Fekjær psykiatriske senter

Fekjær forbereder seg

Publisert av Arne Heimestøl 24.10.2024. Sist oppdatert 23.10.2024.

Mandag offentliggjorde Helse Sør-Øst RHF at Stiftelsen Fekjær har vunnet anbudet for delytelse 1.1. Dette gjelder døgnbehandling for unge pasienter med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse.

Anbudet omfatter 12 heldøgns behandlingsplasser i aldersgruppen 18–25 år og medfører opprettelse av 25 nye stillinger ved Fekjær psykiatriske senter.

– Etter at nyheten ble kjent, har Fekjær psykiatriske senter mottatt en stor mengde gratulasjoner fra det ganske land, forteller institusjonssjef Elling Fekjær.

Har engasjert Placement AS

– Det er tydelig at Fekjær har et godt omdømme. Dette vil vi selvsagt bruke i prosessen med rekruttering av folk med riktig kompetanse. I tillegg til samleannonser for alle stillingene vil vi utarbeide annonser for hver yrkeskategori, forteller Elling.

Valdreskommunene og Fekjær benyttet for en del år tilbake rekrutteringsfirmaet Placement AS for å rekruttere familier til Valdres. Nå forteller institusjonssjefen at Fekjær psykiatriske senter har inngått en tolvmåneders kontrakt med dette firmaet for rekruttering av nye medarbeidere. Det vil bli vektlagt å invitere fagfolk som har barn til å søke på ledige stillinger.

– Placement har nettverk i hele Europa.  Fekjær har siste dagene mottatt henvendelser fra bl.a. sykepleiere og psykiater som ønsker jobb ved Fekjær. Dette lover godt, sier Elling.

Mye skal på plass

Kontrakten mellom HSØ RHF og Stiftelsen Fekjær vil først bli undertegnet 1. november. Den nye enheten skal være oppe og gå fra 1. januar 2025.

– Det sier seg selv at enheten ikke vil ha fullt belegg fra denne datoen. Vi vil heller ikke ha rekruttert alle fagfolkene innen nyttår, sier Elling.

– Fekjær er heldig som allerede i dag har sykepleiere og sosionomer med sterke mastergrader innen behandling av rus-/avhengighetsproblematikk og psykiske lidelser. Flere av disse dyktige fagfolkene vil gå over til den nye enheten TSB fra 1. januar. Det samme gjelder en psykiater og spesialist i allmennmedisin, forteller Elling.

Pasientene

Pasientene vil komme fra hele HSØ RHF sitt opptaksområde. Dette er fylkene Østfold, Oslo, Akershus, Innlandet, Vestfold, Buskerud, Telemark og Agder-fylkene. 

– Fekjær har fra 2017 gjennom psykiatriavtalen etablert et konstruktivt og godt samarbeid med alle sykehusene og de fleste kommuner i regionen. Dette vil være et særdeles godt utgangspunkt når vi nå i tillegg tar inn unge med alvorlige lidelser innen TSB, sier Elling.

God bygningsmessig standard

Fekjær har i dag 37 enerom, alle med egne bad på rommene. Flere av rommene har universell utforming. I tilknytning til rommene er det fellesrom, stuer, spisestuer, aktivitetsrom m.m.

Fekjær er bygget opp med småhus over et større område. Senteret har idrettslåve, ballbaner, aktivitetshus og store uteområder til bruk. 

Stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes og Olav Kristian Huseby tester klatreveggen i idrettslåven.
Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Huset Svingen med 12 enerom og deler av Heggom vil fra 1. januar være enhet TSB. Vi må ha mer enn 12 pasientrom, da det i anbudet heter at Fekjær skal ha tilgjengelig «brukerstyrt seng» og tilbud om kortere ettervern, forteller Elling.

– Enhet psykisk helsevern med avtale om 20 døgnplasser og tillegg ettervernplasser vil ha innkomstenhet Internatet med 13 enerom, nybygget  Bekkom og deler av Heggom. 

Alle rom og bygninger er av god bygningsmessig standard. Svingen i tre etasjer har heis. Alle andre hus har direkte utgang til bakkeplan fra de ulike etasjene.

 

Fekjær er også en gård. Nærheten til dyr og natur betyr mye i behandlingsopplegget.
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Miljøterapi

– Sentralt i anbudsdokumentene vektlegger HSØ RHF den målrettede miljøterapien Fekjær har god erfaring med. Denne skal være sentral i den nye enheten innen TSB og i samsvar med nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse, sier Elling.

Bygger videre på Fekjær-modelen

Tirsdag inviterte senteret på kort varsel ansatte til informasjonsmøte. 22 møtte fram. Samtlige ser fram til å få nye kollegaer. – De vil sørge for at alle våre nye kollegaer lærer og blir dus med den anerkjente Fekjær-modellen i miljøterapi, sier Elling.

Det ble markering med kake sist tirsdag. Her ser du klinikksjef Tor Anders Perlestenbakken og institusjonssjef Elling Fekjær.

Samarbeid med tillitsvalgte

Onsdag hadde Fekjær hatt møte tillitsvalgte, og slike møter vil bli gjennomført ukentlig i tiden som kommer, forteller Elling.

– De tillitsvalgte tar et stort ansvar for at Fekjær skal lykkes med den store utvidelsen både med antall ansatte og pasienter. Sammen med ledelsen legger de tillitsvalgte opp til at gode tradisjonsbærere går over til den nye enheten samtidig som nye fagfolk kommer inn ved enheten psykisk helsevern, forteller Elling.

Utvidet skoletilbud

Elling fremholder at Innlandet fylkeskommune har et meget godt skoletilbud ved Fekjær. Dette vil nå bli utvidet. – Vi er i konstruktiv dialog med fylkeskommunen om utvidelsen av skoletilbudet/lærerressurser. 

Evaluering

– Klinikksjef Tor Anders P og jeg er innkalt til vårt årlige særmøte i HSØ RHF i Oslo fredag 25. oktober. Her møter vi sentrale personer i HSØ RHF. Møtet er først og fremt evaluering av avtalen vi har innen psykisk helsevern, men vi kommer sikkert til å møte sentrale folk fra HSØ RHF innen området TSB også, sier Elling.

Les også..

4H

Velkommen til høstfest i Ildjarnstad 4H lørdag 2. novemberBEKJENTGJØRELSE 

Høstfesten åpner kl. 18:00 og er åpen for alle. 🍀 ...
4H

Årsmøte i Ildjarnstad 4HBEKJENTGJØRELSE 

Årsmøte i Ildjarnstad 4H lørdag  9. november kl. 15:00 på ...
Salto

HalloVennBEKJENTGJØRELSE 

Kle deg gjerne ut hvis du vil!  Torsdag 31.10. kl. ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Hyggestund og konsert

Hedalsheimens venner inviterte torsdag 17. oktober alle beboere på Hedalsheimen ...
Hans Kristian Enge (Ap), nestleder i hovedutvalg for utdanning og fylkesordfører Thomas Breen (Ap). Foto: Innlandet Arbeiderparti

Innlandet har fortsatt Norges mest desentraliserte skoletilbudYTRING 

Antall elever i Innlandet har falt over lang tid. Bare ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Barnedåp

Edine ble døpt i Hedalen stavkirke søndag 20. oktober. Foto: ...