Haakon Boie Ludvigsen

Info til abonnenter

Publisert av Haakon Boie Ludvigsen, kommunedirektør 31.05.2024. Sist oppdatert 04.06.2024.

Vannprøver fra Hedalen vannverk viser fluorkonsentrasjon som overstiger grenseverdi i drikkevannsforskriften. Grenseverdien i drikkevannsforskriften er 1,5 mg/l.

Siste vannprøve viste fluorresultat på 2,3 mg/l. Fluorid (fluor) finnes i berggrunnen i varierende mengde. Fluorinnholdet kan være høyt i vann fra dype borebrønner.

Kommunelegen er orientert om resultatene og har uttalt at verdiene ikke er helseskadelige. Folkehelseinstituttet skriver på sine hjemmesider at: «I området 1,5-3 mg/l F oppnås fortsatt god beskyttelse mot tannråte, men omtrent halvparten av barna vil få tannflekker. Ingen kjente helse­skader. Tannflekker kan mildnes eller unngås ved bruk av fluorfattig vann til spedbarnsmaten».

Fluorkonsentrasjonen i Hedalen vannverk har vært overvåket over lengre tid, og kommunen har jobbet med tiltak for å redusere konsentrasjonen. Blant annet har det blitt satt i drift et nytt borehull.

Erfaringsmessig kan fluorkonsentrasjonen avta over tid og konsentrasjonen ved Hedalen VV har variert, i 2021 ble det målt til 0,07 mg/l fluor i drikkevannet.

Vi ser imidlertid at konsentrasjonen har ligget på 2,3 mg/l det siste året og har derfor i våres startet prosess med hyppigere prøvetagning gjennom sesongen for å kartlegge evt. svingninger i nivået, samt innhenting av tilbud på vannbehandlingsanlegg som reduserer fluor.

Les også..

Film

Ungdommer i Valdres mellom 10 og 25 år:BEKJENTGJØRELSE 

Vi inviterer deg til årets filmcamp / filmkurs / verksted ...
Molteblomstring

Bærnytt 2

Hedalen.no har inspisert en del gode moltemyrer i 500–700 meters ...
Plantefarging

Bautahaugen lørdag 6. juliBEKJENTGJØRELSE 

Denne lørdagen vil Inger Synnøve Natten demonstrere PLANTEFARGING. Kjøkkenet byr ...
Marit og Ståle

Sommerhilsen fra ordfører og varaordfører

Etter noen bli-kjent-måneder kan vi nå konstatere at samarbeidet mellom ...
Foto: Arne Heimestøl

– Bare fantasien som setter grenser

I sommer kretser temalørdagene på Bautahaugen rundt utstillinga «bare ei ...
Solformørkelse

Den 30. juni 1954

Denne dagen hendte det noe som ikke skjer så ofte ...