Foto: Arne G. Perlestenbakken

Bautahaugens venner tildeles Kulturprisen

Publisert av Magne Ruud 22.06.2024. Sist oppdatert 22.06.2024.

Under åpningen av sommersesongen 2024 på Bautahaugen hadde ordfører Hougsrud en kort orientering om at kulturprisen for 2024 er tildelt Bautahaugens Venner.

Det er formannskapet i kommunen som er tildelingsmyndighet, og det ble opplyst at tildelingen ble besluttet med enstemmig vedtak.

Tildelingen vil skje på kulturkvelden den 22. november, og hun ønsket alle velkommen dit.

På kulturkvelden vil vinneren bli behørig feiret, og nærmere begrunnelse for, og overlevering av prisen, vil skje som en del av programmet.

Fra pressemeldinga kommunen har sendt ut

I retningslinjene for Kulturprisen fra Sør-Aurdal kommune heter det at Kulturprisen kan tildeles enkeltpersoner som har gjort en særlig innsats i kunst og kulturliv i Sør-Aurdal kommune på frivillig basis. Prisen kan og deles ut til lag og foreninger.

Formannskapet har gjort enstemmig vedtak om at Kulturprisen fra Sør-Aurdal kommune for år 2024 tildeles Bautahaugens Venner.

Ordfører Marit Hougsrud kunne fortelle prisvinnerne den glade nyheten under sommeråpningen av Bautahaugen Samlinger på lørdag 22. juni.   

Bautahaugens Venner

Bautahaugens Venner ble stiftet i 2007, med formål å arbeide for å fremme Bautahaugen Samlinger og øke oppslutningen om museet, gjøre mer synlig det museet arbeider med og støtte opp om arrangementene ved museet

Bautahaugens Venner formidler kulturarven og bidrar til at Bautahaugen blir et levende museum med gode opplevelser for alle. De demonstrerer gammelt håndverk og andre tradisjoner. Bautahaugens Venner legger ned mange dugnadstimer med vasking og rydding i husene på Bautahaugen før sesongstart, og samarbeider med styret i Bautahaugen Samlinger.

I sommersesongen arrangerer Bautahaugens Venner temalørdager og utstillinger, serverer kaffe, vafler, rømmegrøt, og annen tradisjonsmat. Venneforeningen bemanner kjøkkenet i hele åpningstiden i sommersesongen.

Årets sommerutstilling på Bautahaugen har temaet «Bare ei bjørk?». I fjor sommer var temaet for utstillingen «Sang og musikkliv i Hedalen gjennom tidene». Temalørdagene stod da i sangens og musikkens tegn, der sangkor og musikkorps med flere stilte opp med underholdning og allsang.

Sommeravslutningen av Bautahaugen Samlinger har et par år falt sammen med Hedalen kulturfestivals familiedag på Bautahaugen, der barna står i sentrum med stort mangfold av aktiviteter og tilbud. Bautahaugens Venner har bidratt med ysting, smed, skomaker, gamle leiker og aktiviteter i skolestua. De selger drops, rømmegrøt, kaffe og vafler i store mengder. I år samarbeider Bautahaugens Venner med Hedalen kulturforum om å arrangere Barnefestival på Bautahaugen tidlig i august.

Bautahaugens Venner arrangerer hver høst en aktivitetsdag for mellomtrinnet ved Hedalen barne- og ungdomsskole, der elevene får delta på stasjoner med ulike aktiviteter på Bautahaugen.

I desember arrangerer Bautahaugens Venner tradisjon tro lysfest i Lisstuggua med eventyrstund, servering av risgrøt og god julestemning i samarbeid med Lions Club Vassfaret.      

Bautahaugens Venner har lagt ned en stor dugnadsinnsats langs Hedalen natur- og kultursti med rydding kratt og vindfall, og fått satt opp nye stolper og skilt.

Sommer på Bautahaugen

I sommersesongen, som nå står for døra, vil Bautahaugens Venner komme til å ha stor aktivitet på Bautahaugen. Alle som besøker Bautahaugen Samlinger vil få glede av innsatsen som venneforeningen legger ned og som bidrar til at Bautahaugen er et levende museum. De sørger for liv og røre på Bautahaugen, formidler gamle handverksteknikker, serverer tradisjonsmat, har utstillinger, barna får prøve gamle leiker, og mye mer.  

Kulturprisen

Sør-Aurdal kommune ønsker å få hedre og takke Bautahaugens Venner for den store frivillige innstasen venneforeningen legger ned i kulturlivet i kommunen med tildeling av Kulturprisen.

Selve prisutdelingen finner sted på kulturkvelden som i år blir ved Hedalen barne- og ungdomsskole den 22. november.

Bildeglimt fra åpning av sommersesongen

Foto: Arne G. Perlestenbakken
Bjørg Elisabeth Berg åpner sommerutstilliinga «Bare ei Bjørk?»
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Gaiden, Anna Kvåle Garthus, sørget for snorklipping
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Les også..

Tægerkorg

Bautahaugen lørdag 20. juliBEKJENTGJØRELSE 

Tema: TÆGERARBEID med Bjørg Elisabeth Berg. Få med deg sommerutstillinga ...
Kviss

Valdresmål – kviss – 6

Håkon Bakkene, Synnøve Fjelltun og Marianne Granheim Trøyflat har sammen ...
Logo Hedalen idrettslag

Dans og turnBEKJENTGJØRELSE 

Vi fortsetter med dans til høsten, og denne gangen blir ...
De tre skolene i kommunen

Ny opplæringslov

Ny opplæringslov med forskrifter trer i kraft 1. august 2024. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

GudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til gudstjeneste med dåp i Hedalen stavkirke søndag 21. ...
Foto: Arne Heimestøl

Knivmaking

Lørdag 13. juli var temaet knivmaking på Bautahaugen. Bjørn Michaelsen ...