Kulturprisen for 2020

Kulturprisen for 2020ORDFØRERENS TALE 

Publisert av Marit Hougsrud 29.11.2022. Sist oppdatert 28.11.2022.

9. juni 2020 vedtok formannskapet at dette årets kulturpris skulle tildeles Sonja Helen Bordewich og Kristian Grimsrud Strøm.

Retningslinjene for kulturprisen er vedtatt av kommunestyret i «Kulturplan for Sør-Aurdal kommune» og lyder slik:

«For å stimulere til økt innsats i kunst, kulturliv og miljøarbeid og for å gi en oppmuntring til de mange som er engasjert i slik virksomhet, opprettet Sør-Aurdal kommune en ordning med årlig utdeling av kulturpris.

Prisen kan deles ut til enkeltpersoner som har gjort en særlig innsats i kunst og kulturliv i Sør-Aurdal på frivillig basis. Prisen kan også deles ut til lag og foreninger. Med kultur mener en kultur i vid betydning, slik at for eksempel ungdoms- og idrettsarbeid kommer med. Opplysningsarbeid, humanitær innsats og engasjement i religiøs virksomhet kan også regnes som kultur i denne sammenhengen.

Kommunen ønsker ved tildeling av kulturprisene å verdsette den fantastiske frivillige innsatsen prisvinnerne har lagt ned i kommunens kulturliv og vil komme til å gjøre fremover.»

Sonja Helen Bordewich og Kristian Grimsrud Strøm får prisen for sitt store engasjement for levende lokalsamfunn og kulturlivet i kommunen, spesielt for barn og ungdom. De har lagt ned en betydelig innsats på frivillig basis.

Sonja og Kristian kom flyttende hit til Sør-Aurdal og til Garthus-kroken i 2005. Da hadde de Martin med på lasset, og etter hvert kom også Haakon og Ola ganske fort.

Etter hvert kom også Motte, eller Sigrid, etter og bygde seg et kårhus på Nord-Garthus. Så det er disse seks som utgjør den hyggelige kjernen på Nord-Garthus.

Helt siden de flyttet hit i 2005 har drevet mye kulturelt arbeid. De brenner for levende bygdesamfunn og for at vi som er innbyggere sammen skal skape aktiviteter for trivsel og utvikling.

Man kan nevne:

Galleri i fjøset.

Kurs i bl.a. fotografi, keramikk, maling

De har det vi kaller det Idéfjøset, et lokale i låven som brukes til mange forskjellige aktiviteter.

Sonja har vært leder av Begnadalen bygdeutvalg, og de har begge vært aktive i Begnadalen idrettslag som trenere for friidrett og fotball.

Kristian Grimsrud Strøm, Sonja Helen Bordewich og Marit Hougsrud. Foto: Arne G. Perlestenbakken

På Nord-Garthus har de både sytebane og tankebane, og hvis dere lurer på hva det er, kan dere ta dere en tur og prøve.  

Sonja og Kristian er opptatt av å fokusere på det positive. Alltid. De har derfor innført oppmuntringstilsyn, noe som ble brukt aktivt på Begnadalen skole i flere år.  

Det har vært tv-innspilling på Nord-Garthus med de to svenskene  Morgan og Ola Conny. Dette ble sendt på TVNorge.

De har vært initiativtakere til store konserter nede ved elva på Nord-Garthus. Der har både Vamp og Bo Kaspers orkester vært.

Men. Det som kanskje utmerker seg aller mest: Det er det sterke og genuine engasjement for barn og unge. Og når Sonja og Kristian arrangerer noe for dem, er barna medskapere, og ikke bare deltakere. Og det er en viktig forskjell!

Sonja og Kristian har arrangert flere kurs for barn og unge for å motivere dem til å delta på UKM. Siste kurs, et filmkurs med en profesjonell youtuber som veileder. Resultatet var fire filmer på UKM og to filmer som ble antatt til Amandusfestivalen på Lillehammer.

Sonja og Kristian brenner ekstra sterkt for at barn skal lære seg koding. Derfor ble Kodeklubben til. Klubben har vært et samlingssted for barn og unge med interesse for teknologi og dataspill og har hatt medlemmer fra hele Sør-Aurdal og i perioder også fra andre kommuner.

Deltakelse i First Lego league har vært en viktig del av Kodeklubbens aktiviteter. Dette har vi, jeg sier vi, for det har våre unger også vært med på siden 2012. Dette er et arrangement for å utvikle teknologiforståelse og kreativ skaperkraft. Her har kodeklubben dratt hjem flere priser. Og i 2018 oppnådde Kodeklubben, med Sonja og Kristian i spissen, å få hedersprisen under First Lego League på Gjøvik. Det er ikke verst altså!  

Og i fjor så vant et av lagene turneringen på Gjøvik og gikk videre til Skandinavisk finale. Og jammen skjedde ikke det i år også!!

Som dere skjønner: Her har det skjedd mye opp igjennom.

Dette er en av de mest aktive familiene jeg kjenner! De har alltid noen planer, gjerne flere på en gang. Og er det ingen plan for dagen, ja da lager vi en.

En hvilken som helst lørdag morgen i august på Nord-Garthus kan være omtrent sånn: De står opp en etter en, litt utover dagen. Så samler de seg til et felles måltid. Så kommer de på at de ikke har noen plan for dagen.

Da kan Sonja si: «Du Kristian, vi skal ikke ta en tur med båten da?». Så kan Kristian svare omtrent sånn: «Jo, det kan vi vel». Så gjør de det.

Og for dem som ikke vet det: De kjøpte seg en båt for noen år siden, og de har båtplass i Son. Så når et slikt forslag kommer opp, ja da reiser man til Son, tar en båttur og reiser hjem igjen. Og det syns de er helt nydelig.

Og det sier ganske mye om disse to: Det er aldri noe som er umulig eller vanskelig!

Selv om timeplanen er full og planene er mange På Nord-Garthus, oppleves det aldri stressende å være der. Her er det alltid hjerterom.

Sonja er jo lofotværing, og det nord-norske lynnet kommer nok til tider fram. Men Kristian går alltid rolig over tunet, uansett.

Så til slutt så har jeg lyst til å nevne Sigrid en ekstra gang.

For jammen har hun bakt mange boller og passet mange barn.

For i kjølvannet av den virvelvinden som Sonja og Kristian utgjør så er vi mange som har nytt godt av Sigrid sin godhet og velvilje.

Så jeg tenker at dere kanskje deler bittelitt av æren og heder som dere får i dag med henne. Kanskje hun rett og slett skal få en helt egen applaus?

Sonja og Kristian! Det dere har fått til er veldig verdifullt!

Denne prisen er altså så fortjent og jeg er veldig, veldig glad i dere!

Gratulerer med prisen.

Les også..

Styrtregn

Mye nedbør

Mandag regner det kraftig. Tirsdag ettermiddag og kveld ventes lokalt ...
Billeangrep i Vidalen

Granbarkbilleangrep flere steder i Sør-Audal

Storstormen 19. november 2021 førte til store skader på skog ...
Molter

Bærnytt 2

Moltesesongen er i gang, i alle fall i lavereliggende strøk ...
Markedskart

Stor interesse for markedsdagen på Bagn

Valdrestunet Kjøpesenter, Mitt Sør-Aurdal, Circle K, Sør-Aurdal Frivilligsentral og andre ...
Vandring over Hedalsfjellet

Ny poesti-rute

Helga 2.–4. august arrangerer Hedalen kulturforum Hedalen kulturfestival 2024. Nedenfor ...
Boreriggen

Borer energibrønner

Denne uka er Valdres brønnboring i gang med å bore ...