Arbeidsgruppa

Det ulmer i Begnadalen

Publisert av Arne Heimestøl 19.08.2024. Sist oppdatert 18.08.2024.

Sør-Aurdal kommune er blitt kontaktet av en person som ønsker å kjøpe den gamle brannstasjonen på Tollefsrud i Begnadalen. Kommunen vil selge til høystbydende, men det er ikke Sør-Aurdal Historielag og en en gruppe som vil få på plass en venneforening, enig i.

Politisk behandling

På oppdrag fra kommunedirektøren ble det lagt fram en sak for formannskapet i dette organets mai-møte. Saken ble utsatt og kommer opp igjen i formannskapets møte 22. august. Det er ventet at kommunestyret får samme sak til møtet som skal holdes i festsalen på Sør-Aurdalsheimen 5. september.

Kommunen ser nå tre alternativer:

  1. Salg av den nedlagte brannstasjonen
  2. Salg av den nedlagte brannstasjonen med krav om at utvendige fasade og garasje med tårn bevares i henhold til kulturminneplan
  3. Fortsatt kommunalt eierskap, og at det inngås en samarbeidsavtale med en venneforening i forhold til oppussing og bruk av den gamle brannstasjonen

Administrasjonen innstiller på alternativ 1 og begrunner dette blant annet med at formålet med eiendomsstrategien til kommunen er å avhende nedlagte formålsbygg for å spare kostnader på kort og lang sikt.

Den gamle brannstasjonen
Foto: Privat

Den første brannstasjonen i Valdres

Brannstasjonen har vært omtalt i Sagn og Soge. Her skriver Anette Hougsrud blant annet dette:

«Ved E-16 like sør for kirken i Begnadalen står et rart lite hus. Det har vanlige dører og vinduer, men bak er påbygd et høyt tårn. Dette er den første brannstasjonen i Sør-Aurdal. I det høye tårnet ble brannslangene hengt opp etter bruk for å tørke.»

Historielaget frarår kommunen å avhende eiendommen

I midten av juli sendt Sør-Aurdal Historielag dette brevet til kommunen:

«Brannstasjonen i Begnadalen

Brannstasjonen på Tollefsrud i Begnadalen ligg ved E 16 og er ein murbygning med tårn i tre på om lag 14 meter. Huset vart bygd i 1950, ingenting er endra frå den tid, og inventaret er intakt.

I «Temaplan for kulturminne i Sør-Aurdal» har kommunen gjennom plan- og bygningslova ansvar for kulturminneomsyn i samband med bruk og utbygging av kommunen sitt areal.

Brannstasjonen på Tollefsrud er gjeve verdital 2. ( 1 som høgaste verdital, verdital 4 som det lågaste.)

Sitat frå planen:

Grunngjeving for verdisetting: Brannstasjonen er den eldste i Valdres og såleis unik i historia om brannvern og beredskap i Valdres. Bygget kan nyttast til formidling og pedagogiske føremål og omvising.

Det knyter seg ingen spesielle forvaltningstiltak til kulturminnet, men det viktigaste er å ta vare på og
formidle brannvernhistoria i Sør-Aurdal
.

Hovudmålet er i følgje temaplanen å: «Ta vare på og vidareformidle historia om brannstasjonen og brannberedskapen i Sør-Aurdal.»

Ansvaret for å følgje opp planen har Sør- Aurdal kommune og Valdres brann- og redningsteneste IKS.

Sør-Aurdal Historielag vil, med bakgrunn i det som står i «Temaplan for kulturminne» sterkt råde Sør-Aurdal kommune mot å avhenda Begnadalen brannstasjon.

Vi ser på dette kulturminnet som ein svært viktig del av formidlinga av historia til brann- og redningstenesta i kommunen og heile Valdres.

Med helsing styret i Sør-Aurdal Historielag v/leiar Åse Østgård Hagen»

Vil etablere venneforening

I Begnadalen har det vært flere møter om denne saken. Det er utarbeidet forslag til vedtekter for en venneforening, og stiftelsesmøte vil bli avholdt dersom en får en avtale med kommunen der kommunen fortsatt står som eier av tomta og den gamle brannstasjonen.

Initiativtakerne som arbeider for å få til en venneforening, har etter 29. mai fått ryddet rundt den gamle brannstasjon og fått lovnad om gratis trelast fra Begna Bruk for å sette i stand den nedlagte brannstasjonen.

Gruppa ønsker først å sette i stand og deretter se på muligheten for å etablere et museum i den gamle brannstasjonen.

I e-post til Hedalen.no skriver Reidar Schlytter at gruppa reagerer sterkt på at kommunen vil selge eiendommen til høystbydende. – Det virker som at administrasjon har som mål å legge ned alt i Begnadalen. Dette lover ikke godt for verken bygda eller resten av kommunen. 

Les også..

Tekst på nettet

Lesbarhetsindeks: 93

12. august publiserte kommunen artikkelen Informasjon om lokale gebyrforskrifter – ...
Bagn sentrum Foto: Stein Bergum

Markedsdag i BagnBEKJENTGJØRELSE 

24. august 10.00–16.00. Det blir markedsdag utenfor Tunet og flere ...
Hedalenen helselag sin logo

Gå med oss 21.8.BEKJENTGJØRELSE 

Turmål: Landsend-Mansetra. Vi møtes ved vassfarbommen kl. 18.00.
Leilighet ved Kontorparken

Til leieANNONSE 

Møblert leilighet på ca. 40 kvm til leie fra 1. ...
Skrukkefyllhaugen. Foto: Bjarne Berg

SkumleturBEKJENTGJØRELSE 

Bli med på «Skumletur» på Skrukkefyllhaugen. Oppmøte på Skrukkefyllhaugen fredag ...
Sørlibakken Foto: Arne G. Perlestenbakken

Spennande tiltak i Sørlibakken

I 2022 kjøpte Bodil Øyhus Pihl og Lasse Pihl eigedommen ...