Marit

Men varm mat fikk vi denne uka ogsåYTRING 

Publisert av Marit 01.12.2022. Sist oppdatert 30.11.2022.

Jeg er en jente som gikk i sjette trinn da stormen kom i 2021. Jeg bor i søre delen av Hedalen. Mamma og pappa hadde akkurat kjøpt gård med masse skog.

Da jeg våkna på morgenen fredag 19. november, så jeg at det blåste ute, og hele huset rista. Jeg følte meg uvel, men ingen var sikker på hvordan det kom til bli. Mamma var hjemme. Da jeg skulle gå på bussen, blåste det ganske kraftig. Mens vi sto og venta på den, holdt jeg på å blåse vekk. Vinden tok tak i meg, og jeg falt bakover, men heldigvis tok  søstera mi meg i armen og holdt meg fast.

Vi satt på bussen og venta i 5–8 minutter, før vi kom oss forbi et tre som hadde velta. Vi kom til skolen etter den hadde starta, for det var strømlinjer som hadde falt ned. Strømmen gikk da vi kom på skolen, og lærerne fikk ikke hatt vanlig undervisning. Vi fikk ikke gå ut i friminuttet, fordi det fløy taksteiner og andre ting. Vi skulle egentlig ha uteskole, men vi satt inne og spilte.

Da skoledagen var slutt, ble elever sendt på bussen nordover bygda, men andre elever ble igjen på skolen fordi bussen ikke gikk sørover. Pappa kom og henta meg og søstera mi. Jeg skulle egentlig blitt med en venn hjem, men pappa ville vite hvor vi var, og at vi var trygge.

Han tok oss med til mormor som hadde kjørt fra Hønefoss for å besøke oss. Pappa jobber i Brunbakkelia som snekker, så vi måtte gå til Hedalsheimen der mormor var hos søstera si. Det var masse grus på veien til Hedalsheimen. Jeg måtte sette meg ned og krabbe for ikke å få grus og ting i hodet. Vi satt inne hos søstera til mormor og venta på hva som skulle skje. Jeg var kjemperedd og engstelig.

Mamma jobber på Fekjær, og hun er i brannvesenet. Hun hadde fri på fredager, så hun var hjemme akkurat den dagen. Vi har store porter ved låven. De er kjempestore og veier sikkert hundre og femti kilo. Mamma og vennen hennes måtte løpe ut og rygge en bil over porten, så den ikke skulle blåse inn vinduet.

Ut på ettermiddagen bestemte mormor seg for at  vi skulle reise fra Hedalsheimen hjem til storesøstera mi. Hun har hus nord i Hedalen.

På kjøreturen var jeg kvalm. Jeg var redd for at pappa var på jobb og løp etter materialer, og mamma var nok mest sannsynlig på utrykning i brannvesenet.

Vi måtte kjøre sikksakk for å ikke være nær busker som hadde falt ned. Da vi kom fram, fortalte vi søstera mi hva som hadde skjedd. De hadde heller ikke strøm.

Vi spiste og spilte litt spill, strømmen gikk av og på. Pappa ringte oss og fortalte at mamma var og hjalp til. Jeg var redd for at mamma og pappa ikke kom og henta oss, og at det skjedde noe med dem. Vi så et sterkt lys ved skolen, og hver gang vi så lyset av en bil, håpet vi det var pappa.

Endelig så vi et lys, men det var mannen til søstra mi. Han fortalte at mamma hadde det bra, men det var ikke strøm noen steder. Det hadde falt masse busker og det var masse kaos!

Han dro tilbake for å hjelpe til, og rundt kl. 22.00 kom pappa! Han var hos oss litt og sa at han hadde snakket med mamma.  Hun skulle hjelpe til, og vi så henne nok ikke før dagen etter fordi brannvesenet måtte ha våkenatt på Hedalsheimen. Det var helt forferdelig hvor mye skog som hadde rast! Da pappa hadde fått litt mat, reiste vi hjem.

Mormor og søsteren min satt i en bil, og jeg og pappa kjørte først. Vi kom til Vestsida. Det var den eneste veien hjem! Hele veien sørover var helt stengt! Det tok kanskje rundt 1 time å komme seg hjem. Vi måtte stoppe flere ganger for å skjære bort busker og trær fra vegen. Det var veldig trist å se at pappa var nesten på gråten for hvor mye skog vi hadde mista.

Vinden roa seg litt ned utover kvelden. Hjemme var det kjempekaldt og mørkt, så vi måtte fyre i peisen og ha på oss lommelykt.

Vi spiste litt, og så la vi oss, men det var veldig vanskelig å sove fordi det var kjempekaldt, og jeg følte hele huset skulle rase sammen. Da vi våkna på morgenen, var det fortsatt kaldt i huset, og det var bare rot både ute og i hjernen.

Vi lagde frokost på bål, og jeg hadde vondt i hodet. Vi fikk ikke gjort så mye, men vi prøvde å komme oss til skolen for å se på naturkatastrofen og kjøpe litt mat fra Joker. Ute var det et tre som hadde falt over hundegården.

Det var mørkt og kaldt inne på Joker også. Vi kjøpte litt grillmat og reiste hjem og for å lage pølser. Vi fikk litt besøk av folk som ville se og snakke med pappa.

Samme dagen kjørte jeg og pappa oss en tur lengere sørover og på Vestsida. Da pappa  fikk se all skogen som var falt ned, ble  han kjempelei seg. Jeg ble sjokka av hvor mye skog som var borte, og hadde en diger klump i magen de neste åtte dagene.

Mamma var fortsatt på Hedalsheimen og passa på de gamle. Søstera mi var hos bestemor og bestefar. Bestemor og bestefar fikk strøm på søndagen 21. november.

På mandagen kom vi på skolen og vi skulle på svømming. Skolen hadde ikke fått strøm, så det var iskaldt. Da jeg kom hjem, lagde vi pizza på bål. På tirsdag fikk de som hadde hus sørover, varm mat på skolen, fordi ingen sørover hadde fått strøm enda.

De neste dagene lagde jeg og pappa mat på bål, det var kjempekoselig. Vi latet som vi var Lars Monsen. Resten av uka fikk vi mat av husmorlaget. Jeg og søstera mi klistra en hodelykt i taket og spilte monopol og koste oss! Vi fikk strøm torsdag 25. november.

Det beste med den uka vi ikke hadde strøm, var at vi grilla på bål og hadde det koselig foran peisen. Pappa tok lappen på gravemaskin, og kjøpte seg en Volvo 235, som er en stor graver. Han driver og graver ut vei til lastebiler som henter skog. Det var mine opplevelse fra stormen 2021.

Les også..

Logo Hedalen.no

Stiftelsen Hedalen.no – innkalling til årsmøteBEKJENTGJØRELSE 

Det avholdes årsmøte i Stiftelsen Hedalen.no i Valdres kontorpark Hedalen ...
Smedsrud–Haug

Reinli får bedre veg

I mars var det oppstart på vegparsellen Smedsrud–Haug i Reinli. ...
Illustrasjonsbilde til fotballakt.

Hedalen stadion uke 21BEKJENTGJØRELSE 

Her kommer oversikten over ukas fotballkamper. Onsdag 22.05.      ...
Bautahaugen

Dugnadssesongen er ikke over!

17. mai på Bautahaugen ble fantastisk flott! Finere ramme rundt ...
Lokalet

Hedalen ungdomslag informererINFO 

Hedalen Ungdomslag vil med dette informere gamle og nye medlemmer ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Kaffekos med underholdning på Hedalsheimen

Sist søndag ble det en ekstra trivelig kaffestund på Hedalsheimen. ...