Magne Omsrud og Pawel Henryk Majdanik. Foto: Arne Heimestøl

Hedda Hytter nedbemanner, men har tro på framtida

Publisert av Arne Heimestøl 16.09.2023. Sist oppdatert 15.09.2023.

– Etterspørselen etter nye hytter har gått ned. Sammenlignet med for et år siden vil vi gå fra snaut 40 til rundt 25 årsverk til våren 2024. I vinter vil det på grunn av permitteringer være færre i både produksjonen og administrasjonen, sier daglig leder i Hedda Hytter, Magne Omsrud.

Han er likevel optimist.

– Vi må leve med at hyttemarkedet svinger. Hedda Hytter hadde ikke vært i denne bransjen i over 40 år om vi stakk hodet i sanden. Vi tror hyttemarkedet kommer tilbake, selv om det kan ta tid. Mange nordmenn elsker nemlig det gode hyttelivet.

Vil være Norges mest bærekraftige hytteleverandør

Hedda Hytter har fått med seg diskusjonen om konsekvenser hyttebygging har hatt for klimautslipp, natur og miljø. I sitt visjonsdokument legger hyttefabrikken følgende definisjon til grunn:

«Bærekraftig utvikling kan defineres som utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få oppfylt sine behov.»

– Framover må vi bygge mer bærekraftig, mer energieffektivt og mer i pakt med naturen. Hedda Hytter skal være Norges mest bærekraftige hytteleverandør. Det er målet vi har satt oss, og da har vi noe å strekke oss etter, sier Omsrud.

Solstrøm dekker mer og mer av energibehovet

Store endringer på kort tid

Proff.no sin vurdering av Hedda Hytter AS
Proff.no sin vurdering av Hedda Hytter AS etter avgitt regnskap for 2022

Salget var svært godt i koronatiden. I 2022 omsatte hyttefabrikken for 128,3 millioner kroner og fikk et positivt driftsresultat på 2,9 millioner kroner.

Så snudde det.

– Det er fortsatt etterspørsel etter hytter, og det er mange som sitter med en hyttedrøm. Voksende rentekostnader, økte priser, krig og mer usikre tider generelt har gjort at flere venter med å bestille, sier Omsrud.

Hvordan vil det gå med årsresultatet for 2023?

– 2023 er ikke over ennå, men det er klart at utviklingen i år er dårligere enn forrige år, og neste år ser enda svakere ut. Det er derfor vi tar disse grepene nå. Vi skal bygge en god arbeidsplass her i Hedalen for de neste 40 åra også.

Ser du noen fare for at Hedda Hytter kan gå konkurs?

– Nei, det gjør jeg ikke. Vi er en solid bedrift med god egenkapital. Det vi gjør, er det samme som vi har gjort tidligere, vi tilpasser oss svingninger i markedet.

Ser på nye muligheter

Mens Hedda Hytter venter på at hyttemarkedet skal ta seg opp igjen, vurderer fabrikkledelsen nå samarbeid med to andre firmaet som jobber med andre oppdrag. Målet med dette er å skaffe nye arbeidsoppgaver til de ansatte og dermed redusere behovet for permitteringer.

Uværet «Hans» rammet området vårt hardt. Mange boliger og andre hus har fått betydelige skader. Hva kan dette bety for Hedda Hytter?

– Dette er noe av det vi vurderer. Vi tror det kan gi oss nye muligheter til oppdrag i en god stund framover.

Pawel Henryk Majdanik er tillitsvalgt for alle ansatte ved Hedda Hytter. Han forteller at den siste tiden har vært vanskelig for både ansatte og deres familier.

– Som tillitsvalgt har jeg hatt regelmessige samtaler med ledelsen. Det har ikke vært lett å ta stilling til hvem som skulle sies opp og hvem som må permitteres.

Majdanik understreker at alle har vært opptatt av å se på hvilke muligheter Hedda Hytter vil ha i framtida.

Les også..

Markedsdag

Invitasjon til lag, foreninger og næringsliv til markedsdag på BagnBEKJENTGJØRELSE 

Vi ønsker å invitere lag, foreninger og næringsliv til en ...
HIL-logo

Fotball på Hedalen stadionBEKJENTGJØRELSE 

Ca. 70 barn fra HIL er klare for ny sesong. Kiosken ...
Alternativ klubbe. Foto: Arne Heimestøl

Roger visste råd

Da kommunestyremøtet åpnet sist torsdag, manglet ordfører Marit Hougsrud klubba ...
Oddvar Gran. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Oddvars 13. dialektkviss

Oddvar fortsetter med å sende inn dialektord som vi lager ...
Kino

Bygdekino 10. maiBEKJENTGJØRELSE 

HUL ønsker små og store velkommen til Bygdekino på Nordre ...
Skolehagen og Brunbakklia. Foto: Helge Nordby

Dugnad for beboere i SkolehagenBEKJENTGJØRELSE 

Søndag 12. mai klokken 18.00. Skal ryddes kvist på friområde ...