Jan Warberg

Når datamaskiner og inkompetanse får styreYTRING 

Publisert av Jan Warberg 19.09.2024. Sist oppdatert 18.09.2024.

Jeg viser til artikkelen Fikk uberettiget skattekrav på 318 039 kr på Hedalen.no tirsdag 18.9.

Årsaken til slike hendelser er at Skatteetaten har automatisk behandling av mange typer saker, blant annet salg av bolig.

Når du bor på adressen som selges i mer enn 12 måneder, vil denne fremstå som primærbolig =  skattefri i registeret (Skattetatens interne eiendomsregister.)

Når du flytter til annen adresse, bli dette hus automatisk satt over på sekundærbolig (i Eiendomsregisteret) – og blir fullt skattepliktig etter  24 måneder (etter utflytting) og antall x/12-deler mellom 12 og 24 mnd.

Dette rettes opp ved å logge inn på Skatteetaten og rette selvangivelsen – endre sekundærbolig til primærbolig, samt gi melding om bohindring – pga. opphold i tilrettelagt bolig. Da er den  på nytt registrert som primærbolig, skattefri, men jeg mistenker dette må gjøres hvert år, da systemet legger opp til ny vurdering hvert år.

Det er således intet menneskelig involvert i denne prosessen, kun uvitende datamaskiner og og skattedirektørens ønske om å spare penger på lønninger.

Når datterens brev kom frem, endret en saksbehandler dette, som retting uten klage – og intet vedlegg i form av  beklagelser sendes ut. Staten har ingen uvane i å beklage sine feil.

Skatteetaten mangler totalt gangsyn over hvilke saker og hvilke personer som kan underlegges automatisk saksbehandling og ikke, og tar ikke hensyn til om vedkommende er 3 år eller 103 år.

«Noen» bør irettesette Finansdepartementet (Skatteetaten) om bruk av slike automatiske rutiner, da de ikke har oversikt over hvilke lidelser og problemer dette skaper for innbyggerne. De vet heller ikke hvor mange FEIL det gjøres på dette området hvert år, og det er garantert 100–500 slike hvert år.

Det er også fullt mulig at slike automatligninger blir godtatt og aldri korrigert, slik at staten urettmessig tilraner seg mangfoldig hundre tusen kroner av hver enkelt objekt.

Jan Warberg, tidligere ligningssjef

Les også..

Tingvoll. Foto: Arne Heimestøl

Svært høyt sykefravær i helse og omsorg

Sykefraværet var lavere i 3 av 4 sektorer på arbeidsplassen ...
Alfred Bjørlo. Foto: Celina Christoffersen

Kutt særskatten på norsk eigarskapYTRING 

Lokalt forankra eigarskap betyr at meir av verdiane kjem lokalsamfunna ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

KveldsmesseBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til kveldsmesse i Hedalen stavkirke søndag 29. september kl. ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

God stemning på Hedalen husflidslags salgsutstilling

Lørdag 21. september var det igjen salgsutstillingen på Nordre lokalet. ...
Sagn og soge

Redaksjonskomiteen for «Sagn og Soge i Søndre Ourdahl» gjev ut nytt hefteKUNNGJERING 

Fredag 11. oktober kl. 19.00 blir heftet presentert på Bagnsmoen, ...
Tingvoll Foto: Arne Heimestøl

Prognose: 6,9 millioner kr i merforbruk

En kommunal tertialrapport blir laget to ganger i året. Den ...