Vassfaret leirskole er lagt ned
Uke 38 2024 ble siste leirskoleuke for Vassfaret leirskole. Dermed er det slutt for en 71 år lang leirskoledrift i Hedalen.
– Den siste uka i høstsesongen bød på nydelig og sommerlig vær fra tirsdag. Vi hadde besøk av en topp gjeng fra Vestfold + at vi hadde invitert med oss 7. trinn fra HEBU på dag og kveld fra tirsdag til torsdag, forteller Geir Stillingen.
– Selv om det selvfølgelig kjennes litt vemodig og trist å tenke på alle de flotte stundene vi har hatt og at det nå er over, så er vi ikke i tvil om at vi har tatt det riktige valget: å avvikle leirskolen og gå over til vanlige lærerjobber i kommunen. Anne Ingunn på HEBU og Geir på Bagn skule.
– Skolen i Sør-Aurdal kommune benytter naturen som læringsarena i ulike sammenhenger, og vi har fått styrket vår kompetanse ytterligere gjennom lærerne som har lang erfaring på dette området, sier kommunalsjef for oppvekst og kultur, Inger Randi Islandsmoen Kleven.
– Vi vil takk alle som har bidratt til å gjennomføre leirskoleukene våre helt siden starten i 1997: Tidligere eiere Grete og Harry Østerås, alle som har vært innom som lærere og assistenter, samarbeidspartner Sør-Aurdal kommune og de ansatte på Dharma Mountain (tidligere Vassfarfoten), sier Anne Ingunn Grønhaug, Geir Stillingen og Ingrid Amundsplass.
Et tilbakeblikk
I 2017 overtok Ingrid Amundsplass, Geir Stillingen og Anne Ingunn Grønhaug leirskoledriften etter at Grete Østerås hadde pensjonert seg.
I kontraktsfestede perioder av året har leirskolen leid lokaler av Dharma Mountain sør i Hedalen. Disse lokalene har vært brukt etter 1997. Før det var ekteparet Harry og Grete Østerås leirskolelærere på Søbekkseter. Harry Østerås døde i 2009.
Leirskolen på Søbekkseter ble lagt ned da det ble for kostbart å lage godkjent avløpsanlegg til bygningene som hadde vært i bruk siden slutten av 50-tallet.
Landets første leirskole
Det var Nils og Gyda Ødegaard som begynte å ta imot skoleklasser på Søbekkseter i 1953. Dette var starten på landets første leirskole. Den fortsatte fram til skoleåret 1996/1997, forteller Olaf Søbekkseter.
De første årene stilte leirskolen med turleder, og medfølgende lærere hadde et par timer med skolefag hver dag. Leirskoleuka varte de første årene fra søndag til søndag.
I 1968 ble Norsk Leirskoleforening starta, og Søbekkseter leirskole var medlem fra starten. Samme år ble det kommunalt ansatt lærer på Søbekkseter.
Først på 1980-tallet tok Guri og Olaf Ødegaard over drifta av leirskolen, og de hadde dette ansvaret fram til våren 1997.
I løpet av disse årene hadde Søbekkseter leirskole fast avtale med mange skoler. Flest elever kom det fra Oslo, Bærum og Vestfold.
– Rundt regna så var det 60 000 elever som hadde leirskoleopphold på Søbekkseter i tida 1953–1997, forteller Olaf.
Tilbudene
I vintersesongen har elevene blant annet fått være med på fjellsikringskurs, snøhulegraving, skiturer og besøk i Hedalen stavkirke. Sosiale samlinger i lavvo har også hørt med, og her har det blitt formidlet lokalhistorie, sagn og fortellinger.
Teoretiske og praktiske øvelser med kart og kompass har elevene fått i barmarkssesongen. For mange har nok turen over fjellet fra Fledda til Vassfaret vært ett av høydepunktene under leirskoleoppholdet.
Innlagte pauser har blitt brukt til å studere fjellplanter, bær og lav. Med utsikt over Vassfaret har elevene fått høre om Mikkjel Fønhus, bjørner i villmarka, bosetting i Vassfaret og Vassfaret under 2. verdenskrig.
En heftig utfordring har elevene fått på vandringen som har blitt gjennomført langs kongevegen og elva Urula. Natur uten tilrettelegging ble det når elevene, uansett temperatur, kunne skli i en foss i elva.
Elever fra grunnskoler i Sør-Aurdal har i en årrekke kunnet delta på leirskoleuker, og leirskolelærerne har vært viktig ressurspersoner for lærerkolleger i kommunen.