Flesk og duppe
Hva er duppe – og dupper man flesket oppi duppa? Dette måtte jeg finne ut av. Jeg googlet opp at «duppe» er «hvit saus» – også jeg som trodde at duppa var «brunostsaus». Saus av brunost med masse smør i. Men det er kanskje hvit saus med masse smør i.
Dette høres ut til å være sjelden kost – i alle fall for kaloritellere som aldri blir ferdig med å telle. Hvem vet mest om dette? Jeg hadde hørt at det skulle serveres flesk og duppe på Hedalsheimen. Jeg tok turen dit.
Der fant jeg en kjøkkengjeng som stekte, skrelte, kokte og rørte og lagde hvit duppe. Noen svinset rundt.
Dette er hva jeg fant. Jeg spurte herr Gran:
– Har du laget flesk og duppe sjøl noen gang?
– Aldri.
– Dupper du flesket oppi duppa?
– Nei, det er mer kjøtt enn flesk.
– Har duppa alltid vært hvit?
– Vet ikke.
– Hadde dere flesk og duppe under krigen? Eller kanskje bare flesk uten duppe? Eller kanskje bare duppe uten flesk?
– Nei, vi fikk ikke annet enn det vi slaktet sjøl.
– Noen drikker øl og akevitt til flesk og duppe. Gjorde dere det før også?
– Ikke før, for vi hadde ikke råd, men i dag går det bra.
Konklusjon: Flesk og duppe serveres med kålrotstappe og poteter. Noen dupper nok alt i duppa. Og til info: Flesk og duppe kan være kortreist mat – hvis vi bare satser på å bli sjølforsynte, slik som for 30 år + siden. Men for rikspolitikere som ikke husker så langt tilbake, virker dette ukjent.