Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Føler oss allerede som en del av lokalsamfunnet

Publisert av Arne Heimestøl 09.10.2023. Sist oppdatert 09.10.2023.

Familien Helene Berge, Bjørn Henrik Johansen og dattera deres, Tuva, har flytta til Skarshaugen i Hedalen.

Foto: Bjørn Henrik Johansen
Tuva
Foto: Bjørn Henrik Johansen

Bjørn er utdannet naturveileder, og har i åtte år jobbet på Besøkssenter Rovdyr Flå, hvor han arbeider med balansert folkeopplysning om store rovdyr rettet mot barneskoler, barnehager, universiteter og høyskoler – i tillegg til besøkende ved senteret.

Besøkssenteret er en stiftelse som er autorisert og driftet på midler fra Miljødirektoratet, og har som funksjon å formidle faktabasert informasjon om store rovdyrs økologi og adferd – og utfordringene knyttet til rovvilt i norsk natur.

– På senteret har jeg utviklet og gjennomført formidlingsopplegg for tusenvis av skoleunger, designet utstilling og informasjonsmateriell – samt produsert nettinnhold for nettsider og sosiale medier, forteller Bjørn.

– Ved siden av dette driver jeg et enkeltpersonforetak, som tilbyr naturveiledning i form av både innholdsproduksjon til nett, design av skilting til naturstier og verneområder, samt kurs og foredrag innen natur og friluftsliv.

Bjørn har også vært programleder over flere sesonger i naturprogram for barn på TV2. Om dere lurer på hva han driver med, kan dere jo hoppe inn på Instagram og sjekke ut profilen hans, @naturveilederen, hvor dere kan få litt innblikk i dette! 

Helene er sykepleier, og jobber i Nesbyen med dette – da arbeidsplassen tilbød fleksible og gode ordninger i anledning at vi flyttet til Hedalen, for å kunne beholde henne der. 

Begge pendler til arbeid i tillegg til å jobbe en del på hjemmekontor på Skarshaug i Hedalen.

 

Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Planla å flytte fra Flå

– Vi har lenge planlagt å flytte fra Flå, og ingen av oss hadde et ønske om å bli værende i kommunen, sier Bjørn.

– Årsakene er naturligvis sammensatte, og det var flere faktorer som gjorde at vi ønsket å finne et annet sted å etablere oss.

– Én av årsakene var mangel på tilbud – både sosialt og knyttet til interesser innen friluftsliv, jakt og fiske – noe som i økende grad ble vanskeligere å drive med, ettersom naturen ble bygd ned og drevet unna.

Bjørn forteller at småviltjakt var forbeholdt hyttefolket – og som innbygger var det lett å føle seg nedprioritert og annenrangs så fremt en ikke var enten stor grunneier eller hytteeier.

– Mulighetene for å skaffe seg bolig i Flå og Hallingdal for øvrig viste seg også å være nær sagt umulig om en ønsket å ha umiddelbar nærhet til natur – noe som jo er sentralt ved å skulle bo i Bygde-Norge. 

Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Valgte Hedalen

– At vi valgte å kjøpe hus i Hedalen, er egentlig summen av en rekke heldige tilfeldigheter! Vi hadde begge et ønske om å kunne bo med nærhet til natur, for å kunne dyrke friluftslivet. Vi drømte om en liten gård eller et småbruk litt for seg selv, hvor det kunne være mulig for Bjørn å få i gang enkeltpersonforetaket sitt for alvor.

– I tillegg ønsket Helene å holde seg innen en rimelig avstand fra hennes familie på Stryken sør for Harestua. Disse ønskene definerte et visst geografisk nedslagsfelt hvor vi hadde et søk ute på Finn!

– Etter å ha lett etter bolig i det som føltes som en evighet, ble vi foreldre – og fikk et enda større behov for å få plass til familien! Da dukket Skarshaugen opp i søket på Finn, og jeg svingte oppom for å ta en rask titt i området, forteller Bjørn.

– Vi likte plassen godt, men ble usikre på det hele da det viste seg at det var utfordringer knyttet til å få barnehageplass. Vi spurte oss selv om denne kommunen heller ikke ønsket seg tilflyttere? Da vi var noe skeptiske grunnet dette, og fordi det ikke oppfylte alle kriteriene vi hadde på ønskelisten, la vi inn et bud et stykke under takst – men fikk avslag, forståelig nok.

– Så vi slo det fra oss en liten stund. Vi fulgte videre med på markedet, samtidig som frustrasjonen over daværende bosituasjon økte – og til slutt bestemte vi oss bare for å ta skrittet! Heldigvis! 

Foto: Arne G. Perlestenbakken
Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Tilbud på rekke og rad

– Det viste seg at bygda vi flyttet til, var noe helt annet enn situasjonen vi hadde opplevd på andre siden av fjellet. Her har vi følt oss velkommen, og tilbudene står på rekke og rad!

Nå har Bjørn fått tilbake muligheter for småviltjakt, som han de siste årene har måttet kjøre halve landet rundt for bedrive.

– Dugnadsånden i Hedalen er legendarisk, og vi håper at vi skal greie å bidra med å gjøre livet i bygda så fint som vi har opplevd det så langt! Og nå har jaggu barnehagen fått løpende opptak også. Kanskje de tenkte seg om etter telefonene med oss? 

Oppdrag

Bjørn holder rovdyrskole på leirskolen gjennom Besøkssenter Rovdyr Flå for skoleklassene som kommer hit. I tillegg hjelper han om det trengs på noen av turene over fjellet.

– Leirkskolen er jo et foretak det på mange måter er trist at skal forsvinne, og jeg skulle gjerne drive med noe lignende i fremtiden. Det er jo naturligvis ikke en ideell situasjon å skulle pendle til Flå i all evighet – og håpet er å kunne drive med naturveiledning på et vis her lokalt uten at formen på dette er satt i noen form for stein, sier Bjørn.

– Man kan si at jeg har alle følere ute, både i retning sosiale medier og formidling over nett, utvikling av naturstier, utstillinger og informasjonsmateriell, veiledning innen naturforvaltning, videre TV-produksjoner eller å holde kurs og formidling innen friluftsliv enten lokalt – eller at jeg reiser dit folk er. Uten lokaler er formidling, kurs og arrangementer lokalt utfordrende, men kanskje en kunne greid seg med noen lavvoer på strategisk sted? Tiden vil vise hva man får til! 

Fritidsinteresser

Natur og friluftsliv står sentralt i livene til Helene og Bjørn. – Vi er også glad i håndverk på hver vår måte – Bjørn med småsnekkerier og lærarbeid, mens Helene er en racer med strikkepinnene! Å delta på noe innen husflid er noe vi begge kunne være interessert i!

Bjørn er også interessert i historie, og har tidligere arrangert vandringer i Folldal hvor folketro stod sentralt. Han har også vært aktiv i viking-reenactment miljøet, hvor han produserte lærarbeider basert på arkeologiske funn.

– Hedalen jeger og fisk er selvsagt også naturlig interessant for meg! sier Bjørn og legger til at Helene tidligere i livet har spilt mye fotball, og hun håper å kunne trene med damelaget her i Hedalen!

– Det hadde også vært spennende å kunne bidra under Hedalen kulturfestival, som vi syntes var et fantastisk arrangement! 

– Vi tror vi lett skal kunne fylle tiden vår her – så nå som vi har ungen i barnehagen (etter en litt vel spennende kabal med jobb og barn uten barnehageplass frem til august) og hverdagen forhåpentligvis stabiliserer seg, så kanskje vi greier å finne rom i det hektiske småbarnslivet til å bli med i alt det fine sosiale som skjer her i Hedalen! 

– Ta gjerne kontakt

– Som nyinnflyttere uten lokal tilknytning bygda kan det av helt naturlige årsaker være flere utfordringer – spesielt på det sosiale plan, men her i Hedalen føler vi oss på kort tid som en del av lokalsamfunnet! Tusen takk til dere alle som har gitt oss en håndsrekning! 

– Om noen har lyst til å slå av en prat over gjerdet, en kaffekopp, et sprakende bål i skogen – eller endatil en pils på verandaen her på Skarshaugen, håper vi at dere ikke er redde for å ta kontakt! Selv om vi er tilflyttere biter vi ikke! 🙂 

Dokumenterer med bilder

Bjørn Henrik liker å ta bilder. Nedenfor ser du eksempler på bilder han har tatt i ulike deler av landet.

Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansenv
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen
Foto: Bjørn Henrik Johansen

Les også..

Olav Kristian Huseby. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Folketallsutviklingen i Sør-AurdalYTRING 

Folketallsutviklingen er spennende lesning og viser at de forskjellige områdene ...
Logo HIL

Dugnad stadion, grusbanen og aktivitetspark – ny datoBEKJENTGJØRELSE 

Hedalen idrettslag trenger din hjelp! NY DATO: TIRSDAG 04. juni ...
Folketallsutviklinig i Sør-Aurdal

Folketallsutvikling i Sør-Aurdal

I 1. kvartal 2024 var det, ifølge Statistisk sentralbyrå, 2 ...
Jannicke Hexum Foto: Arne Heimestøl

Planlegger omvisertjeneste i år også

Kirkeverge Liv Barbro Veimodet forteller at det planlegges omvisertjeneste i ...
Tingvoll

Tilbud om gratis kikhostevaksine til gravide

Fra  2. mai har alle gravide i svangerskapsuke 24 fått ...
Knivskaft i bjørk Foto: Bjørg Elisabeth Berg

Bare ei bjørk?

Har du tenkt på alt som ei bjørk kan gi ...