Hania, Thora og Gina Sofie Foto: Arne G. Perlestenbakken

17. mai-tale 2024

Publisert av Gina Sofie, Hania og Thora 18.05.2024. Sist oppdatert 18.05.2024.

Gina Sofie                  

Kjære alle sammen, gratulerer med dagen! 17. mai er en viktig dag for oss alle sammen. Når vi var små så vi 17. mai som brus, pølser og is, men nå tenker vi litt mer på hva 17. mai egentlig handler om. Da vi var små ble vi tvunget til å ha på festdrakt eller bunad, men nå er vi stolt over å vise hvor vi kommer fra.  

Så hva er egentlig 17. mai? 17. mai er jo den dagen vi fikk vår egen grunnlov i 1814 på Eidsvoll. Når vi feirer 17. mai, så feirer vi litt annerledes enn de i Oslo. Hele bygda samles på skoleplassen og alle går i 17. mai tog fra skolen og til Bautahaugen. Under coronaen kjørte vi bilkortesje, det var jo hyggelig det å, men det kan jo ikke sammenlignes med den gleden, samholdet og inkludering vi har, når vi møter på folk i 17. Mai-toget. På skoleplassen og på Bautahaugen! Fordi samhold og inkludering er veldig viktig. Spesielt på 17. mai! 

  2. Inkludering og Samhold  Gina Sofie og Thora 

Vi er en liten klasse med kun jenter og det har vi alltid vært. Vi føler oss egentlig som en kranglete søskenflokk, men da har vi i hvert fall en trygghet iblant oss. For i vår klasse har det vært noe som er veldig viktig for oss, nemlig samhold og inkludering.  

Samhold og inkludering har faktisk formet klassen vår til det den er i dag, som en familie som holder sammen i tykt og tynt. Men det er jo ikke sånn at alle klasser er så flinke til å inkludere og ha ett slik samhold, spesielt ikke på større skoler. Det er derfor vi er så glade for å bo i Hedalen.  

Hedalen er ei fin og trygg bygd der alle kan føle seg trygge og hjemme. Der alle kan være seg selv og ikke trenger å late som om de er noen andre. Det er ikke en selvfølge alle andre steder. For selv om man er en stor klasse, betyr ikke det at samholdet er stort.  

Klassen vår er kanskje bare fem jenter, og kanskje tenker du at det bare er drama, men nei! Her har det ikke vært noe drama på lenge.  

Det finnes et ordtak som sier: “Ikke døm boka etter omslaget.” Vel klassen vår er vel kanskje et eksempel på det. Samhold og inkludering er noe som klassen vår har ganske kontroll på. Det vil i hvert fall vi si.  For kanskje er vi en liten klasse, men vi kjenner hverandre godt nok til å være oss sjøl uten å bli flaue og uten å føle skam. 

Thora: 

Dette er ett av flere bevis på at Hedalen sine små klasser faktisk fører til noe bra, nemlig et samhold som man ikke finner så mange andre steder.  For et samhold som dette er ikke bare å trylle fram.  

Men vår klasse har greid det, med hjelp fra Hedalen. Bygda som vi bor i, bygda som vi alle har vokst opp i. Bygda med bare en butikk, en skole, en bensinstasjon og bygda med bare fem jenter som ble født i 2011. Men vi lever fortsatt fint. Vi lever livet vårt. I bygda vår! Det er det som virkelig betyr noe!  

For det er ikke alle som får den muligheten som vi får. Kanskje kan vi kalle det likestilling?  Det er et viktig tema i vår verden. Er kvinner og menn faktisk likestilte – eller er det bare noe vi liker å tro?! 

Likestilling:     Thora 

 Likestilling er et viktig tema der mange liker å si at: «Ja, men VI har jo likestilling!» Da må jeg få spørre dere, får kvinner like mye betalt som menn? Blir kvinner behandlet likt som menn? Overalt? Det er spørsmål som vi kan diskutere om lenge.  

Men her i Hedalen i dag er det jo en jenteklasse som fremfører talen. Det kan jo si noe om Hedalen, men vi er bare jenter i klassen så det er ikke mulig at noen gutter kan fremføre. Da er vi tilbake til startpunktet vårt.  

For hvis vi ikke er helt likestilte, hvordan kan vi i så fall bli mer likestilte? Det er enda et spørsmål som det ikke finnes noe enkelt svar på. Jeg er jente, men hva så? Noen er gutter og noen er jenter. Men innerst inne er vi ganske like.  

Selv om noen er gutter og noen er jenter, kan vi ha samme energi. Samme interesse, samme tankegang, samme mening … noen ganger er det ulike meninger, andre ganger like meninger. Forskjellige folk med forskjellige meninger. Det er kanskje noe av det beste med Hedalen.  

Det er ingen her som er 100% like, det er det ingen som er. Man kan fortsatt være som man vil. Kvinner og menn om hverandre. Kvinner og jenter kan være med på fotball, akkurat som menn og gutter. Jenter og gutter kan være med på skirenn og ha like muligheter til å få premie.  

Snakke dialekt, bokmål og alt mulig annet. Man kan være den man vil, – selv om man kanskje ikke har mange som er helt like som seg selv.  

For vi har et samhold som man ikke finner så mange steder. Hedalen er ei trygg bygd hvor man kan føle på hva man vil. For eksempel hvis du liker dansing – kan du like det, hvis du liker noe annet – kan du det. Det er et samhold som kanskje har gjort oss litt mer likestilte, men selv om vi har kommet langt, har vi fortsatt en vei å gå.  

Så kanskje burde vi stille oss et spørsmål, nemlig om hvorfor det er flere jenter enn gutter som flytter fra bygdesamfunnet? Kanskje jenter ikke kommer ordentlig til når det gjelder trefelling, traktorkjøring, mekking eller andre ting som man tenker er “gutteting”. Kanskje burde jenter få komme til litt enklere. Kanskje, men bare kanskje …. for det er jo ikke sikkert at det er sånn i alle familier.  

Hvem er vi hvis vi ikke er ulike, hvis vi ikke er litt forskjellige? Likestilling er et tema som har blitt diskutert lenge, og vi har kommet langt, men vi har fortsatt et stykke å gå.  

For likestilling er et viktig tema, også for bygda, og det må vi ikke glemme. 

I dag er det 17. mai, gratulerer med dagen. 17. mai er en viktig dag for oss alle. Alle har forskjellig forhold til 17. mai. Og jeg er ganske sikker på at alle har i hvert fall en positiv hendelse eller tanke om 17. mai. Nasjonaldagen vår – nasjonaldagen til Norge. Vi har det fint på nasjonaldagen vår.  

For vi har frihet. Et viktig tema som vi ikke må glemme å snakke om. 

FRIHET: Hania 

I klassen vår er det bare fem 13 år gamle jenter, så hva vet vi om frihet? Vi har vel aldri opplevd å få friheten vår fratatt? Joda, vi er fem 13 år gamle jenter nå, men i 2020 var vi også fem 9 år gamle jenter som ikke fikk lov til å møte vennene våre på skolen. I 2021 var vi fem 10 år gamle jenter som ikke visste om familiene våre var trygge under stormen 21.november. Men selv om begge de hendelsene vi har opplevd, var ganske traumatiserende, kan de ikke sammenlignes med friheten som altfor mange barn i verden nå mangler.  

17. mai er en dag fylt av glede og frihet. Men også på denne dagen må vi tenke på alle barna som mangler den gleden og friheten. Som barna i Ukraina, som må svinge på huskene på lekeplassen mens flyalarmen går. Som barna i Gaza som ikke vet om foreldrene deres overlevde det siste angrepet. Som barna i Sudan som lurer på om pappa har det bra. Som barna i Jemen som må passe på småsøsken alene.   

Og selv om det absolutt ikke kan sammenlignes med de barna, så kan vi med hånda på hjertet si at det å kjøre gjennom Vestsida under stormen var for oss som om verden raste sammen.  

Stormen i 2021 var en tragedie for oss her i bygda. Mange mistet skog, noen mistet taket på låven sin, og noen mistet strøm i over 1 uke. Stormen brakte mye negativt, ødela altfor mye skog, og gjorde livet vanskelig for hele bygda.  

Men vindkastene den dagen hadde med seg det viktigste man kan ha i ei lita bygd som denne. Samhold. De som fikk strøm før andre, inviterte de uten strøm, på varm middag. Noen fikk ta en varm dusj, eller lade opp telefonen sin. Da kan vi stille oss spørsmålet:  

Ville det samme skjedd i en storby?  

Ja, det kan vi lure på. Du hadde nok fått dusje hos en god venn, eller fått en varm middag hos naboen. Men ville hele byen jobbet sammen for å rydde opp etter stormen? Svaret på det er nok nei. Men det skjedde her! Her jobbet alle sammen for å få tilbake skjønnheten i den lille bygda vår.  

Her har vi på mange måter skapt oss det ideelle lille samfunnet.  

I år er det 750 år siden Magnus Lagabøte innførte vår egen landslov. Landsloven var på den tid sett på som veldig moderne, og det er den fortsatt. Denne landsloven er sett på som minst like viktig som grunnloven vår, som vi feirer nå i dag.  

En av grunnene til at denne loven er så spesiell, er at den ble skrevet på norrønt, ikke latin. Denne loven viste at Norge inkluderer innbyggerne sine. Denne loven viste at Norge var det første landet i Europa som hadde en lov som inkluderte kvinner, barn og fattige.  

Med lov skal landet bygges, og ikke med ulov ødes.”  Denne teksten står smidd inn i lysekronen på slottet, og er eldre enn landsloven. Magnus Lagabøte var den første kongen til å samle hele Norge under en felles lov. Og kanskje er han grunnen til at vi er samlet her i dag. Kanskje er det Magnus Lagabøte, eller Harald Hårfagre som samlet Norge til et rike. Kanskje er det enda en annen person som er grunnen til at vi alle er her i dag.  

Men kanskje, istedetfor å lure på hvorfor vi er her, kan vi fokusere på at vi er her. Rett å slett leve i nuet. Så nå skal vi også leve i nuet, og spise masse is. 

Avslutning 

Takk for oss! Tusen takk for at dere har hørt på talen vår! Håper dere har kost dere masse og gjort mange gøye aktiviteter. 

Vi håper dere får en kjempefin 17. mai videre! Og ny rekord på is spisinga! 

Vi har vært fall kost oss, og vi håper Edith og Celin, som dessverre ikke kunne være med oss i dag også koser seg kjempemasse! 

Gratulerer så mye med dagen! 

Laget av 7. trinn på HEBU 2024 😊 

LAGET AV EDITH, CELIN, GINA SOFIE, THORA OG HANIA😊

Video: Arne G. Perlestenbakken

Les også..

Line Kamilla Heimestøl

Når informasjon er fraværendeYTRING 

Som datter av hedalen.no sin redaktør prøver jeg å være ...
Arkivbilde fra omvisertjenesten i Hedalen stavkirke

Bevilget 15 000 kr til underskuddsgaranti

7. mai i år sendte Sør-Aurdal kirkelige fellesråd søknad til ...
Varaordfører Ståle Borgersen (H) Foto: Arne Heimestøl

– Dette må vi ta ordentlig på alvor

Før spørretimen i torsdagens kommunestyremøte tok ordfører Marit Hougsrud ordet ...
Kari-Anne Jønnes. Bildekilde: Stortinget

OpplevelseslandetYTRING 

Innlandet byr på fantastiske opplevelser; vi har kulturaktører, kunstnere, musikere ...
Sommerens åpningstider

Åpningstider på biblioteka i Sør-Aurdal i sommerBEKJENTGJØRELSE 

I sommer blir det litt endringer i åpningstidene i Hedalen. ...
Tidligere kommunalsjef samfunnsutvikling Gro Anita Bakketun. Foto: Privat

Har anmeldt Sør-Aurdal kommune

Onsdag 12.6. fikk Hedalen.no kopi av e-post med en rekke ...