Knivmaking
Lørdag 13. juli var temaet knivmaking på Bautahaugen. Bjørn Michaelsen viste produkter han har laget og fortalte om hobbyen sin.
– Interessen for knivmaking fikk jeg på Tonsåsen i 1999, forteller Michaelsen.
– Knivbladene foretrekker jeg å kjøpe, for det er mye arbeid med å smi og å slipe disse. Dessuten trengs det en god del utstyr til dette.
Knivskaftene
Knivskaftene lager knivmakeren selv. Og her bruker han emner fra blant annet bjørk, kirsebærtre, frukttre, eik, ibenholt, einer og andre både mørke og lyse tresorter. – Og så kan jeg blande tresorter i samme knivskaft.
– Hvor mye arbeid er det på å lage en kniv?
– Det er flere prosesser i arbeidet, og knivene blir vanligvis til over en tidsperiode, men jeg kan anslå at på hver kniv med slire er det et par-tre dagers arbeid.
Knivslirer
Sliren er skjeden eller hylsteret til en kniv, sverd, sabel eller andre redskaper med egg. Den beskytter den skarpe eggen, samtidig som den forenkler transporten ved at sliren kan festes til belte eller bandolær.
– Knivslirene er det også en god del arbeid på, og her bruker jeg lær som ikke er gjennomgarva. Da går det an å bearbeide og dekorere sliren mens den er våt. Til slutt tørkes sliren mens den på kniven eller på en mal. – Slirer lager jeg gjerne mens jeg sitter i sofaen og ser på TV, sier Michaelsen.
Michaelsen har, i samarbeid med Hedalen kunst- og husflidslag, holdt flere kurs i knivmaking. Slike kurs kan det bli flere av.