Kari-Anne Jønnes. Bildekilde: Stortinget

OpplevelseslandetYTRING 

Publisert av Kari-Anne Jønnes, stortingsrepresentant, Høyre 14.06.2024. Sist oppdatert 13.06.2024.

Innlandet byr på fantastiske opplevelser; vi har kulturaktører, kunstnere, musikere og forfattere i verdensklasse. Vi har verdens reneste mat og noen av de beste kokkene. Vi kan by på naturopplevelser hele året, ren luft, høye fjell, elver og innsjøer, tørt innlandsklima, nordlys, ville dyr og multemyrer.

I flere tiår har nordmenn reist på sykkelturer mellom vingårdene i Italia og Frankrike, og kommet hjem med ost, skinke og vinopplevelser. Vi har akkurat samme muligheter i Innlandet. De betalingsvillige opplevelsesturistene er ikke så opptatte av om sola skinner hver dag. De vil ha annen valuta for pengene, og det kan vi gi dem.

Vet dere at det finnes et skinkehotell i Valdres? At Kork sin julekonsert ble spilt inn på en låve i Midtgudbrandsdalen og at Anna Avdem satset på gardsysteri i Lesja og bygget et nydelig spisested formet som en ost? Vet dere at det i Folldal produseres baccalao i verdensklasse, eller at den stilleste helga i året har blitt til verdens beste rakfiskfestival på Fagernes, der du er heldig hvis du finner overnatting i mils omkrets? Tenk at vi har Søsterkirkene i Gran og Pilegrimsleden hele veien til Nidaros. Vakkert kulturlandskap, tradisjonshåndverk, stølsdrift, brennerier og bryggerier,-  og vi har verdens eldste hjuldamper i drift! Sånn kunne jeg fortsatt i det uendelige, med mat, drikke, opplevelser og fantastiske overnattingssteder.

Felles for alle disse opplevelsene er driftige, modige og tøffe enkeltmennesker som følger en drøm, som ønsker å skape opplevelser i sin bygd, invitere flere til sitt hjemsted, dele av det beste de har og som vil bidra med arbeidsplasser og skatteinntekter.

En av hovedutfordringene i reiselivet er skuldersesongene. De fleste som driver innen opplevelsessegmentet i distriktene opplever lavsesonger. Da er den store utfordringen hvordan en skal holde på folk og ha grunnlag for helårsdrift.

Hotell, restaurant- og reiseliv er produkter med ekstremt kort holdbarhet. Den hotellsenga eller det restaurantbordet du ikke fikk solgt i dag, er tapte inntekter for alltid. Er det ikke gjester eller aktiviteter i mai og november, har du ikke jobb til de ansatte og må permittere. Det er alvorlig for bedriften, for de ansatte og for bygdene.

Det konkurranseutsatte private næringslivet i Norge er flinke på beste praksis. De deler kunnskap og erfaring og spiller hverandre gode. De jobber sammen på tvers av fag, lærer av hverandre og driver hverandre framover. I Innlandet fra har industrien ingen naturgitte fortrinn, de lykkes bare fordi de er best, mest effektive, til å stole på, og fordi de til nå har hatt stabile og forutsigbare rammevilkår.

Opplevelsesnæringa kan lære av industriens delings- og samarbeidskultur, og næringsministeren kan bidra. I lavsesong kan det med fordel legges til rette for arenaer der aktører fra ulike deler av landet, som lever av unike opplevelser kan møtes og bidra til hverandres utvikling. Det er tross alt når folk møtes det geniale oppstår.

Det er stort potensiale for økt eksport av opplevelser, noe som vil bidra positivt for verdiskaping, inntekter, bosetting og tjenesteyting i hele landet. Det vi må legge til rette for, er arenaer for samarbeid og samskaping, jobbing på tvers av sektorer, kompetansehevingstiltak der det trengs, og forenkling der det trengs.

Det er et tankekors at de som driver innlandsoppdrett, som er hele grunnlaget for at Valdres fylles til randen av tilreisende første uka i den eller så mørke og lange novembermåneden når rakfiskfestivalen går av stabelen, – de møtes av regelverk tilpasset oppdrett langs kysten. Det er ganske andre, og langt færre (tør jeg påstå), utfordringer med kontrollert innlands oppdrett av fjellørret i det glassklare fjellvannet i Valdres. Derfor er det grunn til å se på om det regelverket kan tilpasses det oppdrettet som er grunnlag for at så mange bedrifter kan holde sine ansatte i arbeid også i november.

Opplevelsesindustrien er summen av mange små, og noen litt større bedrifter og veldig mange ildsjeler. Verktøykassa deres er ikke velfylt. Som reiselivsdestinasjon er Norge avhengig av summen av produkter vi kan tilby. De betalingsvillige turistene søker det unike, det autentiske og det personlige.

Jeg håper næringsministeren i sitt arbeid med utvikling av reiselivet vil legge til rette for møteplasser, slik at dyktige aktører kan hente inspirasjon fra hverandre, og bidra med verktøy for å bygge opp arrangementer i lavsesong.

Kari-Anne Jønnes
Stortingsrepresentant Høyre

Les også..

Tægerkorg

Bautahaugen lørdag 20. juliBEKJENTGJØRELSE 

Tema: TÆGERARBEID med Bjørg Elisabeth Berg. Få med deg sommerutstillinga ...
Kviss

Valdresmål – kviss – 6

Håkon Bakkene, Synnøve Fjelltun og Marianne Granheim Trøyflat har sammen ...
Logo Hedalen idrettslag

Dans og turnBEKJENTGJØRELSE 

Vi fortsetter med dans til høsten, og denne gangen blir ...
De tre skolene i kommunen

Ny opplæringslov

Ny opplæringslov med forskrifter trer i kraft 1. august 2024. ...
Hedalen stavkirke. Foto: Dagfinn Heimestøl

GudstjenesteBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til gudstjeneste med dåp i Hedalen stavkirke søndag 21. ...
Foto: Arne Heimestøl

Knivmaking

Lørdag 13. juli var temaet knivmaking på Bautahaugen. Bjørn Michaelsen ...