Kari-Anne Jønnes. Bildekilde: Stortinget

Sammen skaper vi det demensvennlige InnlandetYTRING 

Publisert av Kari-Anne Jønnes, stortingsrepresentant, Høyre 25.07.2024. Sist oppdatert 22.07.2024.

Statsforvalteren kan med rette være er stolt over at alle kommunene i Innlandet nå har signert avtale om å bli demensvennlige. Det vil få store positive konsekvenser for den enkelte og for samfunnet om vi i fellesskap klarer å legge til rette for at så mange som mulig kan bo hjemme så lenge som mulig.

Det å få en demenssykdom kan være vanskelig. Mange forteller om fortvilelse, frykt, sorg og usikkerhet knyttet til det. Demens er en sykdom som over tid fører til endringer av kognitive funksjoner, som hukommelse, språk og orienteringsevne. Når vi lever lenger og blir flere eldre, vil også flere utvikle sykdommen. Prognosen sier at det blir nesten 16 000 innlendinger med demenssykdom i 2040. På landsbasis antas det at 238 000 mennesker vil ha en demenssykdom i 2050.

Når det blir en stor økning i antall mennesker med en demens, er det viktig at samfunnet legger til rette for gode og forutsigbare tilbud, både for hjemmeboende og beboere på sykehjem, men også for pårørende.

Det er fortsatt for lite åpenhet og kunnskap om demens i samfunnet. Det gjør at mange kommer for sent i kontakt med helse- og omsorgstjenesten for å få informasjon og hjelp. Høyre mener det er viktig å legge til rette for at mennesker med en demens fanges opp til rett tid og at hjelpetilbudet er godt og tilpasset. Da Høyre i regjering i 2015 la frem Demensplan 2015, var Norge et av de første landene i verden som la frem en egen plan for tjeneste- og hjelpetilbudet til mennesker med en demenssykdom. Etter 2015 la Høyre frem flere demensplaner i regjering, og det har bidratt til et større og bedre arbeid med demenssykdom i Norge. 

Demenstilbudet varierer, både for den som får demens og for pårørende. Denne variasjonen må forebygges og reduseres. Kommunene må legge bedre til rette for å skape et mer demensvennlig samfunn og ha en plan for hvordan det skal gjøres. Det kan være lavterskeltilbud som hukommelsesteam som kan bidra til bedre hjelp og oppfølging, demensskole som i en tidlig fase gir opplæring i hvordan hverdagen kan mestres på en best mulig måte eller avlastningstilbud for pårørende. Høyre vil utrede og innføre et pakkeforløp for demenssykdom, som skal sikre et mer helhetlig og forutsigbart tilbud. Det kan bidra til raskere diagnostiering og behandling, men også sikre at det ikke blir unødvendig ventetid og at pasienter og pårørende blir kasteballer i systemet.

I en tidlig fase av sykdommen ønsker de fleste mennesker å bo lengst mulig hjemme. Tilpasning av bolig og økt bruk av velferdsteknologi er viktige forutsetninger for å klare det. Nye boløsninger og bofellesskap mellom mennesker, som bidrar til å skape fellesarealer som er gode møtesteder og som stimulerer til aktivitet og fellesskap, vil også bidra til at flere kan bo hjemme lenger. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan det være nødvendig med hjelp og tilsyn hele døgnet. Høyre mener det må legges til rette for bygging og modernisering av flere sykehjemsplasser og omsorgsboliger i kommunene, i tråd med behovene. 

På Stortinget har Høyre fremmet flere forslag for å skape et mer demensvennlig samfunn. Høyre vil innføre et pakkeforløp for demenssykdom, gi pårørende flere avlastningstilbud, utarbeide et eget boligprogram for mennesker med en demenssykdom som skal gjøre det enklere og bedre å tilpasse egen bolig og få på plass flere lavterskeltilbud i kommunene for mennesker med en demenssykdom og pårørende. Høyre vil skape et mer demensvennlig samfunn.

Kari-Anne Jønnes, stortingsrepresentant Høyre

Les også..

Granbarkbille. Foto: Pierre Bornand

– Den verste skadegjøreren på hogstmoden gran

Mandag 22. juli publiserte vi en artikkel om pågående granbarkbilleangrep ...
Oddvar Gran. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Oddvars 17. dialektkviss

Oddvar sender oss fortsatt dialektord som vi kan lage kvisser ...
Fiskedag

Fiskesommer!BEKJENTGJØRELSE 

Hedalen JFF arrangerer "Fiskesommer" for barn og ungdom på Skrukkefyllhaugen ...
Gjertrud på jakt

LerdueskytingBEKJENTGJØRELSE 

Hedalen JFF starter opp med trening på lerduebanen tirsdag 30. ...
Stian Carstensen og Elias Akselsen. Foto: Arne G. Perlestenbakken

En konsertopplevelse du sent vil glemme

2.–4. august arrangerer Hedalen kulturforum Hedalen kulturfestival 2024. Festivalen innledes ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Tægerarbeid

Sist lørdag var temaet på Bautahaugen tægerarbeid. Vakre produkter av ...