Varmepumpe

Luft-til-luft-varmepumpe

Publisert av Arne Heimestøl 17.09.2022. Sist oppdatert 15.09.2022.

En luft-til-luft-varmepumpe vil i løpet av et år normalt gi to til tre ganger så mye varme som den strømmen varmepumpa bruker. Riktig brukt kan den være et svært godt alternativ til panelovner.

Slike varmepumper er lette å installere. De har termostatstyring, og det bidrar også til strømsparing. I tillegg sørger de for jevn varme og filtrerer bort støvpartikler i innelufta.

Nyere luft-til-luft-varmepumper er tilpasset nordisk klima og kan hente ut energi fra uteluften helt ned til 25 minusgrader, men vær oppmerksom på at de avgir mindre varme når du trenger det mest. Vedfyring på svært kalde dager er et godt alternativ og/eller supplement.

Varmepumper fungerer best i hus eller hytter som har åpen planløsning. Egenmontering av varmepumper er forbudt i Norge.

Hvor mye kan du spare?

Dette skriver Enova: «Du som har stort varmebehov, sparer mest. Dessuten kan riktig størrelse og varmeytelsen på varmepumpa spille inn, i tillegg til utforming og drift av varmeanlegget. En vanlig enebolig bruker cirka 25 000 kWh i året. Du kan spare 4 800 kWh på en luft-til-luft-varmepumpe.»

Viktig med vedlikehold

I luft-til-luft-varmepumpe må vedlikeholdes hvis den skal fungere godt. Filteret på varmepumpa bør renses jevnlig. Legg gjerne inn rutine på at dette gjøres når du ellers rengjør huset. Filteret kan du tørke over eller støvsuge forsiktig. Rent filter bidrar til lavere strømregning.

Luft-til-luft-varmepumper har også en utedel. Fjern busker, gress og kratt som står nær denne delen. Utedelen skal ikke spyles. Det kan ødelegge den.

Bestill sørvis til varmepumpa di i tråd med anbefalinger i bruksanvisninga. – Typiske feil som blir avdekket på service, er feil med kondensvannslangen, lekkasjer i anlegget og feil med kabler og limskjøter i varmepumpa, skriver Varmepumpe.no.

Bruk

I fyringssesongen bør varmepumpa stå på hele tiden. Det er termostat i slike varmepumper. De varmer når det er behov for det, og ellers sørger de for at luften sirkulerer. Tips: Du kan spare strøm og penger med å stille termostaten på varmepumpa lavt og supplere med vedfyring når det er behov for det.

Unngå denne tabben!

I fyringssesongen stiller du varmepumpa inn på oppvarming. Velger du auto i stedet, vil pumpa starte nedkjøling hvis innstilt temperatur overskrides. Det kan lett skje hvis du fyrer med ved i tillegg til å bruke varmepumpa.

Les også..

Boreriggen

Borer energibrønner

Denne uka er Valdres brønnboring i gang med å bore ...
Teinvassåsvegen

Nesbyen–Hedalen veglag orienterer

Det har kommet noen spørsmål til styret for veglaget angående ...
Hedalen.no

De mest leste nyhetsoppslagene

Google Site Kit gir opplysninger om hvor mange sidevisninger de ...
Tægerkorg

Bautahaugen lørdag 20. juliBEKJENTGJØRELSE 

Tema: TÆGERARBEID med Bjørg Elisabeth Berg. Få med deg sommerutstillinga ...
Kviss

Valdresmål – kviss – 6

Håkon Bakkene, Synnøve Fjelltun og Marianne Granheim Trøyflat har sammen ...
Logo Hedalen idrettslag

Dans og turnBEKJENTGJØRELSE 

Vi fortsetter med dans til høsten, og denne gangen blir ...