Sigrid Elsrud Foto: Arne G. Perlestenbakken

Togblogg og bok om reiseglede langs skinnene

Publisert av Arne Heimestøl 09.01.2024. Sist oppdatert 08.01.2024.

– Velger vi en ferie med mye reiseglede og lavt klimaavtrykk, har vi klart å forene to gode valg. Dette sier utflytta hedøl Sigrid Elsrud.

Lørdag kveld var hun invitert til Hedalen helselags basar på Hedalen barne- og ungdomsskole for å kåsere om Togbloggen og boka Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene hun står bak.

Foto: Togbloggen
Sigrid foran turisttoget Glacier Express i Sveits. Det er en «rullende restaurant» som til tross for navnet går svært langsomt gjennom noe av det aller fineste alpelandskapet.
Foto: Togbloggen

– Tvers igjennom trivelig

Da Anne Marie Skinnes Lie spurte meg om jeg kunne komme til 13. dagsbasaren, sa jeg selvfølgelig ja. Men jeg kan godt innrømme at jeg gruet meg da det begynte å nærme seg, sier Sigrid.

– Nå har jeg etter hvert holdt noen togferie-kåserier i ulike sammenhenger, men alle andre steder jeg kommer, er jeg jo bare togbloggeren. I Hedalen er det fullt av kjentfolk, og der er jeg først og fremst Sigrid.

– Dessuten visste jeg at det ville være mange barn på basaren, og før har jeg bare snakket for voksne. Men nå etterpå er det bare én ting å si: Dette var tvers igjennom trivelig, og det aller hyggeligste var at de minste fulgte så godt med! 13. dagsbasaren er jo dessuten akkurat som før – like moro nå som i gamle dager. 

Reiseglede og klima

– Da jeg startet opp Togbloggen høsten 2015, hadde jeg to tanker i hodet: reiseglede og klima, skriver Elsrud på bloggsiden. – Selv hadde jeg flydd mye, men jeg hadde også tatt en god del turer med tog i landene jeg kom til. Etterpå var det alltid togreisene jeg husket og tenkte tilbake på med glede.

Foto: Togbloggen
Vi må ikke alltid reise så langt for å få en fin ferietur. Togferien kan vi også ta i Innlandet! Mjøsa rundt er den korteste reiseruta Sigrid skriver om på bloggen og i boka, og den går med tog fra Oslo til Lillehammer, med stopp i Hamar og Brumunddal underveis, og deretter buss til Gjøvik og tog på Gjøvikbanen tilbake til Oslo. 
Foto: Togbloggen

Sigrid Elsrud startet opp igjen enkeltpersonforetaket Langs linjen 1. januar 2015, og startet høsten samme år Togbloggen. I april 2022 utga hun boken Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene (Cappelen Damm).

Dette skriver Kjell Solem om boka: «Sigrid Elsrud har en god skriveklo. Teksten er gjennomarbeidet. Du kan la deg veilede og inspirere. Kanskje du også tar den klassiske europareisen – for den går på skinner.»

God hjelp å få

Både i boka og på bloggsida er det god hjelp å få om du vil å planlegge reiseruter og finne billetter og sikre deg plassreservasjoner.

– I Europa er det i dag mange entusiaster som bidrar i en stor dugnad for å få internasjonale togreiser tilbake på sporet. Jeg er en av dem, skriver Elsrud på Togbloggen.

– Her i landet er engasjementet for å velge tog på feriereiser aller mest synlig i Facebook-gruppen Togferie. Det er et aktivt, hjelpsomt og hyggelig fellesskap som jeg anbefaler alle å melde seg inn i!

Foto: Togbloggen
Stadig flere nordmenn reiser med tog til Spania, og der går reisen med høyhastighetstog som ofte har marsjfart over 300 km/t. 
Foto: Togbloggen
Foto: Togbloggen
Togferie i Finland er kanskje det aller beste tipset jeg gir i boka mi, sier Sigrid. Der er det moderne toetasjes InterCity-tog som går på kryss og tvers av store deler av landet og lett å hygge seg om bord både for voksne og barn.
Foto: Togbloggen
Foto: Togbloggen
Finske tog har dessuten noe som er spesielt bra: Store, fine lekerom. Akkurat det har forresten også de norske fjerntogene. 
Foto: Togbloggen

Kommunikasjon i vid forstand

Elsrud har mastergrad i kommunikasjon og ledelse fra Handelshøyskolen BI, med fagene strategisk kommunikasjon og ledelse, flermedial ledelse og kommunikasjon i organisasjoner.

Hun har blant annet vært journalist i Nationen og Aftenposten. I Advokatforeningen og Folketrygdfondet har hun vært kommunikasjonssjef.

Fra 1997–2004 var hun rådgiver og frilanser i Langs linjen. Dette engasjementet videreførte hun altså da hun fikk på plass Togbloggen.no i 2015.

Nå er Sigrid rådgiver med kommunikasjonsansvar i Presteforeningen i halv stilling.

Foto: Togbloggen
Når vi reiser på ferie med tog, kan det også være fint å reise på mindre jernbanelinjer der togene går sakte og stopper ofte. Da får vi sett enda mer. Dette er en lokallinje langs den franske middelhavskysten i nærheten av Marseille. 
Foto: Togbloggen

Les også..

Teinvassåsvegen

Nesbyen–Hedalen veglag orienterer

Det har kommet noen spørsmål til styret for veglaget angående ...
Hedalen.no

De mest leste nyhetsoppslagene

Google Site Kit gir opplysninger om hvor mange sidevisninger de ...
Tægerkorg

Bautahaugen lørdag 20. juliBEKJENTGJØRELSE 

Tema: TÆGERARBEID med Bjørg Elisabeth Berg. Få med deg sommerutstillinga ...
Kviss

Valdresmål – kviss – 6

Håkon Bakkene, Synnøve Fjelltun og Marianne Granheim Trøyflat har sammen ...
Logo Hedalen idrettslag

Dans og turnBEKJENTGJØRELSE 

Vi fortsetter med dans til høsten, og denne gangen blir ...
De tre skolene i kommunen

Ny opplæringslov

Ny opplæringslov med forskrifter trer i kraft 1. august 2024. ...