Fra venstre: Demenskontakt Bente Fekjær Skogly, ordfører Marit Hougsrud, Bergljot Skjærstein, medlem i eldrerådet, Elisabeth Skarderud, daglig leder i Nasjonalforenigen for folkehelse i Innlandet, Hege Kløvstad, medlem i demensteamet, Oddbjørg Brenden Hansen, Hedalen helselag Elin Veimodet (med Endre på armen), demenskontakt i kommunen for tiden i barselpermisjon. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Sør-Aurdal skal bli et mer demensvennlig samfunn

Publisert av Arne Heimestøl 13.02.2024. Sist oppdatert 12.02.2024.

Sist fredag underskrev Sør-Aurdal kommune en avtale med Nasjonalforeningen for folkehelsen. Ved å inngå en slik avtale forplikter kommunen seg til å legge til rette for at personer med demens skal oppleve forståelse, respekt, støtte, mestring og inkludering.

Ordfører Marit Hougsrud og Elisabeth Skarderud, daglig leder i Nasjonalforeningen for folkehelse i Innlandet

Arbeidsgruppe og kurs

I 2020 var det 88 personer med demens i Sør-Aurdal kommune. Det er ventet at dette tallet vil stige til 168 i 2050.

Kommunen skal jobbe for at personer med demens skal ha mulighet til å delta i hverdagsaktiviteter som å handle, bruke offentlig transport, delta i kulturaktiviteter og lignende.

Avtalen som er inngått, inneholder kursmateriell og annen opplæring. Kommunen oppretter en arbeidsgruppe for rekruttering og opplæring av ansatte i privat og offentlig servicenæring i kommunen. I arbeidsgruppen skal det være medlemmer fra næringslivet og fagpersoner fra kommunen. Man bør prøve å få med en person med demens og en pårørende.

I et kurs som varer 1 1/2 time lærer kursdeltakerne hvordan de kan møte personer med demens. Arbeidsgruppen rekrutterer servicenæringer og andre aktuelle til å delta på kurs.

– Viktig arbeid

– Dette er et viktig arbeid som skal gjøres. Jeg merker meg spesielt det de sier om at hvis alle kan litt mer om demens, så utgjør det veldig mye for både de som er rammet, og for de pårørende, sier ordfører Marit Hougsrud.

– Det er også viktig å si at vi har dedikerte ansatte som allerede jobber med dette. Men med denne avtalen får vi satt det inn i system, vi får tilgang til verktøy og hjelpemidler, og vi får økt fokus på teamet både innad i kommunen, men også ellers i samfunnet.

Elisabeth Skarderud, daglig leder i Nasjonalforeningen for folkehelse i Innlandet
Video: Arne G. Perlestenbakken

Om demens

Hva kan vi bidra med?

Halvparten av de som har demens, bor hjemme. – De, og deres pårørende trenger gode lokalsamfunn som legger til rette for at det skal være så enkelt og bra som mulig å leve med demens, sa Elisabeth Skarderud, daglig leder i Nasjonalforeningen for folkehelse i Innlandet.

Foto: Arne G. Perlestenbakken
Elisabeth Skarderud, daglig leder i Nasjonalforeningen for folkehelse i Innlandet
Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Det handler om at når man kan litt om demens, så tør man å ta et skritt fram og hjelpe de som trenger det. En vennlig og rolig inngripen kan roe ned vanskelige situasjoner.

Les også..

Tre farevarsler

Oransje farevarsel

Søndag kl. 12.40: Yr.no har sendt ut oransje farevarsel for ...
Skolemiljø

Nye filmer om retten til et trygt og godt skolemiljø

Ny opplæringslov fra 1. august 2024 betyr store endringer i ...
Jakt Foto: Helge Nordby

Jaktkort for hedølingerBEKJENTGJØRELSE 

De som ønsker jaktkort i Hedalsfjella, må sende inn søknad ...
Ståle og Elling har hentet hjem mange sauer. Foto: Arne Heimestøl

Sauesanking

Sauesankinga er godt i gang. Den kan du være med ...
Vannverket i Hedalen Foto: Arne G. Perlestenbakken

Orientering om Hedalen vannverk

Torsdag 5.9. ga Ingrid Lie Gosling,rådgiver prosjekt, veg, vann og ...
Kart

Salget i gang

Torsdag 13. juni vedtok kommunestyret enstemmig å bevilge 289 266 ...