Mangel ved føring av møtebok?
I siste formannskapsmøte i Sør-Aurdal ble elektronisk stemmegiving tatt i bruk. Avstemningsresultatet blir oppgitt, og møteboka opplyser hvilke partier som stemte hva.
Slik ser voteringsresultatet ut i sak 003/23 fra formannskapets siste møte:
«Votering nr. 1 – Votering over forslag
Forslag: Opprinnelig forslag
For: 5 stemmer (100 %) – AP 2, H 1, SP 2
Mot: 0 stemmer (0 %)
Votering nr. 2 – Votering over forslag
Forslag: Merknad til vedtak
For: 4 stemmer (80 %) – AP 1, H 1, SP 2
Mot: 1 stemme (20 %) – AP 1»
Hvem stemte hva?
Her ser vi at Arbeiderpartiet, som har to representanter i formannskapet, var delt. Men hvem stemte hva? Det opplyser ikke møteprotokollen eller møteboka.
Krav til innhold i møtebok
Her gjengir vi utdrag av nettsiden:
«I den nye kommuneloven er det stilt strengere krav til innholdet i møteboken fra møter i folkevalgte organer, og ett av kravene er at den skal inneholde opplysninger om «avstemningsresultatet». Hva som ligger i dette blir nærmere beskrevet i forarbeidene, se Prop. 46 L (2017–2018) på side 157:
«Det er særlig viktig at avstemningsresultatet kommer fram. Både utfallet av avstemningen og hvilke partier som stemte på hvilke forslag til vedtak skal framgå av møteboken. Det er viktig for ettertiden og innbyggernes mulighet for å holde de folkevalgte ansvarlige for sine voteringer at møteboken viser hva de ulike partier har stemt.»
Departementet mener dette taler for at møteboken også skal inneholde en angivelse av hvordan partiene har stemt. Dersom partiene deler seg og stemmer på ulike forslag, eller det er en eller flere uavhengige i organet, tilsier formålet bak bestemmelsen at personene det gjelder, navngis, slik at det blir mulig å vite hva den enkelte folkevalgte har stemt.»