Mitt Sør-Aurdal

Mange ønsker å flytte hitYTRING 

Publisert av Lene og Olav Kristian, Mitt Sør-Aurdal 09.07.2024. Sist oppdatert 08.07.2024.

Er det ingen som vil flytte til Sør-Aurdal? Hvorfor vil ingen flytte til alle de fine husa som står tomme?

Dette er kanskje noe de fleste av oss har tenkt når vi kjører forbi et forlatt hus. Det tenker vi kanskje stemmer over hele Bygde-Norge. Selv statsforvalteren tror det.

Etter flere år i Mitt Sør-Aurdal og som engasjerte medarbeidere i Lys i gamle hus har vi skjønt at dette er en myte. Det er en myte at folk flytter ut bare fordi de ikke vil bo her. Det er en myte at det ikke er folk som vil flytte hit.

Vi mener også at det er en myte at det ikke finnes jobber eller at hus står tomme fordi ingen vil bo der. Det er folk som vil bo der. Det er folk som ønsker å flytte hit. Mange faktisk!

Vi får ofte forespørsler om vi kjenner noen som har et småbruk til salgs. Denne listen begynner å bli lang. De siste 2–3 ukene har vi fått over 40 forespørsler etter at vi la ut ett småbruk.

Vi kjenner også flere som bor i kommunen som har leita etter småbruk lenge. Disse ser nå også over kommunegrensa.

Hva med de 150 tomme småbrukene/gårdene vi har kartlagt? Hvorfor ligger ikke de ute? Vi prøver å få folk til å selge. En sjelden gang får vi et ja. Ofte får vi nei, eller tja, eller vi får ikke noe svar.

Noen har kanskje arvet det og det er uenighet om hva som skal gjøres, slik ting er sårt for mange. Noen vil ha det som hytte og noen vil ha det bare for å ha det. Noen har kanskje en sæter som de bruker som de risikerer å miste.

Kanskje de trenger jorda som tilleggsjord, eller kanskje det er litt skog de ønsker å benytte seg av. Vi håper flere vurderer utleie om de ikke vil selge. Kanskje det kan selges på sikt. Vi vil jo ha lys i glaset og ikke et spøkelseshus i skogen. Det har vi nok av.

Nå har det heldigvis kommet noen flere steder til salgs, mest hus og noen tomter. Noen flere har også blitt leid ut. Når det gjelder småbruk har vi en god vei igjen å gå.

Det er størst press på områdene rundt Bagn, her går husene og tomtene raskt. Vi trenger flere hus ut på salgs- og leiemarkedet i hele kommunen. Aller helst småbruk. For det er faktisk folk som vil bo her, tro det eller ei.

Lene og Olav Kristian
Mitt Sør-Aurdal

Les også..

Tægerkorg

Bautahaugen lørdag 20. juliBEKJENTGJØRELSE 

Tema: TÆGERARBEID med Bjørg Elisabeth Berg. Få med deg sommerutstillinga ...
Kviss

Valdresmål – kviss – 6

Håkon Bakkene, Synnøve Fjelltun og Marianne Granheim Trøyflat har sammen ...
Logo Hedalen idrettslag

Dans og turnBEKJENTGJØRELSE 

Vi fortsetter med dans til høsten, og denne gangen blir ...
De tre skolene i kommunen

Ny opplæringslov

Ny opplæringslov med forskrifter trer i kraft 1. august 2024. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

GudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til gudstjeneste med dåp i Hedalen stavkirke søndag 21. ...
Foto: Arne Heimestøl

Knivmaking

Lørdag 13. juli var temaet knivmaking på Bautahaugen. Bjørn Michaelsen ...