Flomstor elv. Foto: Stein Bergum

Skjerper rådene om egenbereskap

Publisert av Arne Heimestøl 04.06.2024. Sist oppdatert 29.05.2024.

De siste årene har det vært flere hendelser som har aktualisert behovet for egenberedskap.

 Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler nå at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke ved kriser. Det er fordi kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp.

Klimaendringer, mer ekstremvær og den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er noe av bakgrunnen for de skjerpede rådene.

Nå har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap laget en ny og oppdatert nettside. Den finner du på Sikkerhverdag.no.

Stormskader. Foto: Ingvild Aaserud
Stormskader. Foto: Ingvild Aaserud

Noen av rådene

Her finner du artikler som tar for seg blant annet disse temaene:

  • Vann i beredskap. DSB anbefaler å lagre rundt 20 liter drikkevann per person.
  • Slik beholder du lys og varme hvis strømmen går. Mange boliger har elektrisitet som den viktigste eller eneste kilden til oppvarming. I denne artikkelen finner du konkrete tips som gjør deg bedre forberedt på strømbrudd.
  • Mat du bør ha i hus i tilfelle krise. I en krise er det ikke sikkert du får handlet mat i butikken som vanlig. Derfor bør du ha nok mat for en uke til alle i hjemmet.
  • Felles egenberedskap. Det kan være krevende å planlegge egenberedskap for en uke. Husk at familie, venner og naboer kan hjelpe hverandre og samarbeide om gode løsninger.
  • Psykisk helse i kriser. I kriser og i møte med usikkerhet, er det normalt å oppleve bekymring, negative tanker, dårlig søvn, uro og andre sterke følelser. Noen blir mer påvirket enn andre. Her er noen tips som kan være nyttige for å håndtere egne følelser, og for å kunne støtte andre, i en krise. 
  • Legemidler og førstehjelpsutstyr du bør ha hjemme. I en krise kan det være vanskelig å komme gjennom på medisinsk nødnummer 113, eller hos legevakten på 116 117. Derfor er det viktig å kunne grunnleggende førstehjelp og ha førstehjelpsutstyr i boligen din. 
  • Varsling i kriser. Ved kriser og ulykker er det viktig at du har tilgang på offisiell informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre. Her kan de lese om kanalene norske myndigheter kan benytte for å nå befolkningen i kriser.
  • Egenberedskap ved funksjonsnedsettelser. Har du nedsatt funksjonsevne, kan en krise ramme deg annerledes enn andre. Tenk gjennom hvordan en krise vil påvirke deg – og hva du kan gjøre for å være best mulig forberedt.
  • Redningsvest til barn – dette bør du vite. Passform, vektklasse og oppbevaring er faktorer som påvirker hvor godt en redningsvest fungerer. Her er gode råd til deg som skal kjøpe eller leie redningsvest til barn.

Du finner lenke til flere artikler på denne siden.

Les også..

Line Kamilla Heimestøl

Når informasjon er fraværendeYTRING 

Som datter av hedalen.no sin redaktør prøver jeg å være ...
Arkivbilde fra omvisertjenesten i Hedalen stavkirke

Bevilget 15 000 kr til underskuddsgaranti

7. mai i år sendte Sør-Aurdal kirkelige fellesråd søknad til ...
Varaordfører Ståle Borgersen (H) Foto: Arne Heimestøl

– Dette må vi ta ordentlig på alvor

Før spørretimen i torsdagens kommunestyremøte tok ordfører Marit Hougsrud ordet ...
Kari-Anne Jønnes. Bildekilde: Stortinget

OpplevelseslandetYTRING 

Innlandet byr på fantastiske opplevelser; vi har kulturaktører, kunstnere, musikere ...
Sommerens åpningstider

Åpningstider på biblioteka i Sør-Aurdal i sommerBEKJENTGJØRELSE 

I sommer blir det litt endringer i åpningstidene i Hedalen. ...
Tidligere kommunalsjef samfunnsutvikling Gro Anita Bakketun. Foto: Privat

Har anmeldt Sør-Aurdal kommune

Onsdag 12.6. fikk Hedalen.no kopi av e-post med en rekke ...