Fiberkartet

Fiberutbygging med flere «attgløymer»?

Publisert av Arne Heimestøl 26.09.2022. Sist oppdatert 25.09.2022.

Etter nesten et år med utsettelser og forsinkelser er det avgjort at Telenor skal bygge fiber til 1405 husstander i Valdres. 48 av disse adressene gjelder Sør-Aurdal, og kartet ovenfor viser aktuelle områder i Hedalen – Åsli og Grøvsvegen.

Etter det vi kan se på kartet ovenfor, er Grøvslia ikke tatt med, og adressene i Øvrevegen, som ble holdt utenfor utbygginga i Hedalen nord i 2019, er også utelatt. Får vi en ny omgang med «attgløymer» i kommunen vår nå?

Prosjektet er finansiert med penger fra NKOM, Innlandet Fylkeskommune og kommunene selv. Det blir en egenandel på 4 990 kr for å kople seg på fiberen.

Framdrift

Det er Valdres Natur og kulturpark som styrer fiberutbyggingsprosjektet i Valdres, og som har kontakt med leverandøren – Telenor. Fredrik Holte Breien i VNK opplyser at en starter med informasjonsmøter i høst. Spesifikke adresser vil ikke bli gitt ut.

– Prosjektet bygger de adressene som kommunen gir tilskudd til. Dersom Telenor finner det lønnsomt å ta med ekstra adresser underveis, blir dette opp til dem.

Nødnett og mobilnett

Nord i Hedalen er det også behov for en ekstra mobilmast. Er det mulig å se utbygging av mobilnett (5G) og nytt nødnett i sammenheng med fiberutbygginga?

– Beredskap har ikke vært en del av anbudskonkurransen, jeg er usikker på hva vi kan påvirke på dette punktet nå så sent i prosessen – har dette vært diskutert i kommunen? I så tilfelle står det vel i planer for beredskap? skriver Holte Breien i e-post til Hedalen.no.

– Skal følge opp

– Når det gjelder fiberprosjektet, er dette et felles prosjekt for Valdres der det er ansatt en prosjektleder. Vi forholder oss i hovedsak til det, men følger dette tett selvfølgelig, sier ordfører Marit Hougsrud.  

– Når det gjelder mobilnett og nødnett, er dette noe vi med jevne mellomrom tar opp med leverandørene. Det vil vi fortsette med.

– Jeg forventer egentlig også at DSB og departementet ser på dette, da dette ble ettertrykkelig forklart for dem på møtet vi hadde i januar. Jeg skal følge opp det.

Les også..

Søksmål

Eidsiva Bredbånd AS varsler søksmål mot fem Valdres-kommuner

30. april 2021 ble det kunngjort en konkurranse om utbygging ...
Lysfest

Lysfest og julegrantenningBEKJENTGJØRELSE 

Joker Hedalen, Lions Club Vassfaret og Bautahaugens Venner inviterer til ...
Utsikt mot Hellsenningen og Hedalsfjella

Savner du hunden din?ANNONSE 

En svart og hvit huskey er observert i Hedalsfjella flere ...
Cathrine Hagen

Valglista til Sør-Aurdal Arbeiderparti er klar

Lista ble fastsatt på medlemsmøte torsdag 29.11. Catrine Hagen har ...
Idrettsprisen

Idrettsprisen for 2020ORDFØRERENS TALE  

Det er idrettsrådet som tildeler idrettsprisen. Dette ble derfor bestemt ...
Marit

Men varm mat fikk vi denne uka ogsåYTRING 

Jeg er en jente som gikk i sjette trinn da ...