Brua ved Solheimen/Ildjarntunet Foto: Kjell Halvard Flø

BrobyggingYTRING 

Publisert av Kjell Halvard Flø 30.10.2023. Sist oppdatert 29.10.2023.

Jeg er på besøk i Hedalen og går tur sammen med min svoger Arne som er redaktør i Hedalen.no. Vi kommer til en bro som kan ha hatt større betydning enn vi er klar over. Nå er det voksne personer på begge sider i en krig som i 2006 var her i Hedalen som ungdommer. 30 israelske, palestinske og norske ungdommer skulle lytte til hverandre for bedre å forstå hverandre. En av ungdommene uttalte den gangen:

– Dette er en veldig bra konferanse.  Det er ikke fred mellom jøder og palestinere, men vi har en felles fred i Jesus Kristus.  Han kan gi en fred som politiske prosesser ikke får til.  Vi er her i Hedalen for å prøve å forstå hverandre bedre. Skal vi få det til, må vi lytte vel så mye som vi prater.

Kjell Halvard Flø Foto: Arne Heimestøl
Kjell Halvard Flø
Foto: Arne Heimestøl

Som prest har jeg på mange konfirmantleirer latt ungdommer spille roller og dramatisere fortellingen om Den barmhjertige Samaritan.

I den fortellingen er det en fremmed fra et folk jødene ikke likte som blir helten i fortellingen.

Jesus krysset grenser, og i en annen fortelling møtte han kvinnen fra Samaria ved en brønn. En dialog som virket umulig kom i gang mellom to som egentlig ikke så naturlig kunne snakke sammen, fordi det var konflikt mellom de folkegruppene de tilhørte.

Men fra Bibelen til Hedalen: Brobyggere i organisasjonen «Bridgebuilders» stod bak dette broprosjektet i Hedalen som handlet om dialogens mulighet mellom folkeslag i konflikt. Ungdommer kunne trenes i å se konflikten fra motpartens side. I dag er det forferdelige bilder fra Israel og Gaza som vi ser på TV og dataskjermer. Men noen har altså snakket sammen i Hedalen, og dere som går forbi denne broen, kan tenke at her skjedde det noe som blir husket som et sterkt minne for de ungdommene som var her i 2006.

Som prest i Halden er jeg ofte i Prestebakke kirke ved grensa mot Sverige. Der har vi kulehull i altertavla etter krigen med svenskene i 1808. Den gangen var det også stormakter som var i konflikt og nabobygder i Sverige og Norge, der familier giftet seg med hverandre, havnet på to sider av en konflikt. Den gangen var det også mange unge soldater som mistet livet. Nå er det i tillegg til soldater tusenvis av barn som lider i krigen vi ser på TV. Så får vi håpe at noen kan snakke sammen, og føre videre dialogen her fra Hedalen. Det står en bro her som minner oss om den muligheten.

Kjell Halvard Flø

Les også..

Tingvoll. Foto: Arne Heimestøl

Kommunalsjef Gro Anita Bakketun har fått avsluttet sitt arbeidsforhold til Sør-Aurdal kommune

Sist tirsdag ettermiddag tok kommunedirektør Haakon Boie Ludvigsen kontakt med ...
Logo Hedalen.no

Stiftelsen Hedalen.no – innkalling til årsmøteBEKJENTGJØRELSE 

Det avholdes årsmøte i Stiftelsen Hedalen.no i Valdres kontorpark Hedalen ...
Tingvoll. Foto: Arne Heimestøl

Ligger an til å bruke mer enn budsjettert

Torsdag 30. juni skal formannskapet behandle første tertialrapport for 2024. ...
Fønhuskoia. Foto: Sigrid Haugen

Dugnad på Fønhuskoia – blir du med?BEKJENTGJØRELSE 

Torsdag 13. – lørdag 15. juni blir det dugnadsdager på ...
Knut Digene

– Regnet berger førsteslåtten

I Hedalen var det en svært tørr mai måned fram ...
Næringseiendom

Næringseiendom til salgs, Hedalen i ValdresANNONSE 

Næringseiendom med god beliggenhet i søndre del av Hedalen i ...