Brua ved Solheimen/Ildjarntunet Foto: Kjell Halvard Flø

BrobyggingYTRING 

Publisert av Kjell Halvard Flø 30.10.2023. Sist oppdatert 29.10.2023.

Jeg er på besøk i Hedalen og går tur sammen med min svoger Arne som er redaktør i Hedalen.no. Vi kommer til en bro som kan ha hatt større betydning enn vi er klar over. Nå er det voksne personer på begge sider i en krig som i 2006 var her i Hedalen som ungdommer. 30 israelske, palestinske og norske ungdommer skulle lytte til hverandre for bedre å forstå hverandre. En av ungdommene uttalte den gangen:

– Dette er en veldig bra konferanse.  Det er ikke fred mellom jøder og palestinere, men vi har en felles fred i Jesus Kristus.  Han kan gi en fred som politiske prosesser ikke får til.  Vi er her i Hedalen for å prøve å forstå hverandre bedre. Skal vi få det til, må vi lytte vel så mye som vi prater.

Kjell Halvard Flø Foto: Arne Heimestøl
Kjell Halvard Flø
Foto: Arne Heimestøl

Som prest har jeg på mange konfirmantleirer latt ungdommer spille roller og dramatisere fortellingen om Den barmhjertige Samaritan.

I den fortellingen er det en fremmed fra et folk jødene ikke likte som blir helten i fortellingen.

Jesus krysset grenser, og i en annen fortelling møtte han kvinnen fra Samaria ved en brønn. En dialog som virket umulig kom i gang mellom to som egentlig ikke så naturlig kunne snakke sammen, fordi det var konflikt mellom de folkegruppene de tilhørte.

Men fra Bibelen til Hedalen: Brobyggere i organisasjonen «Bridgebuilders» stod bak dette broprosjektet i Hedalen som handlet om dialogens mulighet mellom folkeslag i konflikt. Ungdommer kunne trenes i å se konflikten fra motpartens side. I dag er det forferdelige bilder fra Israel og Gaza som vi ser på TV og dataskjermer. Men noen har altså snakket sammen i Hedalen, og dere som går forbi denne broen, kan tenke at her skjedde det noe som blir husket som et sterkt minne for de ungdommene som var her i 2006.

Som prest i Halden er jeg ofte i Prestebakke kirke ved grensa mot Sverige. Der har vi kulehull i altertavla etter krigen med svenskene i 1808. Den gangen var det også stormakter som var i konflikt og nabobygder i Sverige og Norge, der familier giftet seg med hverandre, havnet på to sider av en konflikt. Den gangen var det også mange unge soldater som mistet livet. Nå er det i tillegg til soldater tusenvis av barn som lider i krigen vi ser på TV. Så får vi håpe at noen kan snakke sammen, og føre videre dialogen her fra Hedalen. Det står en bro her som minner oss om den muligheten.

Kjell Halvard Flø

Les også..

Fiskedag

Fiskesommer!BEKJENTGJØRELSE 

Hedalen JFF arrangerer "Fiskesommer" for barn og ungdom på Skrukkefyllhaugen ...
Gjertrud på jakt

LerdueskytingBEKJENTGJØRELSE 

Hedalen JFF starter opp med trening på lerduebanen tirsdag 30. ...
Stian Carstensen og Elias Akselsen. Foto: Arne G. Perlestenbakken

En konsertopplevelse du sent vil glemme

2.–4. august arrangerer Hedalen kulturforum Hedalen kulturfestival 2024. Festivalen innledes ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Tægerarbeid

Sist lørdag var temaet på Bautahaugen tægerarbeid. Vakre produkter av ...
Foto: Sigrid Haugen

Nytt aktivitetstilbud på Bautahaugen

Nå kan også barna få prøve seg på lafting på ...
Kari-Anne Jønnes. Bildekilde: Stortinget

Sammen skaper vi det demensvennlige InnlandetYTRING 

Statsforvalteren kan med rette være er stolt over at alle ...