Ørnulf Juvkam Dyve ble tildelt Kulturprisen fra Sør-Aurdal kommune for år 2023. Ordfører Marit Hougsrud overrakte kulturprisen og holdt en velskrevet tale som belyste bredden i kulturprisvinnerens store engasjement. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Kulturprisen 2023 – tale på kulturkvelden

Publisert av Marit Hougsrud 30.11.2023. Sist oppdatert 29.11.2023.

Kulturprisen ble opprettet i 1978 etter forslag fra det som den gangen het kulturstyret. Og prisvinnere har vært kåret hvert år siden det.

Retningslinjene for kulturprisen er vedtatt av kommunestyret i «Kulturplan for Sør-Aurdal kommune» og lyder som følgende:

«For å stimulere til økt innsats i kunst, kulturliv og miljøarbeid og for å gi en oppmuntring til de mange som er engasjert i slik virksomhet, opprettet Sør-Aurdal kommune en ordning med årlig utdeling av kulturpris.

Prisen kan deles ut til enkeltpersoner som har gjort en særlig innsats i kunst og kulturliv i Sør-Aurdal på frivillig basis. Prisen kan også deles ut til lag og foreninger. Med kultur mener en kultur i vid betydning, slik at for eksempel ungdoms- og idrettsarbeid kommer med. Opplysningsarbeid, humanitær innsats og engasjement i religiøs virksomhet kan også regnes som kultur i denne sammenhengen.»

Kommunen ønsker ved tildeling av kulturprisene å verdsette den fantastiske frivillige innsatsen prisvinneren har lagt ned i kommunens kulturliv og vil komme til å gjøre fremover.

Formannskapet gjorde i juni et enstemmig vedtak om at prisen i år skulle gå til Ørnulf Juvkam Dyve!

Ørnulf: du er fem år eldre enn meg, og det er akkurat litt for mye til at jeg husker deg sånn kjempegodt. Jeg husker deg ikke, men jeg husker at jeg visste om deg…. Du var jo storebroren til Ingvild, som jeg gikk sammen med.
Ørnulf er født 3. juni 1969 i Bagn. Han har alltid bodd i Bagn han! Bortsett fra noen år på skole i Gjøvik, Hamar og i Bergen. Etter det så har du jobbet som lærer her i kommunen fram til i 2017. Deretter for Ung i Valdres, og nå også litt for Vestoppland fengsel. Det betyr at du har en lang yrkeskarriere med å jobbe for og med barn og unge.
Ørnulf er gift med Bodil, og de har to barn som ikke er barn lenger, men fine voksne mennesker. Maiken og Kasper.

I år er det altså du som får kulturprisen. Bare du. Nå skal du stå der og skinne, og nyte det hele.
Du har jo fått deler av en kulturpris i Sør-Aurdal før, da STAUT fikk den i 2012. Men nå, nå er den altså bare din.
Og det er fordi: du er en kunstner av de sjeldne, en tusenkunstner med ord, med et stort engasjement for sang,- musikk-, kunst- og kulturlivet. Han trakterer alle slags tangentinstrumenter og han skriver tekst på dialekt.
Så skal vi huske på at Ørnulf får denne prisen her i dag, fordi han er jo mye mer enn STAUT.

Og er jo en prisutdeling, og da er det ofte snakk om kategorier. Her følger det en rekke kategorier som Ørnulf har gjort seg bemerket i.

Første kategori er
Fotball
En gang i tiden så het det Sør-Aurdal FK. Der både spilte du, satt i styret for og du var trener. Sør-Aurdal FK jobbet seg fra nederste divisjon i systemet og opp i tredje divisjon. Ble deretter slått sammen med resten av dalen og ble til Valdres FK som en periode spilte 2. divisjon.
Var også trener for yngre lag i Bagn IL i ca 10 år.
Når det gjelder fotball, så vet vi også hvilket lag som er best, du har alltid vært United-fan. Og for ikke så lenge siden skrev du en liten tekst om VAR. Om hva fotball VAR og om hva VAR er. Den bør dere lese…..

Gammeldans
Har gitt ut ett album med egenkomponert musikk for gruppa Langebelg som også ble tre ganger norgesmestre i trekkspill. Langebelg var booket for adskillige store oppdrag under OL på Lillehammer i 1994.
Ørnulf var også med i gruppa Blanke Daasin som fikk Bronsemedalje fra Landfestivalen i gammeldans.

Filmmusikk
Skrevet filmmusikken til den nye utgaven av Mikkjel Fønhus sin fortelling om Trollelgen, bearbeidet av Kalle Fürst. 

Teater og revy
Ørnulf har skrevet musikk og vært musiker for HFFMF (hølerafossens feslige menneskeforening)
Og han har siden 2015 skrevet tekster for Ung i Valdres sine musikaler.

Dansemusikk
Han har gjort en del hundre spillejobber til dans i bryllup og alskens fester fra han var 15 og frem til 2010.

Juleturnéer
Dette var noe som fire karer satte i gang i fjor. Og en vakrere, mer stemningsfull julekonsert har jeg vel knapt opplevd.
Etter den overveldende mottakelsen som de fikk på juleturné i Valdreskirkene i fjor, ser de nå frem til å reise rundt i de vakre kirkene våre også i år.
Ørnulf har skrevet et knippe med nye tekster til kjente, litt mindre kjente, men like kjære sanger og skrevet noen nye fortellinger og dikt. Gaute, Lars, Kasper og Ørnulf har øvd mye, funnet frem ulastelige antrekk og setter kursen mot jul 5. desember. De håper å være fremme til julaften. Det håper jeg også.

Den kulturelle spaserstokken
Vi har i vår kommune hatt gleden av å ha besøk av Ørnulf i Den kulturelle spaserstokken i kommunen, der han spilte og sang Staut-viser og fremførte egne dikt og fortellinger om fotballsko med knotter, vennskapsbånd som varer og om hva som står i karakterbøker, eller kanskje aller viktigst: hva som IKKE står i karakterbøker.

Halldis Moren Vesaas
Ørnulf var så heldig å fikk gjøre noen jobber med Halldis Moren Vesaas tidlig på 90-tallet. Det beskriver Ørnulf selv som starten på det å skrive tekster for egen del.
Han satte melodi til et tredvetalls dikt hun har skrevet. Pga det sterke forhold til Halldis fikk han for to år siden spørsmål fra Litteraturfestivalen i Vinje om han ville komme dit og holde årets Halldis Moren Vesaas-foredrag.
Det var noe Ørnulf gjorde med ikke så rent lite ydmykhet, stolthet og en god bunt med frynsete nervetråder.
Han sier også at dette oppdraget er noe av det flotteste han har fått gjøre i sin karriere.

Egen lyrikk
Det er Halldis Moren Vesaas-påvirkningen som har gitt Ørnulf inspirasjon til å skrive egen lyrikk. Noe som pågår nå for tiden, antageligvis hele tiden.
Han er stadig rundt og leser egne dikt, ispedd en dose STAUT-låter, slik de høres ut når han sitter ved flygelet og lager musikken.
Ørnulf har et mål om å gi ut egen lyrikk-samling. Og det er nok mer et realistisk mål, enn hårete mål.

STAUT
Så over på bandet STAUT. Det er en så stor del av deg, at vi kommer jo ikke utenom det.
STAUT har sju plateutgivelser, den første het STAUT og kom i 2010, den siste het “Lett å væra kødd” og kom i år 2023.
En rekke radiolistinger, det er sånn som jeg ikke skjønner meg så godt på, men jeg skjønner i alle fall at mange av låtene til STAUT har blitt spilt MYE på radio.
Når det gjelder streamingtall, så ligger mange av låtene til STAUT svært høyt. “Sjå sole” og “Slepp me inn” rager aller høyest, og de ligger også høyere enn mange andre svært, kjente sanger.
STAUT har også vært med på en rekke TV sendinger: Blant annet Senkveld med Thomas og Harald, Lindmo, torsdagkveld fra Nydalen, Idrettsgalla, Spelemannspis, juleshow på TV2 og de har vært på NRK sammen med KORK.
STAUT har også bidratt i TV-serier
Spilt tre ganger på Allsang på grensen, Jakten på kjærligheten og de har hatt tre sanger med i den fine og viktige serien Rådebank.
STAUT har selvfølgelig en rekke utmerkelser: 2 gullplater, 2 platinaplater, 2 doble platinaplater, 2 målpriser for Valdres, 2 Kulturpriser
Oppdrag for andre artister Gaute Ormåsen, Maria Aredondo, Tore Halvorsen, Anne Nørdsti, Marion Ravn
Spillejobber: Alle de største festivalene og scenene i hele Norge

Så kommer vi til en spesialkategori, nemlig de som kjenner Ørnulf-kategorien.
Jeg har spurt noen av de som kjenner deg godt om de kunne beskrive deg med to setninger.
Noen beskrivelser jeg har fått av deg:
En av de klokeste jeg kjenner. Han har en humor som er helt ubetalelig intelligent. Sammen så gjør disse to egenskapene at han er et forbilde for meg. (Ingvild)

Han står for sine meninger, og er ikke redd for å synge ut. Han er sta og egenrådig, men tolerant og opptatt av alles rett til å være seg selv – i fred. For øvrig effektiv og løsningsorientert. Han gidder ikke bli med på ting som han ikke er interessert i (som for eksempel å bli med Bodhild på ski). (Anne)
Han er en varm og trygg person. Jeg vet alltid hvor jeg har han og han stiller alltid opp for de rundt seg. Ørnulf gleder mennesker, mange mennesker gjennom musikken, jobben og alle de han har nær seg. Tvers igjennom verdens beste fyr. (Lars Isachsen Jemterud)

To setninger til pappa, det er alt for lite.
Men et dikt med nødrim kan vi gjerne like.
En mann snill som dagen er lang .
Lettvin og grei og flink til å skrive sang.
Han er verdensmester i å være best.
Han er klok og vis og meget belest.
Pappa er et forbilde fra øverste hylle.
Hans sko er små, men dog umulig å fylle.

Også skulle jeg slenge på at “jeg er veldig glad i han”.
(Maiken)

Han er en kreativ sjel med snodig blikk på både stort og smått. I tillegg til et stort hjerte for alle de rundt seg. Også er han god på å få fram det beste i ungdommen, som de knapt vet de er gode på selv. (Bente i Ung i Valdres)

Og da kommer vi til det siste kategori i denne talen:

Jobbkategorien
Ørnulf sier nemlig selv:
Bortsett fra dette, (altså dette vi har vært igjennom nå)
…gjør jeg faktisk også noe viktig.
Og det syns jeg jo er en litt rar måte å si det på, som om det vi nettopp har snakket om, ikke er viktig?
På dagtid jobber Ørnulf med unge og eldre både på Valdres VGS og i fengselet på Slidreøya.
Om dette så sier Ørnulf selv: “Alle har sine utfordringer. Det spenner fra de som er litt krenka av et stygt blikk i gangen før en gymtime, til han som har sittet inne i 10-15 år for unevnelige handlinger. Forskjellen på oss som jobber og den som har trått feil er ofte forsvinnende liten.”

Ørnulf har vært musikklærer og kulturskolelærer og spredt sang- og musikkglede til barn og unge som har vokst opp i kommunen.
I dag har ungdom i hele Valdres gleden av å være med på Ung i Valdres sine oppsetninger der Ørnulf er en sterk medvirker. Han skaper trygghet og glede i ungdomsmiljøet.

Ungdommen trenger tydelige veivisere i sitt virrvarr av hormoner, forelskelser, sinne og forundring.
Du er en sånn veiviser, Ørnulf. Du er en sånn voksen som møter ungdommen, åpen og fordomsfri. Og sånne voksne er noe av det viktigste vi kan ha i vårt lille Valdres samfunn.
Da jeg kunngjorde denne prisen for deg, så var det på nettopp Valdres vgs, på et Pride arrangement. Der sto du i din regnbuedress. Tryggheten selv. Det var liksom to streker under hele deg.
Du oser så veldig tydelig at folk skal få være den de er – helt i fred.
Til slutt skal jeg kort kommentere litt rundt tekstene dine.
For i forberedelsene til denne talen satt jeg og leste noen av dine tekster, og det er jo så fryktelig mye å ta av!
Men det ble en fin stund for meg. For det gjorde meg tankefull, sorgtung, kjærlighetsfull, angerfull, bekymringsfull, lattermild. Glad og lei meg.

Og det er nettopp det som er med dine tekster – de rører oss på en helt spesiell måte. Du får sagt så veldig mye, ofte med få ord, i noen underlige vendinger.
Og det er så mange fine, finurlige uttrykk å finne. Og det var veldig mange jeg kunne tenke meg å lese, men jeg skal ikke gjøre det. For da blir vi aldri ferdige. Men:
Ja, Overflodslandet vart bygd stein på stein
Frå den skrinnaste jord vaks den grønnaste grein
Så kjempa mø kampen så landet vart fritt
No får du det, lagt opp i hendo — bruk det med vet — dæ æ ditt

En tekst som passer hver eneste dag, og kanskje spesielt nå om dagen når man ser på verden rundt.

Det er mye tekster som har mye omsorg for de svake i samfunnet, de som strever.

E skåla før han som har gått på ein smell
Som trudde dæ gjekk men så gjekk dæ kji lell
Han svevde ei stund men vart tvinga i kne
Ja før han vil e drikke før han vil e be

Så ser du de som faller litt utenfor på helt annen måte. Og noen av disse tekstene ekstra såre, fordi det blir ganske nært for flere av oss.
Sku passe øss vel halde avstand te han
Som stal som ein ravn
Og kunn slå som ein mann
Men om mø sku møte’n når blikket va klart
Så virka’n så fin og det syns mø va rart
Han bau vel på juling når vått veikna vete
Og bakom ein mur luska livet i luv
Men såg du’n i augo og tok imot nevin
Så møtte du alder ein ærligar tjuv

Ærlig tjuv- når man la det synke inn, så det er et godt uttrykk!
Til slutt:
Ulike å titte på og ulike i sinn
Men banka du på døre mi, så ynskje e de inn

To setninger som sier noe om deg.
Så enkelt kan det sies, så enkelt bør det være!
Ulike å titte på og ulike i sinn
Men banka du på døre mi, så ynskje e de inn

Han er makalus med ord, den karen!

Ørnulf, tekstene dine vitner om så mange fine verdier. Det handler om inkludering, mangfold, politikk, etikk, anger, sorg, savn og kjærlighet, annerledeshet, omsorg, fattigfolk og rennestein.
Disse verdiene snirkler du så fint og vakkert og nensomt inn i våre sinn og inn i våre hjerter.
Med deg så blir vi klokere.
Med deg så blir vi rausere.
Med deg så blir verden “eit varmare stelle” .

Ørnulf Juvkam Dyve fyller kriteriene for tildeling av Kulturprisen fra Sør-Aurdal kommune til fulle.
Jeg er så stolt av å få lov til å gi deg denne prisen!

Gratulerer så masse, kjære, kjære Ørnulf.

Les også..

Foto: Arne G. Perlestenbakken

Bautahaugens venner tildeles Kulturprisen

Under åpningen av sommersesongen 2024 på Bautahaugen hadde ordfører Hougsrud ...
Kulturfestival 2024

Hedalen Kulturfestival fyller 5 år!

Hedalen Kulturfestival fyller i år 5 år, og vi gleder ...
Tinestafetten

Tinestafetten 2024

Det ble tett på skoleslutten, men vi fikk arrangert Tinestafetten ...
Vannverket i Hedalen Foto: Arne G. Perlestenbakken

Vannverksaka på NRK

Onsdag og torsdag var det oppslag om vannverksaka i Hedalen ...
Lørdagssamlinga på Bautahaugen var godt besøkt. Foto: Arne Heimestøl

Bautahaugen samlingerBEKJENTGJØRELSE 

Valdresmusea informerer om sommerprogrammet på Bautahaugen samlinger. Les informasjonssida her.
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Ønsker å gi tilbud til flere

Tirsdag 11. juni fikk kulturskolens elever vise fram noe av ...