Fiberkartet

Fiberutbygging med flere «attgløymer»?

Publisert av Arne Heimestøl 26.09.2022. Sist oppdatert 25.10.2023.

Etter nesten et år med utsettelser og forsinkelser er det avgjort at Telenor skal bygge fiber til 1405 husstander i Valdres. 49 av disse adressene gjelder Sør-Aurdal, og kartet ovenfor viser aktuelle områder i Hedalen – Åsli og Grøvsvegen.

Etter det vi kan se på kartet ovenfor, er Grøvslia ikke tatt med, og adressene i Øvrevegen, som ble holdt utenfor utbygginga i Hedalen nord i 2019, er også utelatt. Får vi en ny omgang med «attgløymer» i kommunen vår nå?

Prosjektet er finansiert med penger fra NKOM, Innlandet Fylkeskommune og kommunene selv. Det blir en egenandel på 4 990 kr for å kople seg på fiberen.

Framdrift

Det er Valdres Natur og kulturpark som styrer fiberutbyggingsprosjektet i Valdres, og som har kontakt med leverandøren – Telenor. Fredrik Holte Breien i VNK opplyser at en starter med informasjonsmøter i høst. Spesifikke adresser vil ikke bli gitt ut.

– Prosjektet bygger de adressene som kommunen gir tilskudd til. Dersom Telenor finner det lønnsomt å ta med ekstra adresser underveis, blir dette opp til dem.

Nødnett og mobilnett

Nord i Hedalen er det også behov for en ekstra mobilmast. Er det mulig å se utbygging av mobilnett (5G) og nytt nødnett i sammenheng med fiberutbygginga?

– Beredskap har ikke vært en del av anbudskonkurransen, jeg er usikker på hva vi kan påvirke på dette punktet nå så sent i prosessen – har dette vært diskutert i kommunen? I så tilfelle står det vel i planer for beredskap? skriver Holte Breien i e-post til Hedalen.no.

– Skal følge opp

– Når det gjelder fiberprosjektet, er dette et felles prosjekt for Valdres der det er ansatt en prosjektleder. Vi forholder oss i hovedsak til det, men følger dette tett selvfølgelig, sier ordfører Marit Hougsrud.  

– Når det gjelder mobilnett og nødnett, er dette noe vi med jevne mellomrom tar opp med leverandørene. Det vil vi fortsette med.

– Jeg forventer egentlig også at DSB og departementet ser på dette, da dette ble ettertrykkelig forklart for dem på møtet vi hadde i januar. Jeg skal følge opp det.

Les også..

Sommerens åpningstider

Åpningstider på biblioteka i Sør-Aurdal i sommerBEKJENTGJØRELSE 

I sommer blir det litt endringer i åpningstidene i Hedalen. ...
Tidligere kommunalsjef samfunnsutvikling Gro Anita Bakketun. Foto: Privat

Har anmeldt Sør-Aurdal kommune

Onsdag 12.6. fikk Hedalen.no kopi av e-post med en rekke ...
Vannverket i Hedalen Foto: Arne G. Perlestenbakken

– Grenseverdier skal ikke overstiges

Hedalen.no har sendt en felles henvendelse til Sør-Aurdal kommune og ...
Haakon Boie Ludvigsen

Kommunedirektøren svarer på spørsmål om fluor i drikkevann

Hedalen.no har sendt en felles henvendelse til Sør-Aurdal kommune og ...
Foto: Arne G. Perlestenbakken

Gunnar på Mo

Onsdag 5. juni fikk Sør-Aurdalsheimen og Hedalsheimen besøk av teaterforestillingen ...
Drikkevannet har så høye fluorverdier at innbyggerne i bygda anbefales å droppe både fluortannkrem og fluortabletter.

Mens vi venter på mer informasjon

Sist torsdag publiserte Hedalen.no en artikkel om fluor i drikkevannet ...