Karoline Sperstad

Dette kan du gjøre med julerestene

Publisert av Sandra Dvergastein 26.12.2023. Sist oppdatert 25.12.2023.

I dagene rundt jul og nyttår er måltider og mat et samlingspunkt, og med stengte butikker handler vi heller inn litt for mye enn for lite.

Undersøkelser viser at 67 prosent av nordmenn kjøper mer mat enn de trenger i løpet av julefeiringen, og at 1 av 4 mer mat i julen enn ellers.

Kjøkkensjef på Scandic Nidelven, Karoline Sperstad, jobber daglig med å redusere matsvinn og er godt kjent med håndtering av mat i store kvanta.

Hun deler oppskrifter for hvordan forvandle restemat til deilige måltider, i tillegg til noen verdifulle tips for oppbevaring og håndtering av mat.

– Ved å kombinere kreativ bruk av rester med smart oppbevaring, kan vi gjøre en stor forskjell i en tid med mye matsvinn. Det er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboken, sier Sperstad.

Tips for oppbevaring og håndtering av mat:

  • Kjøl ned: La varm mat kjøle seg ned før du setter den i kjøleskapet. Dette forhindrer bakterievekst og bevarer matens kvalitet.
  • Riktig oppbevaring: Bruk lufttette beholdere for å oppbevare restemat. Dette holder maten frisk lengre og hindrer krysskontaminering.
  • Frys restemat: Mange juleretter, som ribbe og pinnekjøtt, kan fryses. Husk å merke beholderne med dato for å holde oversikt.
  • Planlegg porsjoner: Server mat i passende porsjoner for å unngå unødvendig restemat.

Kaste eller ikke kaste

Det er ikke alltid like lett å vite hva slags mat man bør kaste, og hva man aldri bør kaste. Kjøkkensjefen på Scandic deler sine tanker.

– Overordnet sett burde man aldri kaste mat som ikke er dårlig. Man kan ta vare på så å si alt og gjøre noe nytt med det. Litt ertestuing kan for eksempel vannes ut å bli til en deilig ertesuppe. Gratenger og gryter er og fine retter for restemat, forteller Sperstad.

– Fisk og sjømat er greit å kaste hvis man er i tvil om det kan tas vare på, forteller hun videre.

Når julerestene er håndtert riktig, kan man bruke disse på nye måter for å lage måltider som gir et avbrekk fra den tradisjonelle julematen.

– Det som er fint å tenke på er hvordan ting kommer til å smake. Det kan være greit å tilsette nye krydder eller smaker på proteinet eller sausen for å få følelsen på at man spiser en ny rett og ikke at man spiser rester, forteller Sperstad.

Oppskrifter på restemat i julen

Oppskrift 1: Ostesmørbrød med ribbe og sennep

Ingredienser:

  • 2 brødskiver
  • Rester av ribbe
  • Smør
  • Sennep
  • Ost
  • Vårløk/gressløk

Fremgangsmåte:

  1. Rensk ribben fri for fett og riv kjøttet i små strimler.
  2. Smør ostesmørbrødet med smør og sennep på begge skivene, og deretter monteres det med ost, ribbe og vårløk.
  3. Toast i toastjern eller i ovn.
  4. Server.

Oppskrift 2: Pinnekjøtt- & vossakorvpizza

Ingredienser:

  • Potetlefse/tortillalefse/pizzabunn
  • Pizzasaus
  • Ost
  • Vossakorv
  • Pinnekjøtt
  • Parmesan
  • Ruccola
  • Sitronzest

Fremgangsmåte:

  1. Hvis du har rester av potetlefse eller tortillalefser, gjerne bruk de eller lag en pizzabunn.
  2. Smør med tomatbasert pizzasaus og legg på ost, vossakorv og rensket pinnekjøtt.
  3. Stek i ovnen på 225 grader til osten er gyllen, og bunnen er ferdig.
  4. Ta ut pizzaen og topp med ruccola, litt sitronzest og parmesan.
  5. Server.

Oppskrift 3: Lutefisk-lasagne

Ingredienser:

  • Lutefisk
  • Hvit saus/bechamel tilsmakt grov sennep
  • Potetlefse
  • Fryste erter
  • Stekte baconterninger
  • Ost

Fremgangsmåte:

  1. Ta den ferdigstekte lutefisken og rensk for bein og skinn.
  2. Riv den opp i småbiter før den legges i bunnen av en ildfastform. Legg så i bacon og erter før den toppen med saus. Legg potetlefsen på toppen og legg deretter et nytt lag.
  3. Legg så mange lag du ønsker og så mange du har råvarer til, men helst 3 lag før det avsluttes med et lag med fisk, erter, bacon, saus og ost på toppen.
  4. Stek i ovnen på 225 grader til osten er gyllen.
  5. Server.

Les også..

Foto: Arne G. Perlestenbakken

Stemningsfull konsert på Hedalsheimen

Det er adventstid og snøen daler ned. Onsdag denne uka ...
Avdelingsdirektør Elisabeth Longva i DSB

– Befolkningen har rett til å være informert om farer i egne omgivelser og skal medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet

Torsdag 12. desember skal kommunestyret behandle saken «Helhetlig ROS-analyse for ...
Kari-Anne Jønnes

Ungene er framtida vårYTRING 

Fundamentet for vårt velferdssamfunn og vår framtidige konkurransekraft ligger i ...
Illustrasjon hentet fra planen

Mer sortering – færre steder

Valdres Kommunale Renovasjon IKS (VKR) har laget en plan for oppgradering og ...
Fra eldretur til Fønhuskoia

Aktiviteter i Lions Club Vassfaret

2024 nærmer seg slutten, og da er det tid for ...
Boeing Boeing

Hedalen ungdomslag presenterer Boeing BoeingBEKJENTGJØRELSE 

Bernhard lever livet som suksessfull finansmann og ungkar, med sansen ...