Kunstnerne, og andre aktører

Kunst som vekker ettertanke

Publisert av Arne Heimestøl 30.09.2022. Sist oppdatert 29.09.2022.

Det var fullsatt sal da vandreutstillingen PSYK ble åpnet på Søre Lokalet torsdag.

På bildet ovenfor ser du kunstneren Nils K. Johansen, ordfører Marit Hougsrud, kunstneren Martine Byrkjeland Mjelde, kunstneren Geir Hareide Andersen, fylkesordfører Even Aleksander Hagen og institusjonssjef Elling Fekjær.

Det er Fekjær psykiatriske senter i samarbeid med PSYK kunst som inviterer til utstillingen. Den vil være åpen for publikum i tidsrommet 13.00–17.00 hver onsdag t.o.m. lørdag i perioden 29. september til og med 14. oktober.

Kunstnerne

De tre kunstnerne Geir Hareide Andersen, Martine Byrkjeland Mjelde og Nils K. Johansen formidler gjennom fotokunst noe av utfordringene ved å være i psykisk ubalanse, være psykisk syk eller være pårørende til en person med psykiske problem.

Martine Byrkjeland Mjelde lager bilder og fotokunst med mye stemning, atmosfære og følelser. Hun har i flere år slitt med psykisk sykdom og har vært innlagt på Fekjær psykiatriske senter. Etter at hun åpnet opp om sine problemer, så hun hvor viktig åpenhet er.

Fotografering og formidling gjennom kunst har blitt en form for terapi for Martine, og på utstillingen finner du også et hefte med dikt hun har skrevet.

– Jeg vil være med på å fjerne tabu, ha mer åpenhet rundt psykisk helse, og velger derfor å dele min historie, skrev Martine i en ytring på Hedalen.no i februar 2021.

Martine Byrkjeland Mjelde. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Fotograf Nils K. Johansen brukte to år på å fotodokumentere om det å bli alene, om følelsen av ensomhet og savnet etter den sosiale kontakten når den psykiske eller fysiske helsen svikter, eller etter at den ene i parforholdet har falt bort og sorgen er for tung å bearbeide alene.

– Jeg ønsker at dokumentaren skal vise hvor viktig den sosiale kontakten er, og hvordan økt helsetilstand er resultatet for de eldre som har denne kontakten. Med utstillingen vil jeg gi en økt forståelse om hvordan den sosiale situasjonen endres når mennesker blir eldre, og om opplevelsen den eldre har av hva som betyr noe for deres sosiale situasjon, skriver Johansen på sin hjemmeside.

Nils K. Johansen. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Mor til Geir Hareide Andersen var kunstner. Hun var kjent for å lage flotte tekstilarbeider i glade farger, men hun slet med «nerver» og var flere ganger lagt inn på «galehus». Da hun var 47 år, tok hun sitt eget liv.

Disse opplevelsene bærer Geir med seg videre. Han er fotograf, og gjennom sin kunst vil han lære publikum å se alt det vakre som finnes rundt oss. – Det er opp til hver enkelt å bestemme seg for å se det vakre i stedet for det stygge i omgivelsene, og i livet selv, leser vi ved innledningen til bildene Hareide Andersen viser på utstillingen.

– Ikke la sykdom definere deg, sa han da utstillingen åpnet. Det er en ytring han mener alle de tre kunstnerne kan slutte seg til.

Geir Hareide Andersen. Foto: Arne G. Perlestenbakken

Åpning av utstillingen

Fylkesordfører i Innlandet fylkeskommune, Even Aleksander Hagen, åpnet utstillingen. Her kan du se og høre åpningstalen.

Video: Arne G. Perlestenbakken

Les også..

Saubekken

Foreningen Hedalsfjella – del 1

«Det udelte fjellet» – «Styret for Hedalsfjella» – «Fjellstyret» «Foreningen ...
Hedalen stavkirke

HøymesseBEKJENTGJØRELSE 

Velkommen til nyttårshøymesse i Hedalen stavkirke 1. nyttårsdag kl. 12.00. ...
Aktørene

Nyttårskonsert i Begnadalen kirkeBEKJENTGJØRELSE 

Det blir nyttårskonsert i Begnadalen kirke, tirsdag 31. desember klokken ...
Stemning ved Melodden

Villmarksleirskole i Vassfaret

Ekteparet Harry og Grete Østerås var leirskolelærere på Søbekkseter leirskole ...
Ziba og Marit

Luke 24 – julehilsen fra meg og Ziba

Julekalenderen har blitt en fin tradisjon, syns jeg. Gjennom 23 ...
Freddy Vasques og Tord Grythe fra Prosess Automasjon AS. Foto: Arne Heimestøl

Fluoridsaken ved Hedalen vannverk løst

Hedalen vannverk forsyner skolen, barnehagen, Hedalsheimen og boligfeltene Skolehagen og ...