grunnlaget for Vassfaret leirskole lagt.

Harry og Grete Østerås

Harry og Grete ble både vertskap og lærere på leirskolen og leide tjenester som matservering og overnatting av Vassfarfoten.

Fra starten kunne Vassfaret leirskole ta imot opp til 70 elever hver uke. Ofte kunne det bli over 80, og noen ganger mer enn 90. Når det kom så mange, tok leirskolen i bruk to store lavvoer i tillegg til hyttene for å ha nok overnattingsplasser. Elever som overnattet i lavvoer, brukte sanitæranlegg i hovedbygget.

Det ble mer og mer vanlig at store skoler fra skoler Oslo og Bærum ville ha med alle elevene fra samme årstrinn samtidig. Dessuten kom det stadig forespørsler fra nye skoler om leirskoleopphold. I slike uker ble det leid inn assistenter i tillegg til den vanlige bemanninga.

Hedalen turbuss

Samarbeid ble det også om transport av leirskoleelever. Det oppdraget gikk til Hedalen turbuss – som hadde startet opp samme år som Vassfaret leirskole. Mette og Gulle ble gode samarbeidspartnere.

Busstransport ble gjennomført med samme struktur som leirskoleoppholdet. – Vi fikk elever som var «ferdig oppdratt» når de ankom leirskolen, smiler Grete. – Sjåførene var ellers utmerkede gaider.

Fra leirskoleområdet
Foto: Grete Østerås

Elevgrunnlaget

Flere skoler hadde bestilt leirskoleopphold fram i tid på Søbekkseter. Da denne leirskolen ble lagt ned, fikk skolene tilbud om å komme til Vassfaret leirskole. Dette takket alle ja til. Mange skoler kom igjen år etter år.

Flere kommuner valgte etter hvert å legge leirskoleopphold ut på anbud. Dette medførte nye utfordringer for Harry og Grete. Vassfaret leirskole vant flere slike anbudskonkurranser.

Nye opplegg

– Nye opplegg tilpasset nytt leirskolested måtte lages, forteller Grete. – Naboer rundt og folk i bygda ringte og tilbød oss hjelp til utrolig mye. Det var godt å kjenne på den varmen og som en som hjalp oss, uttalte: «Dette er vårt bidrag til at dere blir i bygda.»

Det ble lange, varme dager i skogen. Stier måtte lages, åpnes og hogges. Tørre furunåler klistret seg på svette rygger, men så hadde vi hadde jo elva der… 

Det ble matpauser med friske bad og brødskiver med modne, knuste bringebær og blåbær, og opplegget med de tidlige, kalde morgenbada før frokost ga seg selv.

Elva

Skliing nedover elva med tausikring ble et fast, frivillig og populært tilbud i barmarkssesongen. – Det ble for mange en heftig og kald opplevelse, men begeistringen over at de turte, var lett å lese i kroppsspråk og ansiktsuttrykk, forteller Grete.

Foto: Grete Østerås

Orientering

Orientering hadde Harry og Grete lang erfaring med fra Søbekkseter leirskole. Å få til et opplegg ved Vassfarfoten, bød på utfordringer. De hadde bare økonomisk kartverk å gå ut fra, så det tok lang tid å lage et brukbart orienteringskart.

– Stiene ble etter synfaringer tegnet inn, og etter en tid hadde vi et avgrensa og trygt opplegg mellom elva og veiene rundt, forteller Grete. – Orienteringsopplegget var i alle år en svært populær aktivitet.

Hardhausopplegg

Hardhausopplegget var et frivillig tilbud. Elevene ble fulgt ut i skogen etter at det hadde blitt mørkt. På tilviste plasser skulle de sitte alene og stille i opptil en time før de ble hentet inn igjen. Grete forteller at det ble gitt mange positive tilbakemeldinger på dette opplegget. – Samtidig la vi vekt på at det skulle være lov å si nei om utfordringene ble for store.

Forsering av «elvebekker» i tau over stritt vann og glatte steiner var et annet populært tilbud.

Foto: Grete Østerås

Samarbeid

Harry og Grete hadde stor tro på å flytte grenser under trygge forhold. På den første dagen av leirskoleoppholdet ble elevene delt inn i grupper. Det var som gruppe mange av oppgavene skulle løses, og da var løsningen samarbeid.

Foto: Grete Østerås

Friluftsliv

Det var de enkle naturopplevelsene Harry og Grete formidlet. Det kunne være å tolke gamle værtegn, å kunne orientere uten kart og kompass, å gjøre opp ild av våt ved og å lage og å bruke en båre.

Langtur fra Fledda til Bjørke i Vassfaret var fast del av leirskoleprogrammet. På slike turer ble det gitt undervisning om lav, flora og fauna. Sagn og historier fra Vassfaret og krigshistorie ble også faste innslag på stoppene underveis mot Bjørke.

Foto: Grete Østerås

Grete forteller om ei jente som gjorde spesielt inntrykk. Jenta var blind, men fullførte turen fra Fledda til Bjørke på samme tid som resten av gruppa. Og hun hadde ingen problemer med å gjengi det som det hadde blitt undervist i på turen over fjellet. Hun kunne ikke se lavartene, men hun kjente på dem…

Ei vanlig leirskoleuke vinterstid inneholdt natt-tur til lavvo med bålkos og spennende Fønhus-fortellinger, skileik, båltenning, gruppevis snøhulegraving og langtur på fjellet med fortellinger fra Vassfaret.

I tillegg fikk elevene en grundig undervisning i fjellsikring og om stavkirkene i Norge og Hedalen stavkirke. Det siste var også en fast del av barmarksprogrammet.

Harry og Grete Østerås ble utnevnt til æresmedlemmer i Norsk leirskoleforening i 2009
Harry og Grete Østerås ble utnevnt til æresmedlemmer i Norsk leirskoleforening i 2009
Harry Østerås

Harry

Etter et års kamp mot kreft døde Harry Østerås 19. oktober 2009, nær 68 år gammel. Han var i arbeid hjemme med å fornye stavkirkeopplegget helt til dagen før han gikk bort.

Her kan du lese minneord skrevet av Alf Olsen, Stein Rudaa og Sverre Røed-Larsen.

Nye lærere

Våren 2010 gikk Grete Østerås av med AFP. Hun fortsatte som bedriftsleder og eier av Vassfaret leirskole fram til 2017. I denne tidsperioden jobbet hun blant annet med markedsføring og logistikk. Året 2017 markerte slutten på 41 års sammenhengende leirskolearbeid for Grete.

Leirskolens logo

Anne Ingunn Grønhaug fikk fast lærerstilling etter å ha jobbet som assistent ved leirskolen siden 2004. Hun bodde på leirskolen og jobbet også som vertskap når leirskoleukene ble gjennomført. Anne Ingunn fikk fast lærerstilling høsten 2010. Da hadde hun fullført sin lærerutdanning.

Geir Stillingen ble også ansatt ved leirskolen i 2010 og fikk både undervisningsoppgaver og administrasjonsansvar.

Dette skrev Grete, Anne Ingunn og Geir i en artikkel på Hedalen.no våren 2011:

«Målet er at elevene skal få gode opplevelser og bli glade i naturen. De skal føle at det går an å bruke naturen til rekreasjon. Ofte må man være glad i noe for å verne om det, og det prøver vi å få til; at de skal bli glad i det de finner i skog, fjell og mark og lære seg trygg ferdsel i fjellet.

Nye eiere

I 2017 ble Ingrid Amundsplass, Anne Ingunn Grønhaug og Geir Stillingen nye eiere av Vassfaret leirskole. I kontraktsfestede perioder av året leide leirskolen lokaler av Dharma Mountain (tidligere Vassfarfoten).

Elevene kom på denne tiden hovedsakelig fra Oslo, Bærum og Vestfold.

Fra venstre: Ingrid Amundsplass, Anne Ingunn Grønhaug, Grete Østerås og Geir Stillingen

I vintersesongen fikk elevene fortsatt være med på blant annet fjellsikringskurs, snøhulegraving, skiturer og besøk i Hedalen stavkirke. Sosiale samlinger i lavvo hørte med, og her ble lokalhistorie, sagn og fortellinger formidlet.

Foto: Grete Østerås

I barmarksesongen ble det blant annet gjennomført praktiske øvelser med kart og kompass. For mange elever ble turen over fjellet, fra Fledda til Vassfaret fortsatt et høydepunkt i leirskoleoppholdet.

Padling på tjernet ved leirskolen
Tilbud om skliing med sikring i en foss ved Landsendsaga var fortsatt et populært tilbud
Leirskoleelever på fjelltur
Leirskoleelever på fjelltur
Foto: Geir Stillingen

– Vi kommer til å videreføre leirskoledriften i den ånd og tradisjon som Harry og Grete Østerås skapte gjennom mange år i Hedalen, sa daglig leder Ingrid Amundsplass i et oppslag på Hedalen.no i 2017.

– Mange har blitt glade i bygda og fjellet etter å ha vært her som barn, og flere tidligere leirskoleelever har nå hytte i Hedalsfjella.

To store utfordringer

Koronapandemien fikk også følger for Vassfaret leirskole. – Vi klarte å holde leirskolen i gang på gult nivå da Norge gradvis åpnet igjen høsten 2020 – kun med ei avbrutt uke på grunn av smitte siste høstuka i 2020, forteller Geir Stillingen.

Storstormen 19. november 2021 rammet Hedalen svært hardt – særlig sør i bygda.

Alle vindfallene gjorde at leirskolen måtte legge om den tradisjonelle elvevandringen fra Landsendsaga til Storrustedammen.

– I stedet gikk vi fra Bogbrua i Vassfaret til Storrustedammen. Nye orienteringskart måtte lages da skogen plutselig var borte, men nye, fine skiturer åpnet seg for oss i nærområdet! forteller Geir.

Nye hogstflater ga nye skiturmuligheter Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Fine skiturer åpnet seg i leirskolens nærområde
Foto: Anne Ingunn Grønhaug

Vassfaret leirskole lagt ned

Seinest i 2022 hadde Vassfaret leirskole over 1200 elever på besøk. Elevantallet på et år svingte ofte mellom 1000 og 800. – Mange uker hadde vi over 80 elever på én gang. Rekorden var 89, forteller Geir.

Han anslår at nær 20 personer bosatt i Hedalen har vært med som ekstra voksenhjelp eller vikar ved leirskolen sør i Hedalen de siste 14 årene.

Høsten 2024 ble Vassfaret leirskole lagt ned.  Årsaken var at de to lærerne, Anne Ingunn og Geir, ønsket endringer i sin jobbsituasjon.

Dharma Mountain hadde de siste årene erfart økt etterspørsel etter sine aktiviteter, så da beslutningen til Anne Ingunn og Geir var tatt, valgte leirstedets eiere heller å satse på å videreutvikle seg som meditasjonssenter.

Bildeglimt fra de siste årene

Samarbeidsoppgaver støvelkasting Foto: Anne Ingunn Grøhaug
Samarbeidsoppgave – støvelkasting
Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Ny rute Søbekkseter til BjørkeFoto: Anne Ingunn Grønhaug
Etter hvert la leirskolen om fjellturen fra startpunkt Fledda til å starte fra Søbekkseter – en noe lengre, men mye tørrere tur. Dessuten var den enklere for bussene.
Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Samarbeidsoppgaver Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Samarbeidsoppgave
Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Tussetur i magisk solnedgang Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Tussetur i magisk solnedgang. Utsikt mot Vassfaret.
Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Bålkos på ny rute Søbekk til Bjørke Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Bålkos på ny rute fra Søbekkseter til Bjørke
Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Bading på Storrustedammen var alltid populært Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Bading i Storrustedammen var alltid populært
Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Ny aktivitet: bueskyting Foto Anne Ingunn Grønhaug
Ny aktivitet: bueskyting
Foto Anne Ingunn Grønhaug
Nyoppussede hytter Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Alle hyttene og hovedhuset hadde de siste 10 årene gjennomgått omfattende oppussing.
Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Samarbeid med Rovdyrsenteret i Flå Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Samarbeid med Rovdyrsenteret i Flå. Hedølen Bjørn Henrik Stavdal Johansen er Årets Villmarking 2024.
Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Sein høst kan by på snø Foto: Anne Ingunn Grønhaug
Sein høst kunne by på snø
Foto: Anne Ingunn Grønhaug

Les også..

Resirkulering

Nye regler for innsamling av tekstilavfall

Fra 2025 trer nye regler i kraft i kraft i ...
Hedalen helselag ny logo

Gå med oss onsdag 22. januarBEKJENTGJØRELSE 

Vi møtes ved N. Lokalet kl. 11.00 og tar en ...
Norsk Luftambulanse. Foto: Hans Morten Lossius

Stiftelsen Norsk Luftambulanse ønsker flere støttemedlemmer

Stiftelsen Norsk Luftambulanse har de siste ukene vært på besøk ...
Bilde fra elgbanen

Årsmøte i Hedalen skytterlag 2025BEKJENTGJØRELSE 

Årsmøtet avholdes på miniatyrrommet på Hedalen barne- og ungdomsskole søndag ...
Ungdomslaget

Hedalen ungdomslag har planer om å sette opp Jungelboken til 17. mai BEKJENTGJØRELSE 

Vi håper at mange teaterglade barn, ungdommer og voksne melder ...
Kviss

Klarer du 10 rette?

Hvor godt har du fulgt med på Hedalen.no den siste ...