Utvidelse av Skogsmuseet Bautahaugen samlinger – A/L Urula Bruk
Bautahaugen samlinger har over de senere år i nær dialog med Valdresmuseet arbeidet med å bevare historien og betydningen av skogsdrift for Hedalen og Vassfaret. Sommer 2023 ble Skogsmuseet på Bautahaugen offisielt åpnet med et skogshusvær og stall med innredning fra Vassfaret. Det har også vært ambisjon om å bevare historien til Urula Bruk A/L som var fabrikk for skogbrakker frem til ca. 1965.
Denne uka er ei original skogsbrakke fra Urula Bruk kommer «hjem» til Hedalen. Fabrikken hadde ulike modeller. To av modellene var sammenleggbare kvilebrakker som lett kunne håndteres og fraktes med hest innover i skogen etter hvert som tømmerdriften skred frem.
Brakkene ble solgt og fraktet til store deler av Østlandsområde. I arkivet fra Urula bruk ser vi de fleste brakker ble kjørt med lastebil til Hønefoss og fraktet videre på jernbanen. Mange brakker ble fraktet til de store skogsområdene i Telemark, Buskerud, Akershus og tidligere Hedmark. Leveringsadresser som går igjen er Kongsvinger, Fetsund, Lier, Sørum, Magnor, Åbogen, Feiring, Rollag, Skiptvet, Eidsvoll, Bø, Mysen og Eidsvoll. I tillegg ble brakkene solgt til mer lokale adresser som Nesbyen, Nordre-Land og Fagernes.
Bauthaugen samlinger har annonsert og lett etter Urula brakke av god nok stand til å ha på museet. Denne uka ble det fraktet hjem ei kvilebrakka, antagelig av type Ådalsbua. Urula brakka ble hentet på Kirkenær og ble solgt til Karl Skara antagelig ca. 1960.
Den originale Urula brakka står nå på skogsmuseet og kan besiktiges under Hedalen Kulturfestival lørdag 03. august. Styret vil arbeide videre med å bevare og vise frem historien til Urula Bruk slik at det utfyller historien og betydningen skogsdriften har hatt for Vassfaret og Hedalen.
De ulike modellene som ble produsert på A/L Urula Bruk var:
Hjulabo
- med 1 køye
- med 2 køyer
«Fire – mannskoia»
Stall for 1 hest
Hvilehytte: Type Vassfarbua
Hvilehytte: Type Ådalsbua